divendres, 19 de juny del 2009

DEMOCRÀCIA, UNITÀRIA O POPULAR?


UN ARTICLE DE MARC CABANILLES
President de l'Agrupació Ciutadana Arc Iris
Per desgràcia, des de fa uns anys, ens estem acostumant a un tipus de democràcia que jo anomenaria UNITÀRIA (uns pocs decideixen), per a poder diferenciar-la del que el sentit comú ens diu que hauria de ser el correcte, o siga, la democràcia POPULAR (el poble decideix).
Esta democràcia unitària, no deixa de ser democràtica, ja que també sorgeix d’ eleccions raonablement lliures i competitives, i a més respecta les llibertats (expressió, reunió, manifestació, etc.).
L'essència de les democràcies unitàries és que els que són triats, pensen que tenen el dret (i l'obligació) de decidir que és el que convé a la resta de la ciutadania, donant comptes només als electors en futures eleccions. S'obliden dels que els van votar en eleccions passades, amb la teoria que els votants els van delegar totalment l'autoritat per a tota la legislatura.
Amb esta idea de la democràcia, estos líders unitaris consideren un atac i una intromissió, qualsevol tipus de control, i per això intenten subordinar, suprimir o limitar el funcionament de les institucions. Per suposat, sent fidels als seus principis unitaris, el patir una generalitzada impopularitat, a ells els importa ben poc.
Estan acostumats que els seus seguidors repetisquen els seus discursos com a cotorres. Obliden que segons la Constitució, un parlament no és menys govern que l'executiu, o que un ple municipal no és menys ajuntament que l'alcalde.
Pesen que qualsevol control, pregunta, o proposta diferent de la seua, suposa una interferència inacceptable a la seua lliure voluntat.
Per moments, el líder unitari pareix totpoderós, però no tarda molt a xocar amb altres poders econòmics i socials als que no té molta consideració i amb els que prefereix mantindre relacions informals. D'això no tarden a derivar-se la falta de transparència i el recurs als fets consumats.
Ells no es donen compte, però la seua mateixa filosofia els impedeix tindre verdaders aliats. Per un costat necessiten els vots, i els que siguen beneficiats per les seues brillants idees, s'aproparan per pur interès, però no per convicció. D'altra banda, els seus directes col·laboradors tampoc són aliats, ja que per a seguir en el càrrec, han de ser submisos, obedients i no adquirir pes polític.
Estos líders, bé d'entrada o amb el temps, solen necessitar el suport d'altres líders, els quals veuen la possibilitat de beneficiar-se. Però estos líders tampoc poden ser verdaders aliats, perquè el seu oportunisme els fa poc confiables. Per a ser verdaders aliats, haurien de donar-se, almenys, dos situacions: Verdadera confiança i negociació en la presa de decisions. Però per a un líder unitari, ambdós condicions són incompatibles amb la seua filosofia unitària.
Els líders unitaris, ansiosos d'èxits per al seu manteniment, necessiten generar grans expectatives, que acaben creant noves demandes, les quals s'uneixen als problemes ja existents. Tot açò acaba en una problemàtica complicada, que necessitarà prendre complicades decisions. Però estes decisions complexes, només és possible prendre-les amb la participació d'altres sectors polítics socials, la qual cosa requereix un grau d'autonomia, que el líder unitari no està disposat a reconèixer-los.
D'aquesta manera, els líders unitaris van tancant-se en un estret grup de persones, bé col·laboradors units al líder per una falsa “lleialtat”, o bé altres liders amb els que sols els uneix la conservació del poder.
Com a conseqüència del seu creixent aïllament, l'actitud del líder unitari es caracteritza per dos fets significatius. D'una banda, el llançament de reprotxes per la ingratitud dels que no aprecien els seus esforços i d'una altra, la impossibilitat de veure camins alternatius, aferrant-se a continuar fent el mateix i de la mateixa manera.
Si les coses es posen lletges, no dubtarà a tirar al camp del mal, no sols als que se li oposen, sinó també a tots aquells que, simplement, no el recolzen. El líder unitari, acusarà a l'oposició de ser “antitot”, i voldrà salvar a la societat de totes aquelles idees que no siguen les seues, recorrent si ho creu necessari, a un llenguatge amenaçador.
Finalment, un altre dels trets de la democràcia unitària, és l'interés a limitar les llibertats que formalment té la democràcia (aplicació fraudulenta de reglaments, falta d'informació a l'oposició, limitar el funcionament d'òrgans col·legiats com a parlaments o plenaris municipals, etc.)
Ja per acabar, tot açò respon a una manera de concebre i exercir el poder que és reticent a acceptar allò que és el cor de la democràcia popular: Els mecanismes institucionals, els controls, els debats pluralistes, la participació de la societat.
Amb aquestes reflexions, només vull expressar la meua preocupació pels camins que estem seguint, allunyant-nos d'una verdadera representació de la ciutadania. Ciutadania que arriba a trobar normal el delegar tota la seua autoritat, tota la seua energia, tota la seua autonomia, en unes poques persones, que sembla mai tenen prou, mai acaparen prou.

