dijous, 22 de maig de 2008

LA LLET MERENGADA ARTESANAL POT TORNAR A SIMAT


Simat pot tornar a fabricar la llet merengada artesanal que tant va entusiasmar els paladars estiuencs fins els anys vuitanta, si tira endavant la iniciativa que porta entre mans el Forn de Castillo per a tornar a fabricar este producte típic de la rebosteria simatera.
Llíber Castillo, actual responsable del Forn en tercera generació, ha fet saber a ARC IRIS que està pensant en adquirir la maquinària necessària per fabricar la llet merengada artesanal de la que tota la vida hem presumit els simaters.
És una evidència que la merengada industrial que s'ha distribuït les darreres dècades per tot arreu té una qualitat pèssima, el que s'ha notat a la demanda, com no podia ser d'altra forma.
Fins les acaballes de la dècada dels vuitanta era possible fer-se a Simat una llet merengada artesanal gràcies a que el Bar de Sagasta va heretar la tradició del Casino de Garrofa, una tradició que venia d'abans de la Guerra i que Pepe Sancho i els seus fills i filles van mantindre amb l'històrica maquinària de fusta que va desaparéixer amb la reforma del local. No hem d'oblidar que abans de tindre l'actual bar, els Sagasta van explotar uns anys el Casino de Garrofa, i amb bon criteri empresarial es van guardar la recepta de la llet merengada, que van estar oferint durant uns anys a l'actual bar de la Font Gran. Els Sagasta tenien la geladora a la seua casa del carrer de Santa Anna -es de suposar que encara hi és, malgrat que no la fan servir-, i allí van perllongar els secrets artesanals de la merengada, que bàsicament consisteixen en encertar la quantitat de sal per alliberar el fred, i el temps just, a banda, és clar, de les proporcions exactes de llet, ous, llima, canyella, etc.
Simat va ser fins fa un parell de dècades un dels pocs llocs del País Valencià on es podia prendre una llet merengada artesanal, i això ho apreciava gent de tots els pobles del voltant, que acudien a Simat expressament per prendre'n una.
Ara el Forn de Castilo s'ha proposat recuperar la fabricació tradicional d'este producte típic de Simat. Des d'Arc Iris li desitgem èxit amb l'esperança de que els estius de Simat tornen a recuperar aquell sabor de canyella i llima. De segur que la iniciativa contribuirà a que els estius de Simat recuperen l'excel.lent ambient que registraven fins la dècada dels vuitatanta, i pugam tornar a demanar un "nacional", el gelat format per una barreja de merengada (mai nata, com s'hi presenta ara) i cafè.
A més de la llet merengada, el Forn de Castillo ha creat un producte propi de rebosteria fet amb suc i melmelada de taronja que pretén patentar com a típic de Simat. En un ambient general d'apatia empresarial a Simat, fa goig comprovar que alguns emprenedors s'esforcen per aportar idees innovadores i progressar.

2 comentaris:

mi ha dit...

M'alegra la noticia que el Forn de Castilo pretenga retornar al poble aquell gust tant bo de les "merengaes" simateres que tanta fama ens han donat. Ara, el que crec que ha faltat és esmentar una de les millors "merengaes" que ha hagut, a part de la de Sagasta, i és la de "merengà" de la Tia Irene al Bar de la Plaça (o Bar Martí). I ho dic jo que soc el seu fill :) Però per això puc donar fé de la seua qualitat, perque he vist com la feia (i encara la fa a casa), i també de la gent de Tavernes, Benifairó, Barx, La Drova i altres llocs que venien expresament tant a provar-la alli com a emportar-se-la. També val a dir, que he provat les altres i m'han agradat molt, però el gust de la mareta...mmm...és molt diferent...Au.

Salut i Merengaes.

Aureli

ARC IRIS SIMAT ha dit...

Demanem disculpes a Irene, Martí, i els seus fills per haver-los oblidat a la notícia sobre la recuperació de la llet merengada. No era la nostra intenció. Evidentment, el Casino de la Plaça, malhauradament desaparegut, era també mestre en gelar llet merengada, i la seua era tant o més bona. Tots ho saben. L'article només pretenia remontar-se a l'orige del gelat. Reiterem les disculpes.