dimarts, 9 d’octubre del 2012

HOMENATGE AL MAQUI

EU i ARC IRIS HOMENATGEN ELS GUERRILLERS ANTIFRANQUISTES DEL MAQUIS

Una delegació de simaters, encapçalada pel regidor de l'Ajuntament de Simat, Víctor Mansanet, van acudir diumenge, 7 d'octubre, als actes d'homenatge als guerrillers antifranquistes (maquis), que des de fa 24 anys se celebra a Santa Cruz de Moya (Conca). El programa, organitzat per les asociacions Amical de Catalunya, AGLA i La Gavilla Verde, va comptar amb la presència del magistrat del Tribunal Suprem, Martín Pallín; l'exfiscal Anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo, tres maquis que van participar en l'Agrupació Guerrillera de Llevant-Aragó, i la veterna actriu i activista d'esquerres, Pilar Bardem. La cloenda de la jornada va estar amenitzada pel cantautor extremeny Luis Pastor i el seu fill, Pedro Pastor.
   Víctor Mansanet ha declarat que la participació de la delegació simatera, afiliats i simpatitzants d'EUPV, "no només representa una satisfacció personal, sinó un honor perquè amb la nostra participació fem públic el compromís amb els que considerem els últims soldats de la II República". L'any passat, la delegació simatera va ser de 5 persones. Enguany n'han anat 11, inclosos dos xiquets. "Volem que els joves també participen perquè prenguen consciència del valor i el coratge d'aquells guerillers que van sacrificar-se perquè al nostre país hi haguera una vertadera democràcia i una autèntica llibertat", assenyala Mansanet, qui afegeix que "no hem vingut per escoltar solament les experiències i sentiments d'aquells herois anònims, sinó també a sumar-nos i donar suport a les seues reivindicacions de rehabilitació i reparació com a soldats de l'Exèrcit Popular de la República, condició que els ha estat negada tant en la dictadura com en la democracia per la que tant  lluitar i alguns morir".
Pilar Bardem
 
Els organitzadors del Dia del Maquis, igual que Esquerra Unida de Simat i Arc Iris, "assumim la lluita del maquis com a nostra, ja que sàbiament ens la van saber  transmetre, i per això ara volem  evitar que la memòria d'aquells guerrillers es diluïsca amb el pas del temps, atés que considerem que el seu esforç no va ser estèril, ens van ensenyar  el sacrifici per unae idees, la fortalesa d'unes conviccions i el valor d'afrontar la mort, lluitant contra la dictadura i el feixisme, per defendre la llibertat de tots els ciutadans i ciutadanes del nostre país, la pau i la democràcia junt amb tots els pobles del món".
 
EU de la Valldigna s'ha adherit al 25 homenatge al guerriller antifranquista, que tindrà lloc d'ací un any, i lliurarà una corona de flors i un comunicat d'adhesió i reconeixement tant als homenatjats com als organitzadors. També en la pròxima edició, s'ha anunciat la presència del president del Senat francés, Jean-Pierre Bel, "per a major vergonya dels distints governs socialistes i populars que s'encaboten a no reconéixer els maquis com a víctimes del terror franquista", indica Víctor Mansanet.