divendres, 29 de novembre del 2013

RTVV: COL·LABORADORS NECESSARIS

Article de Marc Cabanilles
Publicat a Levante-EMV el 13-11-2013

Com que no estic en cap partit polític .......
Com que no tinc la necessitat de ser políticament correcte ...........
Com no necessite quedar bé amb ningú......
 
 Estic convençut que la defensa de la nostra llengua, de la identitat, de la cultura d'un poble requereix de l'existència de mitjans de comunicació dignes i fiables que ho facen possible. Però davant d'allò ocorregut en RTVV, jo em pregunte: Si no s'haguera fet l'ERO i si no s'haguera decretat el seu tancament, per quants anys més haguérem hagut d'aguantar la manipulació, la mentida i la xafogor de la programació sense que ningú obrira la boca?. Per quants anys més s'haguera estat acomiadant de forma individual i aïllada a algunes persones que van alçar la veu sense que la resta de treballadors fera res?
Algú podrà dir que hi havia un "comitè de redacció" que va protestar per estos fets però que amb prou faenes va aconseguir res. Però açò, l'única cosa que demostra és que la majoria de la plantilla de RTVV no va recolzar a aquest comitè, perquè d'haver-ho fet, les coses hagueren succeït d'una altra forma.
RTVV no hauria arribat mai a la situació que ha arribat, si des del primer dia els seus treballadors hagueren tingut l'actitud que han demostrat aquests últims dies. I ací no es lliura ningú, perquè si el PP ha defenestrat RTVV, esta defenestració ja va començar el seu camí quan el PSOE de Lerma, a l'agost de 1990, va prohibir l'ús en RTVV de 543 paraules, que eren perfectament acceptades per les universitats valencianes. Ací va començar el càncer que ha matat al malalt.
Des de fora de RTVV, els teleespectadors complirem amb la nostra part, ja que davant la xafogor i la vergonya de veure el que estava passant, molts decidirem, tot esperant temps millors que mai arribaven, deixar de veure RTVV (d'ací la nul·la audiència que tenia).
Els qui no van complir amb la seua part, van ser, en primer lloc uns polítics, ineptes i vulgars, que destrossen tot el que toquen (els diners balafiats en esdeveniments esportius i visites papals, les caixes d'estalvis arruïnades, la RTVV tancada, els estudiants en barracons, les beques retallades, les farmàcies sense cobrar, els dependents mig abandonats, les llistes d'espera sanitàries augmentant i milers de metges a l'atur... ).
I en segon lloc, tampoc van complir els propis treballadors, que s'havien d'haver rebel·lat al primer intent de manipulació, i no callar mentre passaven estes coses que ara denuncien.
Dels polítics fa anys que no espere res, però crec que els treballadors tampoc han sigut conscients del dany que ha suposat per a el País Valencià, tot el que durant aquests anys s'ha dit ( o deixat de dir) en RTVV, i que al final ha sigut decisiu perquè este nostre maltractat País Valencià, haja arribat on ha arribat i estiga en la situació que està. Som un exemple per a la resta d'Europa de mediocritat, de corrupció, de balafiament, d'aguantar sense protestar, de resignació, d'acatxar el cap.
Quina és la filosofia que ens porta a actuar així?. Molt senzill: Ací ningú mou ni un dit mentre "el seu" estiga bé, només quan li toquen a un les seues coses, aleshores s'indigna i s'enfada. És l'egoisme el que impedeix que ens rebel·lem.
Demanar perdó quan ú té la soga al coll, transmet poca credibilitat. Demanar perdó per haver sigut la "veu del seu amo", ara que ja no poden seguir sent-ho, indica una falta alarmant de principis. Tots som humans, i puc entendre l'incompliment dels principis, davant una situació concreta i puntual, però violar els propis principis durant 24 anys, és difícil explicar-ho i més difícil encara, entendre-ho.
Existeix un codi deontològic que ha de ser respectat per tot aquell que es considere un professional, ja siga professor, metge o periodista. Aquest codi obliga a guardar una ètica que és la que fa possible que una societat avance, madure i progresse amb dignitat, llibertat i justícia. Un periodista que manipula informació i no explica la veritat o simplement l'omet (conscient o obligadament), ni és periodista ni mereix treballar més per a la societat. Açò del perdó és molt catòlic (posar el marcador a zero per a tornar a començar) i fins i tot, sona bonic, però silenciar coses molt greus quan es treballa en un mitjà d'informació, només mereix una enèrgica i contundent repulsa i el rebuig total. Els mitjans estan per a explicar el que veuen. Si no ho fan, què ens queda?
Ho sent pels vertaders professionals que no han col·laborat en aquesta situació, i ho lamente també pels llocs de treball, fins i tot dels enxufats que han venut les seues consciències per un sou, però tinguem en compte, que els treballadors de RTVV, heu sigut COL·LABORADORS NECESSARIS per a aconseguir arribar al desastre en què s'ha convertit el País Valencià.
La vella RTVV ha mort. !!! Que visca la nova sense que se semble en res a l'anterior !!!.
I perquè així siga, que millor que recordar allò de: Primer van venir a pels comunistes, no em va importar i vaig guardar silenci, perquè jo no era comunista, ......