divendres, 29 d’abril del 2016

SIMAT DISPOSARÀ DE 120.000 EUROS DELS PLANS PROVINCIALS D'OBRES

La Diputació de València ha presentat aquest dimecres el nou Pla Provincial d'Obres i Serveis (PPOS), un programa que enguany destinarà 34 milions d'euros, el doble que el 2015, entre 261 municipis, 26 mancomunitats i 3 entitats menors, pràcticament el 100% de la província. A Simat li corresponen 120.000 euros i s'obri ara un procés per tal de decidir on s'invertirà eixa quantitat que Arc Iris confia que siga participatiu.
Tots els municipis rebran una assignació major que la d'anys anteriors en un pla que simplifica els tràmits burocràtics i incorpora criteris perquè la fórmula de repartiment siga més justa i transparent, sent aquesta l'única aportació d'un ens sorprenentment absent a Simat, sobretot en matèria de turisme.
D'aquesta forma es compleix l'objectiu que s’havia marcat el nou equip de la Diputació i anuncià el president, Jorge Rodríguez, en el Ple d'investidura. Es tracta de «concentrar més recursos en el PPOS i respectar l'autonomia dels alcaldes a l'hora de decidir les inversions que necessiten els municipis».
Sobre esta idea, ha començat la seua intervenció Rodríguez, que ha destacat que «després de vint anys, ja era hora de canviar la fórmula per a calcular les ajudes introduint criteris objectius i socials, com tindre en compte la desocupació de cada municipi».
Jorge Rodríguez, que ha agraït les aportacions de tots els grups, i especialment el treball del diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, ha afegit que el nou PPOS «posa fi a l'arbitrarietat en el repartiment de les ajudes de l’era Rus, amb plans que dirigien les inversions dels ajuntaments i els tractaven com a menors d’edat». A continuació ha cedit la paraula a la vicepresidenta Maria Josep Amigó, que ha afirmat que «el PPOS arribarà a tots els ajuntaments amb independència del seu color polític».
Amigó ha mostrat la seua satisfacció per «les aportacions tant dels polítics de tots els grups com dels tècnics», i ha destacat «la capacitat d'aquest equip de govern per haver arribat a un acord sense moltes pegues, a través del qual havem sigut capaços de donar un altre aire a la fórmula polinòmica del PPOS».
«El més important és que hem escoltat i seguirem escoltant els alcaldes i que s'ha eliminat la burocràcia, en la qual es perdien molts ajuntaments», ha afegit la vicepresidenta, que ha conclòs posant en valor este «gran PPOS, en el qual pensem que és millor donar una ajuda de 100.000 euros que cinc de 20.000».
Racionalitzar els criteris
Per la seua banda, el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, ha sigut l'encarregat de desglossar un pla molt esperat pels alcaldes, que aplega a tots els municipis de la província de València. «El que s'ha fet és racionalitzar uns criteris que no es tocaven des del 1996 tenint en compte que la realitat dels pobles el 2016 no és la mateixa» —ha explicat Altur.
«Cada alcalde ha de saber de quants diners disposa amb l'aplicació d'una regla molt senzilla, lluny d'interpretacions i amiguismes», ha dit el diputat de Cooperació Municipal, qui, entre les novetats del PPOS, ha destacat «el període ampli per a soŀlicitar les ajudes per a afavorir que els ajuntaments puguen obrir vies de participació ciutadana i l'avançament del 85% de l’import en el moment de l'adjudicació dels projectes, cosa que suposa un baló d'oxigen per a molts ajuntaments».
Emili Altur ha destacat, entre els criteris tècnics del PPOS, el de l'adhesió al Pacte d'Alcaldes, un organisme europeu que lluita contra el canvi climàtic. «Des que anunciàrem que seria un dels criteris a tindre en compte en el pla, havem passat de tretze a cinquanta-quatre municipis adherits al pacte i seguirem augmentant gradualment els anys pròxims el pes del percentatge en la fórmula del càlcul de les ajudes perquè augmente també l'adhesió dels ajuntaments».

Aprovació unànime excepte el PP
Entre els criteris del nou PPOS, a més del nombre d'habitants i la superfície, que ja es tenien en compte, destaca el percentatge de desocupació en cada municipi, l'adhesió al Pacte d'Alcaldes, l'existència de nuclis històrics o el cost dels serveis, tant els obligatoris com els no obligatoris.
L'assignació total del pla és de 34 milions d'euros, 33 milions per als municipis i entitats locals menors i 1 milió per a les mancomunitats. Tots els ajuntaments, ens locals i mancomunitats, rebran una partida superior a la que rebien del PPOS. El nou PPOS, que es va pactar amb tots els grups, ha sigut aprovat en el Ple d'aquest dimecres amb el vot a favor de tots els partits excepte el PP, que finalment s'ha abstingut.