dimarts, 16 de setembre del 2008

DELINQÜÈNCIA A SIMAT

Fa temps que venim advertint des d'Arc Iris de la proliferació d'actes delictius a Simat, i l'ultima crònica feia referència al sospitós anar i vindre de furgonetes carregades d'objectes, sobre tot aparells electrònics, a determinades zones del poble.
Ara la crònica de successos ens porta dos notícies, una bona, i altra mala. La bona és que ha caigut a Torrevieja i a Hongria la Banda de l'Excavadora, que des de 2005 ha robat desenes i desenes d'oficines bancàries de les que arrencava els caixers i tallava els accessos per impedir l'arribada de les forces de seguretat. Cal recordar que esta banda, en el robatori a l'oficina de Bancaixa de Barx al 2006, va tallar un pi centenari a la font de la Visteta, terme de Simat, per tal d'impedir l'arribada de la Guàrdia Civil. Arc Iris demana a l'Ajuntament de Simat que es persone com a acusació particular al judici contra esta banda pi que demane qualificar com a delicte mediambiental i contra la seguretat en el tràfic el fet d'haver tallat un pi centenari i haver-lo deixat caure sobre la carretera, just al mirador de la Visteta. Encara hi roman la soca com a testimoni.
La mala notícia afecta més directament a Simat, que ha tornat a patir la intromissió dels lladres, concretament, les seues terres de cultius. Amb l'actuació d'este cap de setmana ja van 16 els robatoris que han patit els propietaris de pous del poble que, a més de la pèrdua del coure -tan altament cotitzat últimament-, lamenten les copioses destrosses que els intrusos ocasionen en les seues instal·lacions.La nit del dissabte van ser tres els pous invadits. En unes poques hores, els delinqüents van aconseguir forçar els panys, arrancar portes, tallar els cables de coure i fer malbé tota la resta. "Ja no és important la quantitat de coure que es porta -que aconseguix milers d'euros en la majoria dels casos-, sinó la destrossa que ens fan i a més, en plena campanya com estem ara", va explicar al diari Las Provincias el portaveu de l'Associació Valenciana d'Agricultors a Simat i president d'uns dels pous assaltats, Enrique González. Assegura que perdrà quasi una setmana de treball, perquè els lladres van tirar el cable sobrant dins del pou, "i ara he hagut de portar una grua, dos gruistas i quatre electricistes, que estaran almenys tres dies treballant", va exclamar. En este cas, és la primera vegada que pateix un atracament. Però els altres dos ja són quasi víctimes habituals. En el pou dels Llauradors han entrat quatre vegades en poc més d'un any i mig i en el Racó d'Espí, altres tres en els últims dotze mesos. Davant d'esta situació, les companyies asseguradores comencen a posar traves i inconvenients a l'hora de contractar les pòlisses. De fet, diversos agricultors que han patit reiterades invasions en les seues propietats tenen problemes per a assegurar-les. Els afectats estan més que convençuts que sempre es tracta de la mateixa gent. Una banda organitzada que s'ha especialitzat en este tipus d'atracaments. "De fet, fa dies que observem gent estranya rondant pels camps, però mai sospites que van a robar-te", va afirmar González. Esta setmana, el portaveu d'AVA ha sol·licitat en l'Ajuntament una reunió urgent del Consell Agrari a fi de buscar solucions, "a veure si trobem la forma d'establir una vigilància o quelcom que protegisca els nostres pous", va afegir. En el que va d'any, Simat ha patit més de 15 robatoris.
A tot això cal afegir robatoris a diverses cases de camp a tot el terme i al llarg de tot l'any.
El responsable de la seguretat ciutadana a Simat és directament l'alcalde.