dimarts, 20 de setembre del 2011

LA PITJOR SANITAT PÚBLICA DE TOT L'ESTAT

El País Valencià té el pitjor sistema sanitari públic de tota Espanya. Així es desprèn de l'últim informe de la Federació d'Associacions en Defensa de la Sanitat Pública (FASDP).
L'informe dóna a la sanitat del País Valencià la puntuació més baixa (29 punts), seguida de Canàries amb (34) i Madrid (37). Estes autonomies tenen uns serveis sanitaris "deficients", segons l'estudi, que, al contrari, aplaudeix la gestió sanitària de Navarra (63) , Astúries (54), Castella i Lleó (54) i Aragó (53).
El llistat s'obté després d'aplicar una vintena de paràmetres que mesuren la despesa per càpita en sanitat, el nombre de llits hospitalaris per cada 1.000 habitants, les targetes sanitàries individuals que ha d'atendre cada metge i la despesa farmacèutica, llistes d'espera, entre uns altres.
Per exemple, el País Valencià és la segona autonomia, per darrere de les Illes Balears, que menys gasta en Sanitat (1.078 euros per any i habitant). Euskadi i Navarra, ben situades en la puntuació final, són les que més inverteixen, 1.563 i 1.528 euros, respectivament.
El mateix passa amb la mitjana de llits per cada mil habitants. Navarra ne té 3,86, mentre el País Valencià, 2,44.
No és un fet aïllat que el País Valencià, un dels bastions del PP, ocupe l'últim lloc. És el fanalet roig de la llista des de 2004, quan la FASDP, formada per professionals sanitaris de tota Espanya, va començar a elaborar els seus informes.
Madrid i el País Valencià són les impulsores del model de gestió IFP (iniciativa financera privada), que consisteix en cedir a empreses privades, alienes a l'àmbit sanitari, la gestió dels hospitals públics. A canvi, les autonomies paguen una espècie de lloguer a aquestes empreses que, a la llarga, ix més car.
Endevina, endevinalla:
I ara a qui li donaran la culpa després de 20 anys amb governs del PP i les competències sanitaries transferides?
Qui van a ser els que paguen quan les empreses privades reclamen més diners, i la Generalitat no vulga pagar més?