dijous, 14 d’abril del 2016

DELEGACIÓ DEL GOVERN ORDENA RETIRAR LA BANDERA DE LA REPÚBLICA

La Delegació del Govern al País Valencià ha enviat aquest dijous un requeriment als consistoris en els quals s'ha "constatat" la col·locació de banderes republicanes i els ha instat a complir la Constitució i la Llei de Banderes 39/1981 i a retirar-les. Així ho ha indicat la Delegació del Govern en un comunicat "davant la col·locació de banderes republicanes en edificis públics" a la Comunitat.

El delegat de Govern, Juan Carlos Moragues, ha assegurat que les accions de l'Ajuntament de València -que ha penjat una pancarta amb un dibuix de la Senyera al costat de la bandera republicana per "celebrar" el 80 aniversari de la República- i altres consistoris són "una provocació" i considera que es "fomenta la polèmica de divisió, i confrontació, obre velles ferides i fantasmes i és una demostració més del sectarisme amb el qual governen alguns dirigents polítics".

"L'exhibició és contrària a la Constitució i a la Llei i és una falta de respecte a la simbologia constitucional", ha dit, i ha afegit que, per aquest motiu, la Delegació "que vetlla pel compliment ha enviat un requeriment als ajuntaments perquè compleixin la llei i retiren la bandera republicana".

Moragues ha demanat als representants polítics "que advoquen per la neutralitat política ja que governen per a tots". La Delegació del Govern ha recordat que la Constitució en el seu article 1.3 estableix que la forma política de l'Estat Español és la monarquia parlamentària" i en l'article 4.1 es fixen els colors de la bandera d'Espanya.

A més, afegeix que l'article 4.2 de la Constitució indica que els Estatuts "podran reconèixer banderes i ensenyes pròpies de les Comunitats Autònomes" que s'utilitzaran "al costat de la bandera d'Espanya als seus edificis públics i en els seus actes oficials" i que la Llei 39/1981, de 28 d'octubre per la qual es regula l'ús de la bandera d'Espanya i d'altres banderes i ensenyes, fixa en els articles 3, 4, 5 i 6 la utilització de la bandera d'Espanya per les institucions públiques.

En aquesta línia, apunta que una recent sentència de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó (29/10/2015) assenyala que "en un edifici públic, com és l'Ajuntament, no es pot fer ús de la bandera republicana ni en la balconada principal, ni en qualsevol de les seves façanes o finestres, es tracte o no d'un masteler o qualsevol altre tipus d'exhibició pública".