divendres, 18 de novembre del 2016

LAÏCISME: ASIGNATURA PENDENT

Article de Marc Cabanilles

Igual que està ocorrent a tot el món, també en Simat estem vivint en una societat caracteritzada pel pluralisme: Pluralitat de cultures, de llengües, de races, de creences religioses, de tipus de famílies, de relacions afectives, de nacionalitats, de partits polítics,.....
Simat, com tants altres pobles, acull a gents molt diverses que necessàriament aborden els problemes de la convivència diària, sota criteris diferents.
En la meua humil opinió, davant aquest panorama tan variat, la garantia de tenir una convivència tranquil·la i edificant, s'hauria de basar en tres pilars:

-  El respecte mutu.
-  La igualtat de totes les idees i creences (inclòs el dret a no creure).
 La neutralitat de l'espai públic davant aquestes idees i creences. 

Per a evitar qualsevol postura arrogant o intimidadora d'una part de la societat enfront d'una altra, seria indispensable, mantenir l'equilibri entre aquests tres pilars.
Tot l'anterior és aplicable a qualsevol àmbit, i també, com no pot ser d'una altra forma, a la nostra Societat Musical.
Es tracta d'una institució a la qual lliure i voluntàriament pot pertànyer qualsevol persona, independentment de la seua edat, de la seua raça, sexe, professió, militància política ...... o creença religiosa. Per tant, i segons el que s'ha dit anteriorment, el respecte mutu, la igualtat de totes les creences (inclòs el dret a no creure) i la neutralitat de l'espai públic davant aquestes creences, haurien de regir totes les seues activitats.
Per tant, jo crec que no s'hauria de celebrar el "Dia de Santa Cecilia", quan podrien hi haver socis musulmans, protestants, testimonis de Jehová, o ateus (el dret a no creure). Perquè si avui celebrem "Santa Cecilia" amb l'excusa que els catòlics són majoria, què hauríem de celebrar, llavors, si algun dia foren majoria els musulmans?. Què  semblaria passar d'editar un fullet amb la imatge de la "santa" a editar una imatge de Mahoma? (si és que els fanàtics d'aquesta altra creença, ho permeten).
Imposar una celebració catòlica, simplement per ser majoria, trenca els tres pilars de la convivència, doncs suposa una falta de respecte cap a els qui no son catòlics, trenca la igualtat davant les altres creences i destrueix la neutralitat de l'espai públic.
Aquest mateix raonament es pot aplicar a qualsevol altra institució, siga un ajuntament, un club de futbol, una societat gastronòmica, una associació de veïns o una penya quinielística.
Es pot caure en la temptació de justificar aquest comportament apel·lant a la "tradició", però les úniques tradicions que mereix la pena conservar són aquelles que uneixen, no que separen, aquelles que afavoreixen la convivència, no que la pertorben, aquelles que garanteixen la dignitat (humana i animal), no que la destrueixen.

Tradicions durant segles, ja feliçment desaparegudes, van ser l'esclavitud o la "santa" Inquisició. I ens queden altres tradicions que encara continuen, com la submissió de la dona a l'home, el tirar animals des dels campanars, matar bous a ganivetades, la mutilació genital femenina o continuar mantenint als paràsits de la casa real,.... Tradicions que una societat avançada en ple segle XXI, deuria fer desaparèixer, sempre que, no mirem per a un altre costat i ens quedem alçant els muscle
Desde el meu punt de vista, doncs, un bon pas en la direcció adequada per a respectar totes les creences (i no creences) seria que les activitats organitzades i promogudes per la Societat Musical de Simat també estigueren basades en:

-  El respecte mutu.
-  La igualtat de totes les creences (inclòs el dret a no creure).
-  La neutralitat de l'espai públic davant aquestes creences.

 En conseqüència, deixar de celebrar el dia de la "santa", doncs aquesta celebració únicament respon als valors i creences d'una part (avui majoritària) dels socis.

