dilluns, 14 de juny del 2010

SIMAT ACULL UNA NOVA EDICIÓ DE LA MULTAQA EN EL MOMENT DE MÀXIMA TENSIÓ ENTRE JUEUS I MUSULMANS


L'antic monestir de Santa Maria DE (per prescripcó del BLOCiU) Valldigna celebrarà entre els pròxims dies 18 al 20 de juny una nova edició de la Multaqa de les tres cultures, un punt de trobada entre les religions cristiana, jueua i islàmica que organitza el Centre UNESCO València i que compta amb el suport de la conselleria de Cultura i està auspiciat per la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO.
Cada convocatòria, que se celebra el cap de setmana més pròxim al solstici d'estiu, s'articula a partir d'un eix argumental específic i el d'enguany és el "El Mar i els camins de la pau". El fòrum va ser presentat dimecres en un acte a què van assistir el secretari autonòmic de Cultura, Rafa Miró; Luis Aznar, president del Centre UNESCO València; la vicepresidenta del centre islàmic de valència, Cherifa ben Hassine; Issac Sananes, president del Centre Israelita de València; José Luis Ferrando, president de la Mancomunitat de la Valldigna, i Alejandro Mañes, vicepresident d'UNESCO València, segons que ha informat la Conselleria de Cultura en un comunicat.
Amb esta iniciativa, l'antic monestir de la Valldigna "es convertix per uns dies en la seu d'una trobada del que es coneix com el Fòrum Valldigna i el seu lògic corol·lari: la Multaqa de les 3 Cultures, un projecte basat en el diàleg intercultural i interreligiós que, organitzada pel Centre UNESCO València, ha comptat des dels seus inicis amb el suport explícit de la Generalitat".
Este suport "es materialitza, i per partida doble a més: a través tant de la conselleria com a través de la Fundació Jaume II el Just", va ressaltar Rafa Miró.El secretari autonòmic va explicar que es tracta d'una trobada en tres dies i que cada jornada es dedica a honrar i difondre els fets culturals i valors que compartixen les tres grans religions monoteistes, les religions del Llibre: Judaisme, cristianisme i islam. "Fòrum i Multaqa 2010 es proposen així analitzar i posar en debat el que les ciutats portuàries poden aportar de cara a un Mediterrani més integrat no sols culturalment, sinó, i principalment, política, social i econòmicament. Com podem veure, estem davant d'un interessant camp de proves que es revela especialment vàlid per a avançar cap a un panorama global de major enteniment i concòrdia", va assenyalar el responsable de Cultura.
Participaran representants d'autoritats portuàries de més de 30 ciutats de tota la conca, professors universitaris, economistes, responsables i gestors polítics, sociòlegs, periodistes i analistes o gestors culturals, entre altres perfils professionals tindran l'oportunitat de debatre i tractar sobre este interessant camp d'actuació, així com sobre els seus reptes de cara al futur entre els dies 18, 19 i 20 d'este mateix mes.
Però al costat d'estes reunions tècniques, eix central d'esta trobada, es dedica també un bon nombre d'activitats a l'oci i a la participació col·lectiva en actes lúdics entesos estos com a ferramentes eficaçment destinades a un major i més fructífer coneixement mutu, a una voluntat oberta i generosa, en definitiva, per a aprendre uns d'altres i tots entre si.
Miró va recordar que en esta edició es farà concessió dels sengles reconeixements en forma de Premis UNESCO-Valldigna, en commemoració precisament del X aniversari de la creació dels mateixos. El primer es dedicarà a títol pòstum al professor José Vidal Beneyto, un "símbol preclar de compromís i lluita per estos valors que compartim", i el segon a la, fins fa pocs mesos, destacada comissària europea de Relacions Exteriors, Benita Ferrero-Waldner."En la figura del primer un complet orgull a més per a tot nosaltres tenint en compte la seua condició de valencià trobem, a banda del respecte que ens mereix la seua obra i el seu testimoni vital, infestats d'humanisme, erudició i projectes el millor dels seus llegats i és la creença ferma en el Mediterrani com a espill còncau i convex sobre el qual es projecten i al seu torn reflectixen valors universals. I en la segona, trobem una tenacitat, una convicció i una capacitat de treball el testimoni de la qual, demostrat durant tants i tants anys, constituïx tot un exemple que s'ha de seguir", ha assenyalat Miró.