Una exposició de fotografia i vídeo en el Monestir de la Valldgina posa en valor el fulgor arquitectònic dels retaules realitzats per El Greco a Toledo i del monument per excel·lència del renaixement valencià, el Col·legi del Patriarca, mentre aprofundeix en la modernitat amb que tots dos van introduir precoçment a Espanya un llenguatge arquitectònic clàssic de nou encuny, que es veurà en el segle XVII.
El director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Felipe Garín, ha inaugurat aquest divendres l'exposició 'El Greco. Architeto de Retaules i el Col·legi del Patriarca de València. Episodis del Modern Classicisme' en el Monestir de la Valldigna acompanyat per l'administradora de la Fundació Jaume II el Just, Anabel Trujillo, i per l'artista, Joaquín Bérchez.
A través de 14 fotografies de gran format i una vídeo-instal·lació Joaquín Bérchez ajuda a l'espectador a comprendre l'obra d'un dels majors artistes que ha donat la història de l'art, El Greco, en la commemoració dels 400 anys de la seua mort.
L'exposició, que es podrà visitar fins al 19 d'octubre, bbusca confrontar i fer dialogar, des de l'estratègia fotogràfica i sobretot de la seqüència temporal del vídeo, les novetats arquitectòniques del modern classicisme inspirat en les experimentacions de Miguel Ángel, que emergeixen de manera quasi sincrònica en les obres realitzades per El Greco a Toledo i en la del Real Col·legi del Corpus Christi de València -Col·legi del Patriarca- (1586-1615), de Bartolomé Matarana, que va manar construir el Patriarca Ribera.
Es tracta de la primera vegada que es realitza una exposició sobre la faceta arquitectònica de l'artista i per eixes fotografies desfilen la claredat diàfana de la capella de Santo Domingo l'Antic, la visió amplificada per les reixes del santuari de l'Hospital de la Caritat d'Illescas, amb la seua capella major a manera de reconditori, la visió (restituïda digitalment) de la mateixa amb les teatrals pintures originàries situades en el retaule i en la volta, o l'eloqüència arquitectònica de l'església i retaules de l'Hospital Tavera, inclòs el Crist resurrecte destinat al tavernácle de l'església, una de l'escasses escultures conservades d'El Greco.
La inauguració de 'El Greco Architeto & El Col·legi del Patriarca de València' coincideix a més amb la celebració del programa Juliol Musical al Monestir que s'inaugura aquest divendres 18 de juliol. Amb ambdues activitats la Generalitat vol convidar al públic valencià a acostar-se a Simat de la Valldigna a gaudir i enriquir-se d'aquest conjunt arquitectònic, transmissor de coneixement i pont entre cultures, reconegut en l'Estatut d'Autonomia com a lloc de trobada de tots els valencians.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada