dissabte, 27 d’abril del 2013

VÍCTOR MANSANET PARTICIPA EN UN DOCUMENTAL SOBRE AL TALL

Víctor Mansanet en el rodatge del documental sobre Al Tall en el Monestir de la Valldigna. FOTO: E. Mahiques.


Víctor Mansanet serà un dels protagonistes del documental que està elaborant-se sobre la vida artística i la repercussió social que ha tingut Al Tall en la societat valenciana. Un equip de rodatge es va traslladar ahir divendres a Simat per gravar una llarga entrevista al biògraf d'Al Tall, autor de tres llibre sobre la trajectòria artística i la repercussió social del cèlebre grup musical. El documental, que portarà el nom del darrer llibre de Mansanet editat per Bromera (Una música per a un poble), està dirigit per Toni Medall i produït per Miquel Francés, i serà editat per la Universitat de València. El Monestir de la Valldigna ha estat escenari de fons de la llarga entrevista feta a Víctor Mansanet.

La Universitat de València, a través del seu Taller d'Audiovisuals, està realitzant un documental biotòpic de caràcter divulgatiu i cultural sobre el grup Al Tall. En este documental es fa "un recorregut per la seua llarga trajectòria musical, emmarcada en els darrers 40 anys d'història del País Valencià", segons Miquel Francés. El propòsit d'este documental és "posar de manifest que, malgrat el seu adéu, Al Tall no se'n va perquè la seua obra i la seua empremta en el món de la música i de la societat valenciana perduren", indica Francés.

Entrevistes

Una part important del documental es basa en les entrevistes mantingudes amb els diferents membres d'Al Tall (Vicent Torrent, Manuel Miralles, Miguel Gil, etc.), junt amb altres personatges propers a la formació, com l'artista plàstic Manolo Boix i l'escriptor i periodista Víctor Mansanet, considerats per alguns com els "altres" dos membres d'Al Tall. Precisament l'autor simater va impartir una conferència sobre Al Tall en la Universitat d'Alacant el text de la qual, redactat en català, enceta la secció de música tradicional de la Biblioteca Virtual de l'Institut Cervantes.

Per a Víctor Mansanet, col·laborar en el documental de la Universitat de València "representa un honor i una satisfacció perquè és hora que el món acadèmic i també l'oficial reconeguen la qualitat artística, la trajectòria musical i la repercussió social que ha tingut, i té encara, Al Tall". I, a més, afegeix que "és important que es difonga la seua obra, trajectòria artística i la seua imatge pel que representa aquest grup per a la cultura del nostre país". Una de les primeres estrenes de la pel·lícula documental es farà a Simat, l'únic poble que té un carrer dedicat als autors d'El tio Canya i el Cant dels maulets, una iniciativa precisament de Víctor Mansanet.

divendres, 26 d’abril del 2013

UNA SIMATERA RECULL UN GOS FERIT A LA CARRETERA, EL PORTA AL VETERINARI, I ARA RECAPTEN DINERS PER A LA FACTURA


Una jove de Simat va recollir un gos ferit com a conseqüència d'un atropellament a la carretera de Tavernes, el va portar al veterinari, i ara es recapten diners a les xarxes socials per fer front a la factura de la cura, que puja 250 euros. 

ÁLVARO VA LLANÇAT


El regidor socialista de Simat Álvaro Alminyana, un dels cent integrants del comité nacional del PSPV, el màxim órgan de direcció entre congressos, té previst prendre la paraula en la reunió convocada per aquest dissabte amb la intenció de reprendre algunes de les actituds del secretari general, Ximo Puig, i de l'executiva que l'acompanya.
La posició d'Álvaro és de privilegi dins l'organigrama del PSPV, i si el van triar pensant que mancava de criteri per a intervindre, es van equivocar. Al darrer comité, fa mig any, el regidor simater ja va tirar en cara a la direcció del PSPV el poc ús que en fan del valencià els seus dirigents en totes les seues intervencios públiques, tant a les Corts i altres institucions com als mitjans de comunicació.
Aquest dissabte 27 d'abril Álvaro Alminyana vol denunciar davant els màxims dirigents del PSPV la indefinició en les propostes programàtiques i la consegüent desorientació dels militants i simpatitzats, que a hores d'ara no saben si són federalistes, republicans, monàrquics o de Bepe Grillo. 
Les perspectives electorals no són bones per al PSPV, i alhora el seu secretari general, Ximo Puig, és un hàndicap per a un virtual govern tripartit a la Generalitat, atés que molts militants de l'esquerra del PSPV no acaben de conformar-se amb que Ximo Puig puga ser president amb els seus vots. A més a més, si les perspectives electorals evolucionen com ho estan fent és possible que Compromís supere al PSPV en vots i escons, d'ahí la batalla que s'ha obert a aquesta coalició de partits, on Enric Morera ha dit aquesta setmana que no es resigna a que la líder d'IPV Mònica Oltra haja de ser la cap de cartell. 