Es podria substituir aquesta celebració, instaurant el mateix dia o en qualsevol altre que l'assemblea decidisca, el "Dia dels Músics" o la "Setmana de la Música", o el "Dia d'homenatge als Socis" o simplement una "Benvinguda a la Primavera" o un "Acomiadament de la Tardor".

Ja sé que alguns recorreran a la socorreguda excusa que represente una minoria o que sóc un "pesat", però amb eixa actitud, l'única cosa que fan és no afrontar el problema, i damunt, carregar les culpes sobre qui no és el responsable de la situació.
I si les coses es deixen com estan, ja avise que insistiré cada vegada que l'única justificació que es té per a no respectar drets i mantindre privilegis, siga que "som la majoria".

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Estas obsesionat en l'iglesia. Tu no vols creure, en pareix molt respetable. Pero deixa als demes tranquils. I llevat eixa obsesio, que ya en preocupa

Anònim ha dit...

A mi el que em preocupa es que per quatre gats que aneu a missa ens tingau que fer anar als demés. per fer una festa de musics no cal posar ciris a Sta Cecilia que ni se qui era ni falta que em fa. Visca la Música i Visca la U.M.S!!!!

Marc Cabanilles ha dit...

Estimat "anònim":
Efectivament tens tota la raó: Estic obsessionat amb totes les sectes, siguen catòliques, jueues, musulmanes, evangèliques, testimonis de Jeovà i demés fauna.
Per sort, com a president de l'Associació Valenciana d'Ateus i Lliurepensadors (AVALL), no estic sol, ne som un bon grapat de gent, i cada vegada més.
Pero si tant expert eres amb obsessions, sabràs de l'obsessió de l'església en controlar-ho tot, en clavar la sarpa en tots els llocs.

Les festes han de ser "patronals", sempre que ha pogut ha assassinat a metges, científics, escriptors i lo que ells deien bruixes, la religió era obligatòria a l'escola, en els canvis d'estació han colocat pasqües i nadals, recoltzaren el colp d' estat l'any 36, han beneït al dictador Franco durant 40 anys, no paguen impostos com paguem tots, amaguen un fum de pederastes que tenen.
Mentre podien prohibiren balls, músiques, censuraren pel·lícules, multaven a la gent per treballar en diumenge, no deixaven als pares posar als seus fills el nom que vullgueren ...... i no vull seguir perquè no acabaria.

I t'estranya que estiga obsessionat ?
Lo raro és que sabent tot açò, encara hi haja tanta gent que mira i calla, il.lusionats de formar part del "rebaño" guiat pel "buen pastor".
I no sols estic obsessionat, a més a més, faré tot el que puga per a que mai més, eixes sectes, pinten res, i tinguen el menys poder i força possibles.

L'article parla de convivència, de igualtat de drets, de respectar-se, de llevar privilegis, de la neutralitat en les coses públiques ...... però, pel que dius, sembla que tot això a tu ni el diu res ni t'importa.

I una última cosa.
Si vols que seguim debatint i comparant idees, cosa sempre bona, t'agradaria que posares el teu nom, perquè debatre amb un "anònim" no és estar en igualtat de condicions.

Salut

Anònim ha dit...

Inclús en el Levante hi han obsessionats:

http://www.levante-emv.com/opinion/2016/11/21/lomce-confusion-creencia-conocimiento/1494565.html

Anònim ha dit...

L'unic rebaño guiat per no se qui seras tu. A mi en la vida, i tinc uns prou d'anys m'ha guiat ningú. En fa molta graci el titol "President de l'Associacio .......etc.etc. en la meua vida he vist un titol tant grandios, es en "grandessa d'españa" o no mes "del pais valencia"

Marc Cabanilles ha dit...

Primer, veig que segueixes sense dir res de l'article. No se si no l'has llegit o si no l'entens.
I segon, amb anònims, no hi ha debat.
Punt i final.

Anònim ha dit...

Crec que te rao Marc.