28 comentaris:

Anònim ha dit...

Fotre m’he guanyat el sopar avui ,t’ha llegit l’article i el faig un resum:
Supose que estaras parlant de Benifairo o Tavernes ja que rés del resum passa a Simat:
Els que són triats, pensen que tenen el dret (i l'obligació) de decidir que és el que convé a la resta de la ciutadania,. No a Simat
S'obliden dels que els van votar en eleccions passades, amb la teoria que els votants els van delegar totalment l'autoritat per a tota la legislatura. ,. No a Simat
Estos líders unitaris consideren un atac i una intromissió, qualsevol tipus de control, i per això intenten subordinar, suprimir o limitar el funcionament de les institucions. ,. No a Simat
El patir una generalitzada impopularitat, a ells els importa ben poc. ,. No a Simat
Pesen que qualsevol control, pregunta, o proposta diferent de la seua, suposa una interferència inacceptable a la seua lliure voluntat. ,. No a Simat
No tarden a derivar-se la falta de transparència i el recurs als fets consumats. ,. No a Simat
Els seus directes col•laboradors tampoc són aliats, ja que per a seguir en el càrrec, han de ser submisos, obedients i no adquirir pes polític. ,. No a Simat
Els líders unitaris, ansiosos d'èxits per al seu manteniment, necessiten generar grans expectatives. ,. No a Simat
El llançament de reprotxes per la ingratitud dels que no aprecien els seus esforços. ,. No a Simat
El líder unitari, acusarà a l'oposició de ser “antitot”, i voldrà salvar a la societat de totes aquelles idees que no siguen les seues, recorrent si ho creu necessari, a un llenguatge amenaçador. ,. No a Simat
Un altre dels trets de la democràcia unitària, és l'interés a limitar les llibertats que formalment té la democràcia (aplicació fraudulenta de reglaments, falta d'informació a l'oposició, limitar el funcionament d'òrgans col•legiats com a parlaments o plenaris municipals, etc.). ,. No a Simat
Ciutadania que arriba a trobar normal el delegar tota la seua autoritat, tota la seua energia, tota la seua autonomia, en unes poques persones, que sembla mai tenen prou, mai acaparen prou. ,. No a Simat
SIMAT = DEMOCRACIA POPULAR .
Visca Nostramo.

Anònim ha dit...

Bò igual m'he passat una mica i aleshores (dedicat a Rus)rectificaré.
No tarden a derivar-se la falta de transparència i el recurs als fets consumats.Això un poquet (AlTall,assessor,obres,presupostos participatius,escoleta,cementeri,servei aigua potable......dos cosetes sense importancia intrascendens)

Anònim ha dit...

Al primer asi també t`has passat:
A Simat si.

"Estos líders unitaris consideren un atac i una intromissió, qualsevol tipus de control, i per això intenten subordinar, suprimir o limitar el funcionament de les institucions".

-Els plens cada dos mesos.
-Reglament participació ciudadana,en el fons del mar.
-Presupostos participatius volien dir en partix de vore com sou de babaus.
-Consell de participació ciudadana jajajajajajajaja.....
Per a que seguir

Anònim ha dit...

Sembla una radiografia prou ajustada (i per desgracia, prou trista) d'allò que està passant a tots els nivells (ajuntaments, autonomies, a nivell d'estat).

Anònim ha dit...

Trist és no saber lo que encara ens queda per vore.

Anònim ha dit...

Si a Simat em tingut estos darreres anys Democràcia Unitaria i ara continuem pel mateix camí amb el OMNIPOTENT Eladi.

Anònim ha dit...

Éstà clar que per a "progressar", hi ha que ser UNITARI.
Al que és POPULAR li diuen babau.

Anònim ha dit...

Les decisions es prenen per majoria, per uns representants elegits legítimament pel poble. Partint d'aquesta premissa resumim:
No tinc prou vots ni per a tocar els collons. No m'agrada. Vull manar més. No m'agrada aquest sistema. Jo ja no jugue.