MITJA VACA


Han estat sobretot els 250 litres per metre quadrat que han caigut a la zona de Pinet els que han propiciat l'eixida del riu Vaca amb un cabdal mitjà. A Simat les precicipitacions han estat al voltant de 140 litres, i s'esperen noves pluges per a última hora de divendres i dissabte. 

dijous, 25 d’abril del 2013

BAN DE RECORDATORI D'OBLIGACIONS


No es recorda que l'alcalde de Simat haja dictat un ban de recordatori d'obligacions dels veïns, i si atenem al contingut del que ha emés hui, haurem d'arribar a la conclusió de que està proliferant el tancament de propietats en sòl rústic, una forma de traure utilitat al sòl agrícola davant la manca de perspectives de la taronja.  

SOLUCIONS CONTRA LA CRISI


Algun veí de Simat ha utilitzat una jardinera pública ubicada en una cèntrica plaça per plantar favar i dacsa. Es pot observar que el veí en qüestió té compte de les plantes, que estan encanyades i possiblement tractades i abonades, com es desprén del seu bon estat. El favar ha donat ja fruits que estan a punt per recollir. Açò pot ser un bon exemple d'agricultura de kilòmetre zero. De la jardinera a la taula sense intermediaris. 

dimecres, 24 d’abril del 2013

AJORNAT EL BERENAR SOLIDARI AL COL.LEGI VALLDIGNA

El berenar solidari programat per a aquest dijous al col.legi públic Valldigna de Simat ha estat ajornat a causa de les previsions metereològiques, que indiquen pluja.

dimarts, 23 d’abril del 2013

MOSTRA FOTOGRÀFICA SOBRE LA PLATJA DE L'AHUIR AL BAR RAMONET


Aquest divendres s'inaugura a Simat l'exposició fotogràfica «L'Ahuir, futur incert» d'Alba Escrivà, que ja ha estat en ciutats com València i Gandia. Es tracta d'una exposició molt personal sobre la platja de l'Ahuir, una franja verge entre Xeraco i Gandia. És l'única exposició de fotografia de paisatge de l'autora i a més pretén ser també una denúncia social per a ajudar a difondre i salvar aquesta platja.

SETMANA CULTURAL AL COL.LEGI PÚBLIC

El col.legi  públic de Simat ha iniciat hui el programa d'actes de la XVIII Setmana Cultural, dedicada en aquesta edició al poeta Vicent Andrés Estellés amb motiu del vint aniversari de la seua mort. Ahir dilluns els alumnes d'infantil van fer un mural, i els de primer i segon cicle han participat en diversos tallers de poesia, reciclatge i educació emocional. 
Este dimarts està previst el dibuix d'un retrat d'Estellés a càrrec dels alumnes d'infantil, a més de tallers de lectura i aprenentatge de poemes, animació lectora i altres treballs sobre el poeta. Dimecres es contaran contes en infantil, i els alumnes de primer cicle visitaran a la biblioteca municipal la mostra fotogràfica contra la violència de gènere. Un col.loqui amb l'escriptora simatera Lourdes Boigues tancarà els actes de dimecres. Finalment, dijous està prevista una representació teatral per a infantil, teatre d'ombres per a primer cicle, i nous tallers. A les 17 hores de dijous està previst un berenar solidari al pati de l'escola organitzat pels alumnes i professors, la recaptació del qual es destinarà a l'ONG Mestres que fan escola. 

dissabte, 20 d’abril del 2013

FISCALIA DE MENORS OBRI UNA INVESTIGACIÓ PER DETERMINAR RESPONSABILITATS EN L'INCENDI DE BARX


La Fiscalia de Menors de València ha obert una investigació per l'incendi declarat el 25de març en Barx, en el qual es van identificar a dos menors de 12 i 15 anys per la seua presumpta implicació. L'objectiu és depurar possibles responsabilitats.
El foc es va declarar el passat 24 de març i en total va calcinar 226 hectàrees de terreny de tres termes municipals. La recerca de la Guàrdia Civil va culminar amb la identificació de dos menors, de 12 i 15 anys, per la seua presumpta implicació en l'origen del foc, ja que suposadament es trobaven en el lloc jugant amb uns petards.
La Guàrdia Civil va posar aquests fets en coneixement de la Fiscalia de Menors, a la qual també va remetre el corresponent atestat. Paral·lelament, va prosseguir amb les seues recerques.
Ara, el ministeri públic ha acordat obrir diligències de recerca, amb l'objectiu d'esbrinar si va poder haver-se comès algun tipus de negligència. En el cas del menor de 12 anys, seria inimputable per edat.
Sobre aquest tema, el conseller de Governació i Justícia, Serafín Castellano, va indicar, després d'haver-se donat per controlat l'incendi, que calia esperar al fet que la Guàrdia Civil concloguera la recerca per a aplicar la legislació. "No cal aventurar-se", va assenyalar.
En aquesta línia, Castellano va indicar que calia esperar a la recerca per a confirmar si els menors identificats mancaven de permís per a tirar petards i, en aqueix cas, determinar elements com l'edat dels acusats i la classe de petards, per a fixar la responsabilitat.
L'incendi forestal va afectar a 266 hectàrees dels termes municipals de Barx, Xeresa i Simat. Com a conseqüència del foc, es va haver de desallotjar per prevenció a una residència i dues urbanitzacions.

