dissabte, 24 d’agost del 2013

UN CENTENAR DE PERSONES PARTICIPEN AL FESTAESTELLÉS DE BENIFAIRÓ

Víctor Mansanet llig un poema en el Festaestellés de Benifairó. FOTO: Emi Mahiques.

Vora cent persones van participar la nit de divendres, 23 d'agost, en l'Homenatge a Vicent Andrés Estellés que va programar el col·lectiu local d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) a Benifairó de la Valldigna (la Safor). Emmarcat dins del Festaestellés 2013, la vetlada, celebrada en la plaça Marià Benlliure, va ser presentada per la professora Pepa Álvarez i Ten, autèntica ànima de l'acte i autora del cartell anunciador, i l'economista Toni Verger Ferrando, els quals van encarregar-se'n de l'organització. Van col·laborar en la festa el Bar-Snack Marivent i l'Ajuntament de Benifairó. La gent que va acudir-hi va poder gaudir d'un sopar de germanor en una nit apacible, emotiva i literària. Fins i tot, EUPV va editar un llibret amb poemes del poeta burjassoter, que es va repartir gratuïtament, per encoratjar els assistents a llegir-ne.
La festa va ser amenitzada pels artistes Aïna (violí) i Quim Sanç (bandúrria i llaüt), i Ximo Caffarena (guitarra i veu), els quals van interpretar poemes musicats d'Estellés. El locutor Òscar Pellicer Gil, un dels afectats per l'ERO de RTVV, s'encarregà de la infraestructura de so i llum i va llegir alguns versos estellesians, a més de reivindicar des de l'escenari una televisió pública autènticament valenciana i de qualitat. D'altra banda, un grup de xiquetes de Benifairó, dirigides per Pepa Àlvarez, va tocar algunes peces de violí i va llegir poemes de l'autor del Llibre de meravelles, i es va fer també lectura d'un poema inèdit titulat País Valencià i la projecció d'una auca sobre el cèlebre poeta. 
Finalment, el president d'Arc Iris, Marc Cabanilles, va llegir el poema, traduït per ell mateix al valencià, Jo t'anomene llibertat, basat en el text escrit pel lletrista italoargentí Gian Franco Pagliaro, qui es va inspirar alhora en un poema de Paul Éluard, i que va popularitzar la cantant Nacha Guevara. Víctor Mansanet (en la foto de dalt) va llegir un poema dedicat a Estellés, Em plau la son, que forma part del seu poemari Varium et mutabile, finalista del Premi Vicent Andrés Estellés de 1993 i editat per Gemernia Editorial aquest mateix any. Mansanet també és autor, junt amb el filòleg Emili Casanova, del llibre Vicent Andrés Estellés, periodista, publicat per Denes Edicions.