dimarts, 3 de gener del 2012

SANT ANTONI CAU EN EL CREPUSCLE

La celebració de la festa de Sant Antoni a Simat cau en el crepuscle, com ja ha passat amb altres tradicions locals. L'absència de festers ha portat a que la festa es limite enguany a la cremà de la foguera, de forma que cauen de la programació la revetlla, la bunyolada, els jocs infantils, el repartiment de coca, etc. I no sabem si també la processó i la benedicció d'animals, perquè Arc Iris no té ponts de comunicació amb la Casa Parroquial.
La fòrmula per garantir les tradicions no funciona. L'any passat les festes de Santa Anna ja van perillar per falta de festers i només la voluntarietat dels veïns del carrer van salvar la celebració. Altres tradicions simateres, com ara la Puríssima, ja han desaparegut. Fins i tot, en temps de la posguerra Simat va deixar perdre la festa en honor al seu patró, Sant Miquel, abans festa gran assenyalada al calendari local el 29 de setembre.
Sant Antoni és una tradició purament catalana lligada al món rural i als rites ígnics que es celebra de dalt a baix dels Països Catalans, amb fort arrelament a les comarques castellonenques de Els Ports i El Maestrat. Una de les santantonades més famoses, no obstant, la tenim a tocar de casa, a Canals.
Caldria que Simat es plantejara seriosament la preservació de les seues tradicions més genuines, si el que pretén és convertir el turisme en font d'ingressos.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

aixo es tindre criteri,
pasem de demanar la festa Saturnalia a
demanar festes de Sants

Anònim ha dit...

Però tu què dius, si segurament seràs u dels qui porta les andes a les processons.

Anònim ha dit...

si el sant servira per a donar feina o portar turisme, benvingut siga el sant, saturnalia o lo que siga.

TÀNIA LA REVOLUCIONÀRIA ha dit...

Sempre és el mateix, anem a criticar els articles d'ARC IRIS, encara que pensem que potser tinguen raó. Sant Antoni vulguem o no és una festa molt arrelada a Simat i que si més no genera diners per a aquest poble, ja que per el que veig aquest poble els dissabtes està mort, la gent ja no ix a sopar, no va al pub... Sant Antoni serveix d'excusa per a la gent eixir de casa fer gasto als bars, o als comerços qui s'ajunta a sopar als patis... i si més no, sempre es plena el poble de gent que ve dels pobles dels voltants i es queda a sopar. No feia falta llogar la Montecarlo, amb qualsevol berbena barata haguera donat una mica d'alegria al poble. Ara vullc aprofitar per preguntar què va passar la nit de cap d'any al mercat. La veritat que no res, els xiquets pel poble pegant voltes, ja que s'havien comboïat per anar a la seua festa, com tots el anys, i es varen trobar les portes tancades, entenc que no hi han diners, aquesta festa de música enllaunada no crec que ens haguera fet trontollar l'ajuntament, de veres crec que es per no fer feina. Però vist lo vist ja que no han fet en tots els Nadals res de res, quina feina? La regidora de cultura deu tindre tot el temps del món perquè per el que estic vegent de menejar-se per fer algo res de res.

Comença la lluita de classes ha dit...

Tània la revolucionaria, sense ànim d'ofendre pense que sols pensar què la festa de Sant Antoni és per anar als bars a fer "gasto" és per a flipar. Es nota que tu, molt de revolucionaria, però tens els dinerets asseguradets. Després de passar els Nadals a bacs i revolcons per l'assumpte monetari, no crec que siga allò més apropiat defensar la festa pensant en gastar diners al bar. Generar, genera poc. El que passa és que canvia de mans. Ah! per cert, els bars han tingut poc mirament amb la situació simatera a la Nit de Cap d'Any. Preus com sempre! sols el Vidal cobrava per el que consumies.

PD: Sant Antoni, Si!!!! però precísament pel caixó dels bars, NO!

Anònim ha dit...

sant antoni per a divertirmos i prou,que de saladetes ens vindran elles asoletes i si de pas algu fa caixa"perque estara treballant mentre altres es divertixen"millor per a dells,perque ens necesitem tots per algo es diuen "servei cervicis"

el guerrero de l'antifàs ha dit...

Un 10 Tania! a mes ens podem preguntar que s'ha fet dels tallers de manualitats que es feien durant el nadal al mercat i que no costava diners a l'ajuntament.
Si no hi ha foto no hi ha regidora!!!!

El Guerrer de l'Antifaç ha dit...

O Guerrero del Antifaz o Guerrer de l'Antifaç, però Guerrero de l'Antifàs, hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Anònim ha dit...

A lo millor es al de Moixent........

Anònim ha dit...

organitzar tallers????? faena fuig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Tallers???????????????la regidora de educació i de cultura esta massa ocupa per a calfarse el cap en els xiquets del poble.Pues si no te ni idea de res, no sabia ni on estava lajuntamenbt antes de ser regidora.I ja no parle del de Esports, que tampoc han fet l´ecoleta de nadal en el poliesportiu que es feia tots els anys.Als xiquets que saguanten i els pares que van a treballar i no tenen en qui deixarlos que saguanten mes.Estos nous que estan en l´ajuntament pareix que tenen molt poca gana de treballar i molta en cobrar.....ale pa ca casa xorisos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

el nostre sebastianet deu de estar seguint al peu de la lletra la tactica de un vell e ilustre alcalde que tingerem a simat,el senyor olegario mahiques,que cuant va acabar la alcaldia hi havia lo mateix a simat que abans de entrar,pero pareix ser que encara fara el doble que va fer el seu oncle,perque si olegario no va fer res,el nostre sebastian no fara res de res.