dimarts, 5 de maig del 2015

MAUTHAUSEN, 70 ANYS DESPRÉS

Avui,  dia 5 es compleixen 70 anys de l'alliberament del camp de Mauthausen, on 7000 republicans i republicanes van morir.
Per als que van sobreviure, l'alliberament d'Europa, no va significar el final de la guerra.
La majoria no van poder tornar a casa. El franquisme i els franquistes li'l van impedir.Però van trobar asil en altres països decents.
Milers de republicans van morir, per haver-se obstinat a defensar la llibertat en la seua terra i fora d'ella.
Tants anys després, és una gran emoció el parlar o escriure sobre ells.
Quan va acabar la guerra civil, fugint de Franco i de la sagnant repressió feixista, prop de cinc-cents mil republicans i republicanes van creuar les fronteres cap a Europa. La França col·laboracionista els va rebre malament i van ser internats en camps de refugiats en les pitjors condicions.
La derrota francesa va portar a milers d'ells a caure presoners del Tercer Reich, per defensar la llibertat i lluitar contra el nazisme.
La dictadura franquista va aconseguir, durant quasi quaranta anys, ocultar aspectes essencials de la vertadera història. Anys després, en democràcia, no s'han fet tots els esforços necessaris, per a donar a conèixer la tragèdia dels homes i dones que la van patir.
Eixe 5 de maig de 1945, quan la 11ª Divisió de l'Exèrcit nord-americà va entrar en Mauthausen, banderes republicanes havien substituït a les banderes nazis, i en la porta del camp, una gran pancarta deia: «Los españoles antifascistas saludan a les fuerzas libertadoras».
Havien mort en els camps de concentració quatre mil quatre-cents quaranta republicans i republicanes, inclosos xiquets i xiquetes.
Destrucció i misèria; odi i extermini, sofriment i morts provocades, que avui encara segueixen produint-se en molts llocs del planeta.
La majoria dels governs no fan prou per a evitar-ho. La ciutadania tampoc.
El que ha succeït en la història i el que avui succeeix, mostra el que dóna de sí l'ésser humà.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Perquè no parleu de Rus teniu por de fer enfadar Sebastianet o de perdre la publicitat de la diputació en certs diaris digitals.
Al poble ens hem gastat una pasta a l'herba artificial i amb les led i hauríem de saber si el preu va ser de mercat