dijous, 2 d’abril del 2009

AL VOLTANT DELS CONCEPTES DE DIFAMAR I OPINAR

Els darrers dies ha pres actualitat a la vida pública de Simat el verb difamar arran de l'activitat política que s'està desenvolupant, i per tal d'evitar malentesos i tergiversacions, Arc Iris vol fer un exercici d'anàlisi.
Alguns personatges públics pateixen daltonisme semàntic, i bé per ofuscació, o bé per interés personal, volen fer vore que tota opinió pública o publicada que no els és favorable, és una difamació. I això és la conseqüència de no haver assolit en tota la seua dimensió la condició de personatge públic.
Per posar un exemple, si una persona acusa altra de mantindre un deute de quatre milions de pessetes amb l'erari públic, i resulta que l'acusació és falsa, això és difamar, i a més, si l'acusació la fa un càrrec públic envers un ciutadà sota la seua administració, les conseqüències s'accentuen. I si a més l'acusació es fa amb la intenció de cohibir l'exercici de drets cívics, les conseqüències són gegantesques i se'n podrien derivar greus responsabilitats. Estem, doncs, davant un fet contrastat i irrefutable, davant un fet la veracitat o falsedat del qual es pot demostrar. Es deuen o no es deuen quatre milions. És un fet contrastable, i no opinable. Estem sota l'imperi de l'objectivitat.
Per contra, i per posar un altre exemple, quan una persona pensa que un personatge públic té un comportament anormal en l'exercici de les seues funcions públiques que podria ser susceptible de tractament psicològic, i pels que hauria de ser destituït, està opinant. Estem sota l'imperi de la subjectivitat. Segons qui, el comportament serà o no anormal, serà més o menys anormal, però a la persona instal.lada en eixe pensament ningú la pot obligar a pensar el contrari. És un fet opinable. Per a uns i per a altres el comportament del personatge serà o no serà malaltís, serà més malaltís, menys malaltís, o gens malaltís. És opinable.
És com a Barrio Sésamo: "Arriba-Abajo", "Cerca-Lejos", Difamar-Opinar.
Arc Iris confia en haver aclarit els conceptes, pel bé de la llibertat i per tal de salvaguardar el dret a opinar.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

A vore si ho entes si dic que Serra en la seua gestió com a gerent de la cooperativa va causar un fort quebrant econòmic i per això va ser acomiadat és un fet contrastable, i no opinable.
Si en camvit dic:
Juanito Serra “ cuando fuiste martillo no tuviste clemencia, ahora que eres yunque, ten paciencia”.
És opinable.

Ho he interpretat bé.

Anònim ha dit...

dir que una persona es una malalt mental o es un diagnostic d´un psiquiatra o estas difamant.m´ha entes doctor cabanillas?
arriba-abajo, antes-despues.

Anònim ha dit...

Ho has interpertat perfectament,ja era hora que algu ens traguera l'aigua clara.

Anònim ha dit...

Dir que una persona actua com un malalt mental és una opinió i ningú pot impedir-me tindre un concepte propi d'una persona, ni tu ni el siquiatra. Ho has entes Doctor Sierra? Altra cosa serà això dels quatre milions de peles. O es deuen o no es deuen. I sembla que no es deuen. Ara què fem?
Fdo: Doctor Cabanillas.

Anònim ha dit...

Serreta sempre t'naganyes, resols un problema i en crees altres deu.

Anònim ha dit...

..." Arc Iris emprendrà una lluita en tots els fronts contra el regidor d'Urbanisme per connivència amb sicaris mafiosos, revelació de secrets, prevaricació, abús de poder, i tots els delictes que es puguen derivar de l'actuació d'una persona que en opinió d'Arc Iris pateix una malaltia mental" (http://arcirissimat.blogspot.com/search?updated-max=2009-01-25T20:38:00%2B01:00&max-results=25)

Doctor Cabanillas: jo ací compte que voste a mes d´un afamat psiquiatra es converteix en fiscal i imputa almenys quatre delictes molt greus sense aportar cap prova en el meu poble això es difamar.

arriba- abajo pal centro i pa dentro...

Anònim ha dit...

No subestimes la capacitat de portar proves. De tota manera, les proves s'han de tindre de tot, també de que es deuen quatre milions.

Anònim ha dit...

esteu aportant proves des de fa molts anys, jo he sentit moltes mentides, insultos i CAP de les proves que heu promes mai, CAP.

Anònim ha dit...

De què parleu?

Anònim ha dit...

Proves?
2 + 2 son 4.
Voleu més proves?

Anònim ha dit...

Fotre deixeu al Serra tranquil que si no és torba en l'ajuntament tornarà per la coperativa.
Hi ha que tindre un poc més de caritat cristiana i repartir-mos les penitències i més ens aquest dies tant senyalats.