dissabte, 24 de febrer del 2018

PER FI, UN POC DE DIGNITAT

L'alcalde de Tavernes ha actuat de forma prepotent pel que fa a les relacions amb la resta de la Valldigna, ha estat i se n'ha anat a la Mancomunitat segons li ha interessat, ha actuat fins i tot amb menyespreu, ha mirat només per ell fins extrems sorprenents, i ha demostrat no tenir cap visió del fet comarcal, ni tenir la capacitat d'exercir la capitalitat de la Valldigna, que és el paper que li correspon a Tavernes. Només en una cosa tenia raó Jordi Juan, de Compromís: la Mancomunitat de la Valldigna no serveix absolutament per a res, no presta cap servei, i no ha eixercit mai el paper que li corresponia. No obsant, les formes que ha emprat l'alcalde de Tavernes per a agreujar a la resta de la Valldigna tampoc han estat les correctes. Un mal polític, per tant.
La conseqüència és que Simat, Barx i Benifairó s’han afartat, i les bones formes han donat pas a la determinació per a procedir de forma reglamentària a l’eixida de Tavernes de la Mancomunitat de la Valldigna, el que suposarà reclamar a este últim ajuntament deutes per vora 120.000 euros per diversos conceptes. És la factura de l’eixida exigida d’acord amb els procediments establerts, i si no s’abona, els ajuntmaents de Simat, Benifairó i Barx estan disposats a acudir a la justícia.
Així ho han declarat el president de l’ens comarcal, Vicent Ribera, i els alcaldes de Simat, Benifairó i Barx, Víctor Mansanet (EUPV), Josep Antoni Alberola (Compromís) i Miquel Donet (Ciutadans), respectivament. És una mostra de dignitat que dóna esperances en el fet que es puga reconduir una extrema ineficàcia institucional. La voluntat és donar sentit a la Mancomunitat sense Tavernes, i dotar-la de contingut.
No perdonen el que consideren una actitud prepotent per part de Tavernes, que va anunciar fa més d’un any que abandonava l’ens, va retornar quan es va vore obligat a l’hora d’optar a una subvenció multimulionària de fons euroeus, i una vegada desestimada l’ajuda ha tornat a donar l’esquena a la Mancomunitat. I la separació no sembla amistosa, pel que han declarat el president i els tres alcalde, que han retret a l’homòleg de Tavernes diverses expressions de menyspreu contra l’ens comarcal. 
Per dir-ho, ho han dit tot, fins i tot han revelat una proposta informal d’acord per part de Tavernes que consistia a cedir a la Mancomunitat la part proporcional que li pertoca a Tavernes d’un solar de l’ens comarcal situat a Benifairó a canvi del deute que se li reclama. La proposta no fa més que incrementar la irritació de la resta d’alcaldes. Cal tenir en compte que va ser el propi ajuntament de Tavernes qui va bloquejar una permuta del solar amb l’exigència que el terreny resultant estiguera a Tavernes. Hi havia pel mig un centre d’investigació agrícola que el president de la Mancomunitat negociava amb la Generalitat. Inicialment el solar es va comprar per a construir una nova seu per a l’ens comarcal, però les circumstáncies han acabat per fer innecessari una seu per a una institució que pràcticament no tenia funcions ni activitat. Així ho han reconegut Mansanet, Alberola, Donet i Ribera, tot just abans d’anunciar que ara sí li volen donar una utilitat a la Mancomunitat amb la prestació de serveis, com ara la planificació conjunta de sòl industrial, possiblement serveis policials conjunts, o algun fucionari a mitges. Però ho hauran de fer sense Tavernes si finalment es consuma l’eixida.