divendres, 12 de desembre del 2008

DESÈ ANIVERSARI DE LA INCOMPETÈNCIA URBANÍSTICA


Concert previ que va presentar Vicente Palomares en 2006 i que la Generalitat va rebutjar.
L'any que anem a entrar, el 2009, es complirà el desè aniversari des que el govern nacionalsocialista de Vicente Palomares Andrés, amb el suport i complicitat del Bloc, decidí renovar el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), i en dissenyà un amb una macrourbanització annexa a un camp de golf que no es va presentar en públic fins al final de 2005 amb un acte celebrat en desembre d'eixe any a l'almàssera de l'antic monestir.
L'obstinació de Palomares Andrés en col.locar per totes totes la macrourbanització va fer impossible l'aprovació del PGOU. Quan al final del darrer mandat de Palomares, cap al 2006, es va aprovar de pressa i corrent el concert previ amb el suport del PP, la Generalitat el va rebutjar i poc menys que va acusar l'Ajuntament de cometre frau de llei en descobrir que tractaven de burlar la normativa urbanística, tot coincidint amb l'entrada en vigor de la LUV, en substitució de la LRAU. Simat a la picota.
Eixa obstinació en tirar endavant el camp de golf ens ha paralitzat tota la resta de projectes urbanístics necessaris per al desenvolupament del municipi, alguns molt necessaris, com ara el polígon industrial.
Durant els catorze mesos de govern del PP, l'alcalde, Sebastián Mahíques, va mantindre tot un seguit de reunions amb els responsables autonòmics d'Urbanisme, i tocant a la moció de censura havia arribat a un acord pel qual la conselleria acceptava un PGOU en el que la zona del camp de golf quedava en "stand by" mitjançant una qualificació etèria que venia a dir que ni sí ni no, o potser més endavant. En arribar la moció de censura, d'eixe acord mai més se n'ha sabut.
Ara, el nou govern multiideològic de Simat ha fet un volt de rosca en la indefinició urbanística i ha posat al capdavant de la regidoria del ram al pitjor regidor que hi podia posar.
El nou govern tampoc diu ni sí, ni no, ni ja vorem. Ho supedita tot a la confecció de l'Agenda 21 -per cert, encomanada gràcies a una moció d'Arc Iris el passat mandat- , una Agenda 21 que porta plom als peus i no arriba a concitar massa participació ciutadana, condició indispensable. El tècnic al que se li ha encarragat sabrà com s'ho fa, però el ben cert és que un document d'aquestes caracterítiques difícilment podrà donar per bona la urbanització de tot el sòl susceptible d'urbanitzar al nostre terme mitjançant un camp de golf i dos mil habitatges.
Amb açò, el que convindria a Simat és una redacció ràpida de l'Agenda 21 per tal de desbloquejar el PGOU i poder tirar endavant el polígon industrial, si és que algú se'n vol fer càrrec de l'execució. Perquè eixa és una altra. Amb la situació actual del sector de la construcció el projecte del polígon industrial ha perdut tot l'atractiu per als promotors, i l'únic empresari que estava interessat no es fa enrere per por a perdre la fiança de la plica que va presentar.
La previsió d'Arc Iris és que el govern multiideològic de Simat esgotarà el seu mandat sense aconseguir que la Generalitat li done el vist-i-plau al PGOU. És clar, no oblidem que ha de ser la Generalitat qui done el vist-i-plau, i si a l'alcalde del PP ja li posava traves, ni parlar-ne de l'actitud que prendrà quan el regidor d'Urbanisme d'Esquerra Republicana vaja a tocar a la porta de ca'l conseller.
Mentrestant, el regidor d'Urbanisme, Joan Serra, està atrapat en un dilema: la seua armadura ideològica, o la que simula tindre, si és que en té alguna, no li permet d'acceptar cap macrourbanització, però als seus socis del PSPV els vindria de gust que l'Agenda 21 tinguera un grau d'indefinició suficient com per a poder justificar la macrooperació urbanística que està paralitzant tot el desenvolupament de Simat.
I què farà Serra? Probablement no res. Deixar passar el mandat sense massa ensurts amb l'excusa de que s'ha de fer l'Agenda 21, i tornar a demanar-nos el vot en 2011 per tal de tindre temps de culminar tots els seus despropòsits els següents quatre anys. S'admeten travesses. Arc Iris diu que s'esgotarà el mandat sense PGOU.
I la víctima d'aquesta exhibició supina d'incompetència són el conjunt dels simaters. Els empresaris que hi han invertit en l'adquisició de terrenys al polígon es desesperen, els propietaris de la urbanització del llavador de la Font Menor perden la paciència, i les grans promotores que van comprar bancals al Mig l'Horta fan ara ofertes per revendre els bancalets al mateix preu que els van comprar.