FOTOGRAFIES CONTRA LA VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA



La Casa de la Cultura de Simat acull des d'este divendres l'exposició de fotografia "Nodonaigual", que reuneix les fotografies guardonades en el concurs convocat per l'IVAJ.GVA JOVE amb motiu del dia Internacional de l'Elimi'nació de la Violència contra la Dona.
Esta exposició ha recorregut distints pobles del País Valencià, com ara Xàtiva, Santa Pola, Alcoi, Vila-Real, LLiria, Benicarló, Peníscola, Torrevieja, Algorfa, Sant Miguel de Salinas, Orioela i ara aplega a Simat .
La jove de Simat de la Valldigna Alba Mª Escrivà Cucarella, amb l'obra "Quan tot s'enfonsa al meu costat", va obtindre el primer premi. 

dijous, 18 d’abril del 2013

POLÈMICA AL PLE DE BENIFAIRÓ PER L'ABSÈNCIA D'HOSTALERS LOCALS A LA FIRA DE LA VALLDIGNA


L'absència d'hostalers de Benifairó a la Fira de la Valldigna celebrada el darrer mes ha originat una polèmica al ple. 
La regidora d'EU a Benifairó, Rosanna Peris, ha escrit a la web del seu partit: Que els bunyols, d’origen àrab, preparats per les sàvies mans de les dones de l’associació de mestresses de casa del poble és un menjar exquisit, és un fet que confirmem; però, d’ahí a classificar-lo com d’”alta cuina”, se’n va un bon tros.  En esta equivocació degue incòrrer l’alcalde, Agustí  Pascual quan, havent sigut reservades un nombre de casetes a la I Fira de la Valldigna per als comerços d’hostaleria i restauració del nostre poble, declinà l’oferta perquè va considerar que cap d’ells feia “alta cuina”.
Fins ací podem estar d’acord o no, nosaltres no ho estem, en el fet de que l’Alcalde reconeguera, al plenari del dilluns i en resposta a la pregunta de la nostra regidora Rosanna Peris, que la proposta inicial de la I Fira de la Valldigna era la de convidar a establiments de restauració dels quatre pobles que feren “alta cuina” (en paraules seues), i que baix el seu criteri personal, cap dels establiments d’hostaleria del nostre poble reunien este requisit. Tot i que, també reconegué, que posteriorment els ajuntaments van ”alleugerir” este requisit i van convidar a qui van voler, tots menys el de Benifairó és clar. Però el que sembla més estrany és que, si bé l’Alcalde baix el seu criteri, no convidara a cap comerç (exceptuant-ne un que per motius d’una descoordinació no assistí finalment), sí que reconeguera al plenari que s’havia convidat a l’Associació de Mestresses de Casa Tyrius que, amb tots els respectes, tampoc fan “alta cuina”; però això sí, bunyols ben bons…
I Fira de la Valldigna Imatge
Imatge de la I Fira de la Valldigna
Finalment la I Fira de la Valldigna, va comptar amb vora els 30 expositors de Tavernes, Simat i Barx, entre els que es pogueren trobar forns, carnisseries i establiments d’hostaleria/restauració que oferiren productes artesanals i gastronòmics com tapes variades, embotits, formatges, coques de mestall  i dolços típics.
Com a representació de Benifairó comptarem amb la presència de “Comba” que ens deleità, una vegada més, amb l’artesanal ofici de l’espardenya d’espart.

UN COMERÇ DE BENIFAIRÓ LLOGA LES NAUS DE L'ANTIGA COSIVA

Un comerç hortofrutícola de Benifairó ha llogat les naus de l'antiga cooperativa Cosiva de Simat per tal d'augmentar la seua capacitat de producció i comercialització, segons han informat a Arc Iris els treballadros de l'empresa. No obstant, aquesta iniciativa no va a pal.liar el deteriorat mercat laboral simater, atés que l'empresa benifaironera operarà amb la seua pròpia plantilla, segons les mateixes fonts. El meló sembla el producte escollit per a reprendre l'activitat a l'antiga Cosiva, que va tancar les portes l'any passat a causa d'un elevat deute. 
Pel que fa al deteriorament del mercat laboral a Simat, només una mínima part dels antics treballadors de la Cosiva i la Sibeta han aconseguit recol.locar-se en altres empreses, i la resta ha perdut l'esperança després de lliurara desenes de sol.licituds per tots els comerços de la comarca. La mala situació laboral té reflex en la visible pugna entre persones desocupades per obtindre permisos per a recollir la taronja de terra. 

