dimecres, 18 de juny del 2008

EL MONESTIR ACULL ESTE CAP DE SETMANA LA IV MULTAQA

El monestir de la Valldigna acollirà el pròxim cap de setmana la IV edició de la Multaqa, la Trobada de les Tres Cultures, que enguany se centrarà en el debat, el diàleg i en l'aspecte divulgatiu més que en el lúdic i en les activitats festives que van presidir les edicions anteriors. Potser la ruïna financera de la Fundació Jaume II té alguna cosa a vore amb la supressió de les activitats lúdiques i festives, més cares que les purament reflexives.
El secretari autonòmic de Cultura, Rafael Miró, va destacar ahir durant la presentació de les jornades, "la completa consolidació d'esta iniciativa impulsada per la Generalitat i la seua ferma aposta per ser una ferramenta de reflexió i debat sobre la situació mundial i, molt especialment, sobre la qual cosa succeïx en el nostre entorn més immediat: el Mediterrani".
Miró va assenyalar que el fil conductor davall el qual van a concatenar-se els debats al llarg dels tres dies, "el divendres o yumuaa de l'islam; el dissabte o shabbat jueu i el diumenge cristià", gira enguany al voltatnt de la Carta Universal dels Drets Humans, de la que es commemora enguany el 60 aniversari i que, per al secretari autonòmic, suposa "una efemèrides que va ser tota una declaració d'intencions en el seu moment i la influència de la qual es projecta decisivament sobre la nostra actualitat".
El secretari autonòmic de Cultura va incidir en el reconeixement implícit de la seu d'este certamen, el monestir de la Valldigna, "com a focus de cultura i diàleg, lloc per a l'ús social dels valencians". A més, va assenyalar que "des d'esta tribuna que és la Multaqa no podíem obviar la transcendència i el simbolisme d'esta cita i sobretot l'anàlisi del seu ideari a la llum de tres de les religions i cultures més emblemàtiques i influents del món".
Així mateix, va ressaltar la importància de la cita d'enguany per la nòmina d'experts i personalitats invitades que il·lustraran, des de la seua experiència i punts de vista, sobre aspectes tan emergents com la situació de la dona i els Drets Humans en l'islam; la perspectiva dels Drets Humans des de l'òptica jueua, una perspectiva que va considerar "especialment interessant" al commemorar-se també enguany el 60é aniversari de la creació de l'estat d'Israel.
També es tractarà el llegat clàssic i cristià, notes "evidentment mediterrànies, en la conformació de la identitat europea de la qual formem part o l'impacte de la globalització en cada un dels tres corrents culturals i religiosos citats", segons la mateixa font.
Entre els participants es trobaran el professor de Sociologia de la Universitat Jaume I Ignacio Aymerich; la ministra consellera d'Assumptes Polítics de l'Ambaixada d'Israel a Espanya, Alona Fisher-kamm; el vicepresident de la Fundació Pedro Arrupe i del Centre UNESCO de València, Alejandro Mañes; a més del president de Sociòlegs sense Fronteres i del Centre UNESCO de València, Alberto Moncada, i la vicepresidenta de l'Associació de Dones Immigrants de València, Souad L'Hadri.
També estarà present, per part del membre del Consell Valencià de Cultura, Rosa María Rodríguez; així com el periodista corresponsal de TVE a Israel Agustín Remesal; la presidenta del Centre Cultural Islàmic de València, Amparo Sánchez, i el director de la Fundació Centre d'Estudis per a la Integració Social (CeiMigra), Guillermo Vansteenberghe.
El secretari autonòmic de Cultura va comentar que durant els tres dies en què se celebrarà la Multaqa, els assistents podran disfrutar del "llenguatge universal per excel·lència", la música. Així, presenciaran, entre altres, la "notable actuació" en l'església del monestir del Cor 'Lex et gaudium', una formació composta per membres del Col·legi d'Advocats de València.
Finalment, Rafael Miró va ressaltar que la mirada "universalista" d'esta trobada "no seria possible sense el concurs de la Secció Mediterrània de la Unió Europea o el Centre que la UNESCO té delegat a València, així com la Fundació Jaume II el Just junt amb la impagable assistència de la Mancomunitat de la Valldigna".
Per a Miró, tot això permet a la Multaqa "ser allò al que aposta: Un fòrum estable per a parlar d'una meta més bella que la pau mateixa, a més de la mútua confiança i el respecte a la diversitat i a la pluralitat garants, en definitiva, de la pau, perquè d'elles naix".