dimecres, 8 d’abril del 2015

CAU LA BANDA DE LA CLAVEGUERA

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació 'YE' desenvolupada a València i Alacant, ha detingut 12 integrants d'una organització criminal, coneguda com la 'Banda de la claveguera' dedicada a cometre robatoris en establiments comercials i habitatges, amb especial activitat a la comarca de la Safor. Alguns dels delictes que sse'ls atribueixen han estat comesos a Simat, on la banda ha protagonitzat diverses persecusions amb la Policia Local.
El grup era conegut per la seua particular forma d'actuar, ja que en gran majoria de les ocasions utilitzaven una tapa de claveguera per a fracturar les màquines recreatives dels establiments d'hostaleria i així apoderar-se de la recaptació.
Se'ls atribuïx l'autoria d'aproximadament 60 fets il·lícits relacionats amb robatoris, tinença il·lícita d'armes i tràfic de drogues. A més, utilitzaven "gran violència física" en les seues accions i va arribar a utilitzar ganivets de grans dimensions i armes de foc, segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat.
Com a resultat dels huit escorcolls realitzats en habitatges de diferents localitats de València i Alacant, la Guàrdia Civil ha confiscat cinc armes de foc, entre les quals destaquen una pistola amb silenciador i una escopeta de canons retallats; així com, munició, armes blanques, una armilla antibales, passamuntanyes, un equip d'abalisament, un quilo de cocaïna, més de dos quilos d'haixix i diferents productes químics per a l'adulteració de substàncies estupefaents.
També s'ha intervingut premses hidràuliques de material metàl·lic, així com dos màquines industrials envasadores al buit, ha indicat la Guàrdia Civil.
En este sentit, ha explicat que l'operació ha començat després de tenir coneixement de la comissió de diversos robatoris amb violència en establiments comercials a la comarca de la Safor i es va aconseguir localitzar a un grup que estava cometent robatoris amb força en comerços i habitatges de la zona.
Després, es va procedir a la detenció dels 12 integrants de la xarxa, d'edats compreses entre els 19 i els 34 anys i de nacionalitats espanyola i armènia, en les localitats de Gandia, Tavernes de la Valldigna, Corbera, Ondara el Verger i Pego.
Als detinguts se'ls imputa els delictes de robatori amb violència, robatori amb força, contra la salut publica, tinença il·lícita d'armes i munició, lesions, estafa, falsedat documental sostracció de vehicle a motor i pertinença a organització criminal.
D'altra banda, ha destacat que el líder s'autodenominava 'Coronel Cap d'Operacions' i era l'encarregat de conduir els vehicles utilitzats per a la fugida dels llocs on cometien presumptament els delictes. Alhora, s'encarregava d'estudiar i planificar les accions futures, ja que era necessària la seua aprovació per a executar-les.
Segons ha explicat la Guàrdia Civil, este entramat delictiu estava "perfectament organitzat, ja que cadascun dels membres tenia una missió definida". Així, dos d'ells eren els encarregats d'establir els llocs on cometre els robatoris, mentre que els altres eren els encarregats de portar-los a terme.
Este grup, a part de fer robatoris en establiments hostalers, també cometia robatoris en habitatges on existien substàncies estupefaents, així com altres efectes d'interès per a la banda, ha apuntat.
A més, per a fer el seguiment de les futures víctimes, els instal·laven un sistema d'abalisament per a conèixer mitjançant localització GPS la seua ubicació.
D'altra banda, els agents han pogut "constatar" que l'organització contactava amb un treballador d'una ITV perquè realitzara inspeccions tècniques favorables als vehicles que presentaven deficiències o anomalies greus per a després vendre'ls i introduir-los al mercat.
A més, la xarxa tenia un laboratori clandestí utilitzat per a l'adulteració de la droga, ja que es "tallava les substàncies per a aconseguir major quantitat". En este sentit, "per a simular l'aparença d'origen de la droga manipulada utilitzaven premses hidràuliques i motllos", ha detallat. De la mateixa manera, en estes instal·lacions també envasaven els estupefaents utilitzant maquines industrials.
Les investigacions continuen obertes pel que no es descarten més detencions i les diligències han estat lliurades al jutjat núm. 2 de Gandia.
En esta operació han participat agents de l'Equip de policia Judicial de Tavernes de la Valldign i han col·laborat en la seua fase d'explotació Policia Judicial de Gandia i Àrea d'investigació de Tavernes de la Valldigna.