Està clar que seria perfecte un consens total a l'Ajuntament, però el mon no és perfecte. I menys quan tractes amb la dreta profunda i atraçada, i amb una quadrilla de damnificats per un govern anterior que mai ho oblidarà fins que tinga el control del poble. Com podeu dir que no sou "antitot"? Aquesta pàgina és l'exemple més clar. Podríeu anomenar una cosa que que haja fet l'ajuntament correctament?
Sé que aquesta última pregunta vos costarà molt però vosaltres podeu, heu de demostrar que m'equivoque.

Anònim ha dit...

Home clar que t'ho dire,la moció de censura (encara que en 15 mesos de retras).
Però la resta deixa molt que desitjar,no són formes de governar
per a persones que diuen portar les esencies de l'esquerra com bandera.

Anònim ha dit...

Que trist, lluites per una ideología i després veus com actuen els que tu has depositat la teva confiança i de veritat que et sens impotent i penses com poden creure ells que són d´esquerres, quina és la seva sensibilitat ? si després actuen igual que la dreta.

Anònim ha dit...

El primer també s'ha passat un poquet en:
Els seus directes col•laboradors tampoc són aliats, ja que per a seguir en el càrrec, han de ser submisos, obedients i no adquirir pes polític.

David no deu ser submis, ja que té problemes desde que opta a la secretaria general del partit.
L'assessor supose que si sera submis, ja que l'hi va la pagueta si enfada a l'amo.
En el Bloc està per veure,ja que de moment com si no estagueren.

Anònim ha dit...

Mare de major podré ser ASSESSOR .
Si ,SI PRENS MOLT SERRACAO l'aliment
dels futurs politics.

Anònim ha dit...

Si l'única cosa que ha fet bé l'ajuntament ha sigut la moció, sou tan "antitot" que ni això vau recolzar.

Anònim ha dit...

No sou més sectaris per que no entreneu,els que escrivim açi molts no tenim rés a veure amb els aquers,pero vosaltres com Aznar conmigo o mi enemigo.
Democrates que sou uns democrates vaja cuadrilla.

Anònim ha dit...

Ací està la clau.
Els que no son uns "demòcrates" segons ell, son una cuadrilla.
Un altre UNITARI a la vista.

Anònim ha dit...

formeu una secta secreta en la que el iluminat marc cabanilles vos guia cap a la llum?
visca el mil.lenarisme!

Anònim ha dit...

Redeu hi han més unitaris del que pareixia.
No hi ha més que vore les contestacions: cuadrilla, sectaris, illuminats....

De debat, res de res.

Otia, otia.....

Anònim ha dit...

Això del milenarisme, que és?
I este parla d'iluminats.

Anònim ha dit...

Pues si arc iris es una secta, com li diguen a tot això que ha invadit ajuntaments, mancomunitats, parlaments....

Anònim ha dit...

Dexeu les tonteries i digueu-me on puc comprar el SERRACAO ,que necesite
una pageta d'ASSESSOR.
A Consum no hi ha, tal vegada a Mercadona de la Vall.

Anònim ha dit...

Xe, però ahi s Simat esteu malalts o que?
He llegit l'article i es pot o no estar d'acord amb el que diu.
Pero de ahi a tot el que s'ha dit: iluminat, sectari, infumable....

vallero

Anònim ha dit...

A Simat malalts? No home no. Només tenen una disfunció política: la persona que menys vots trau és la que més mana. Jo, Jo.

Anònim ha dit...

I tot pel capritxet del Sr. Eladi i la Sra. Agustina de ser alcaldes.
Ells servits i els demés a fotres.

Anònim ha dit...

Que jo sapiga la la cooalició i no persones que meyns vot va traure va ser la de Baldomeret 16 vots meys que
ERPV i aixa que anava amb coalició amb EU

Anònim ha dit...

Exacte.
I sent consequents amb eixos resultats, EUArc Iris no té cap mando ni càrrec.
I d'haver-lo tingut, crec que hagueren sigut tan acaparadors com el nostre super.

Anònim ha dit...

Perdó.
Al comentari anterior, volia dir que crec que NO hagueren acaparat tant com el super.
Rectificat queda.

Anònim ha dit...

Serà el teu Super per a mi sempre serà Juanito.

Anònim ha dit...

Juanito Valderrama, que s'ha passat un mes anant casa per casa per tot Simat demanant el vot, i al final n'ha recollit 66. Jo, jo.