dimarts, 16 de novembre del 2010

L'AJUNTAMENT FA UNA CRIDA A LA COL.LABORACIÓ CIUTADANA CONTRA EL VANDALISME

Una pintada a la façana de l'encara per estrenar casa de la cultura, al.lusiva a l'alcaldessa, ha vessat la paciència del govern local, qui amb un atípic i extens ban ha fet una crida a la col.laboració ciutadana per tal de fer front als actes de vandalisme. Hem d'entendre que la irritació del tripartit és honesta i que la reacció haguera estat la mateixa en el cas de que la pintada haguera estat favorable al tripartit, o haguera criticat l'oposició.
Arc Iris condemna els danys en béns públics i insta a aquells que vullguen exercir la llibertat d'expressió, que ho facen amb total llibertat, però utilitzant mitjans que no comporten desperfectes en béns públics. L'autor de la pintada en la façana de la casa de la cultura es desacredita ell mateix, i no aporta res al debat públic.
La reacció del tripartit ha estat un ban moralista tan rebuscat que l'encarregat de llegir-lo tenia dificultats en mantenir la continuïtat de la lectura. El text crida a la col.laboració dels simaters per descobrir als autors d'aquest tipus d'accions, alhora que convida a prendre consciència quan recorda que els desperfectes en els béns públics els paguem tots els simaters. Ha estat un ban un tic alarmista que va fer eixir al carrer tot el poble a causa de la seua extensió.
Arc Iris recomana al tripartit que a més de cridar a la col.laboració, encete una investigació pròpia seguint la caligrafia de la pintada. Potser coincidisca amb alguna altra pintada racista que adorna el carrer del Pou des de fa més d'un any.
D'altra banda, cal reconéixer que els actes vandàlics i delictius han augmentat les darreres setmanes, i no només afecten a béns públics. La maquinària de l'empresa Pavasal que treballa a l'asfaltat del carrer Major va patir també desperfectes el cap de setmana, traspassant la ratlla feble entre les monyicotades i el vandalisme gratuït. Fa uns anys, en 2008, l'oficina de turisme va aparéixer en diverses ocasions amb els vidres esclafits, i vehicles estacionats al carrer han patit danys en diverses ocasions també de forma gratuïta.
L'Ajuntament té una eina administrativa per combatre eixes actituds, la potestat sancionadora. Caldrà identificar els autors, però també caldrà que el tripartit es faça l'ànim d'exercir eixa potestat al límit del que té permés per exemplificar la seua voluntat d'eradicar eixos comportaments.