
Arc Iris va denunciar al mes de setembre l'abocador de la imatge, i encara hi és, ara amb més residus.
L'enquesta de diagnosi de l'Agenda 21 distribuïda per la regidoria de Medi Ambient pregunta per la contaminació de l'aire, per la contaminació de l'aigua, i fins i tot per la contaminació lumínica, però no diu res de la contaminació de l'alta tensió.
Arc Iris ha decidit fer públiques les respostes a l'enquesta distribuïda pel regidor sostenible, Joan Serra, i confia en que estes respostes siguen preses en consideració com si fos una enquesta entregada en mà a l'Ajuntament. En primer lloc, el primer tipus de contaminació que detecta Arc Iris, i que no apareix com a opció a l'esquesta, és la contaminació ètico-política. Un únic regidor amb només dos cents vots determina tota l'acció política, acapara la majoria de competències, i fa ús de la major part del pressupost municipal. Això és una distorsió político-ambiental que no apareix com a opció a l'enquesta.
En segon lloc, constatem l'existència de contaminació mediàtica a Simat, i tampoc hi figura com a opció a l'enquesta del regidor sostenible. Un exemple. Esta setmana s'ha difòs una nota de premsa que ha aparegut publicada, entre altres mitjans, al Lermante-El Lermantil Valenciano, i a la Veu de la Valldigna, en la que s'informava de la primera reunió de l'Agenda 21. La nota deia que hi havia 80 persones. MENTIDA. Hi havia 25 persones, comptades. Potser 26. I a més la notícia anava il.lustrada amb una foto que se li va obligar a fer a un policia municipal.
En tercer lloc, ens sorprén que entre els tipus de contaminació pels que es demana a l'enquesta, no hi aparega la contaminació provocada per les radiacions de la línia d'alta tensió, el principal problema de contaminació que té a hores d'ara i per sempre més el nostre poble.
Així doncs, l'enquesta pregunta per la contaminació de l'aire, i després per la contaminació de l'aigua. Afortunadament, la qulitat de l'aire a Simat és acceptable. No es pot dir el mateix de la qualitat de l'aigua després dels espisodis que ha propiciat la Font Gran fent brollar aigües negres. Ara bé, del que no diu res l'enquesta és de la contaminació de l'alta tensió. Arc Iris recomana als simaters que deixen de passejar pel camí de Mig l'Horta, per on discorre la línia d'alta tensió, i curiosament, a l'enquesta que ha distribuït el regidor sostenible no hi apareix aquesta contaminació com a opció. Tot i això, els simaters poden fer constar la seua preocupació per la contaminació de les radiacions elèctriques als espais en blanc on es demana l'opinió genèrica de l'enquestat.
Pel que fa al conjunt de l'enquesta, anem per parts. Primera pregunta: Males olors. Home, no es pot dir que hi ha males olors, a no ser que estem prop d'un contenidor els dies que no hi ha recollida de fem.
Excés de soroll. Doncs tampoc ens podem queixar, tret que es visca a la Font Gran o a l'Avinguda dels Camions.
Conservació del patrimoni. En aquest apartat hi ha trampa. De quin patrimoni parlem? Del patrimoni històric? Si parlem del patrimoni històric no ens podem queixar de l'actuació de les administracions els darrers anys a l'antic monestir i a l'ermita de la Xara. No obstant, si parlem del patrimoni arquitectònic en general, inclòs el privat, estarem d'acord en que se l'ha descuidat.
Qualitat del paisatge urbà. Un zero. El paisatge urbà fa pena. Tenim les voreres desfetes i el récord Guinness de la vorera més menuda del món a la travessia dels carrers Sant Roc i del Pou. Les zones verdes fora de la vora del riu són escasses, el casc antic està greument deteriorat. Hi ha espais urbans abandonats i infrautilitzats. La meitat de les cases estan abandonades, etc.
Qualitat del paisatge agroforestal. No ens podem queixar, llevat de la manca de repoblació a zones afectades per incendis.
Mal ús de l'aigua. Un zero. Mentre el regidor sostenible malbarata els diners municipals en atomitzadors, hi ha bancals que mantenen el dret a regar amb aigua potable, desenes d'usuaris tenen el costum de pontejar els comptadors, i el diposit municipal té badalls per on perd aigua. I a tot això, encara estem esperant a la constitució de l'empresa municipal de l'aigua que va proposar el regidor sostenible.
I ara venen els apartats de contaminació de l'aire i contaminació de l'aigua, però no es pregunta per la contaminació de les radiacions elèctriques de l'alta tensió, el principal problema de contaminació que té ara Simat. Només per eixa omissió, l'enquesta perd tota la seua validesa.
Després hi ha altres apartats, com ara brutícia al carrer (un zero), i abandonament de residus (un altre zero més redó que el d'abans). Arc Iris va denunciar al mes de setembre l'existència de quatre punts d'abocaments il.legals de residus tocant el poble, i no sols no s'ha fet res per eliminar-los, sinó que augmenta la quantitat d'abocaments, com mostra la imatge que il.lustra aquest article, que correspon a un abocament al camí del Corral d'Emilio denunciat a setembre, i que encara hi és amb més residus.
I quan pensàvem que ja no hi podien haver més disbarats, ens trobem amb les preguntes quatre i sis. La primera demana quins factors canviaria l'enquestat per tal de millorar la qualitat de vida a Simat. Doncs probablement tots. Vaja pregunta. I la segona, no s'ho perden, demana si l'enquestat considera suficients els següents equipaments: guarderies (zero), atenció a la dona (zero), assistència sanitària (zero), espais verds (zero i mig), oferta cultural (menys que zero), equipaments esportius (zero), activitats per a joves (zero), habitatge assequible (només a l'hotel Mc Arthur), comerç (zero), activitats per a persones majors (ca u panye). Cal ser polític de mig pèl per a demanar l'opinió de serveis i equipaments que són de pena, o senzillament ni són.
I atenció a la vuitena pregunta: Creu necessària la programació periòdica de reunions per a debatre els problemes mediambientals que afecten a Simat? És d'esperar, si més no, que si la resposta majoritària és no, el govern multiideològic no suprimisca eixes reunions. No li faltaria res per a fer-ho. Ja ens ha endossat els pressupostos sense participació, ens ha aprovat les obres del Plan Zapatero sense participació, ens farà un pegat al mercat sense haver preguntat abans, ha eliminat la meitat dels plens, ens ha posat cavallons sense passar pel ple, ens ha llevat el carrer d'Al Tall sense donar raó, etc.
En fi, senyors polítics, i senyor dels senyors polítics i regidor de gairebé tot: deixen de preguntar estupideses i posen-se a treballar. De la moció de censura ençà, l'alcalde de facto de Simat no ha fet més que posar cavallons, repartir atomitzadors, discriminar a l'oposició, utilitzar a la Policia Municipal de fotògrafs, i mentir sobre el nombre d'assistents a les reunions. Però de forment ni un gra. Els simaters han tingut cura al llarg dels segles del seu medi, i ara el que voldrien, senyor regidor, és un lloc digne de treball, un polígon industrial, una escoleta més ampla, connexió amb transport públic de qualitat amb les ciutats del nostre entorn i les estacions de ferrocarril, un casc antic decent, dinamització turística i cultural, etc, etc, etc.
Es suposa que el regidor sostenible hauria de conéixer les necessitats de Simat quan va decidir presentar-se a les eleccions, i no posar-se a conéixer-les ara mitjançant una enquesta estúpida que pregunta fins i tot per la contaminació lumínica. Doncs això, apaguem les faroles, sí senyor.