dimecres, 17 d’abril del 2013

EXPOSICIÓ DE LA FOTÒGRAFA ALBA ESCRIVÀ A LA CASA DE LA CULTURA



Aquest divendres s'inaugura l'exposició fotogràfica "NODONAIGUAL", d'Alba Escrivà, a les 19:30 a la Casa de la Cultura de Simat. La mostra tracta sobre la violència de gènere, i ja ha estat en ciutats com València, Xàtiva i Vila-real. Es poden contemplar fotografies d'Escrivà baix el lema "Quan tot s'enfonsa al meu costat". 

SISENA EDICIÓ DEL GRAN FONS A LA VALLDIGNA


DETINGUT UN VEÍ DE TAVERNES PER ROBAR CABLEJAT DE COURE DE LES INSTAL.LACIONS DE LA COSIVA

La Guàrdia Civil ha detingut un home de 25 anys veí de Tavernes com a presumpte autor del robatori del cablejat de coure a les instal.lacions de la cooperativa Cosiva, a Simat, segons ha publicat el diari Levante-EMV. Els fets es van produir la matinada de divendres, quan qui ara està detingut, possiblement acompayat de més persones, va accedir a la cooperativa pel camí del Pla, i amb tota la tranquil.litat es van prendre unes cinc hores per extraure tot el coure que van poder, en total uns mil kilos. Els desperfectes en les naus, no obstant, poden arribar a 50.000 euros, segons han afirmat responsables de la cooperativa.

dilluns, 15 d’abril del 2013

ESQUERRA UNIDA I ARC IRIS VAN SUMAR-SE ALS ACTES D'HOMENATGE A LA REPÚBLICA CELEBRATS A PATERNA

Diverses persones observen les fosses comunes a Paterna. FOTO: EUPV.
Diumenge, 14 d'abril, un grup de veïns i veïnes de la Valldigna, encapçalat per Marc Cabanilles, president d'Arc Iris; Víctor Mansanet, regidor d'EU de l'Ajuntament de Simat; Toni Ferrando, coordinador local d'EU de Benifairó, i Rafa Mogort, secretari d'organització d'EU Simat; van acudir a Paterna (l'Horta) per participar en els actes commemoratius del 82é aniversari de la proclamació de la II República, organitzats per la Plataforma 14 d'abril per la III República, l'Ateneu Republicà de Paterna i Esquerra Unida del País  Valencià (EUPV), entre d'altres organitzacions tant polítiques com de cíviques i culturals. Precisament a Paterna van ser afusellats, després de la Guerra Civil, nombrosos republicans, tant de Tavernes com de Benifairó i de Simat de la Valldigna, els noms dels quals figuren en les fosses comunes del cementeri.

Abans d'acudir a Paterna, el col·lectiu valldignenc visità el cementeri d'Alzira, on estan soterrats en una fossa comuna quatre republicans del Pla de Corrals, assassinats per les forces franquistes. En total, van ser 36 els simaters empresonats i afusellats pels feixistes, i tant la majoria dels familiars d'aquests com EU i Arc Iris reclamen que "els seus noms siguen rehabilitats i els seus cossos exhumats perquè puguen tornar als seus pobles de naixement i recuperar la dignitat que els va ser arravatada a tirs". La néta d'un simater assassinat injustament per un escamot franquista demanà  "justícia per al meu avi" i declarà que "mantindre viva la memòria de tots aquells i aquelles que van morir per la llibertat i la democràcia és el millor homenatge que els podem fer".

Els actes que van celebrar-se a Paterna finalitzaren amb la lectura d'un manifest en contra de la corrupció i dels retalls dels serveis públics que du a terme el govern del PP, i a favor de l'adveniment de la III República, "una república laica, autènticament democràtica, compromesa a garantir els serveis públics i respectuosa amb el medi ambient i el dret a decidir dels pobles i les nacions de l'Estat espanyol", indicà Víctor Mansanet. De fet, el regidor simater ha anunciat la presentació d'una moció a favor d'un referèndum per la república. "No pot ser que, després dels darrers esdeveniments protagonitzats per la família reial, alguns membres de la qual estan imputats en trames de corrupció, continuen ostentant la màxima representació de l'Estat".
Part del mur d'afusellament. FOTO: EUPV
Rafa Mogort considera injust que l'estructura de l'Estat espanyol conserve encara una figura de l'edat mitjana, com és el rei, que damunt "va ser triat a dit pel dictador". La corona espanyola ha assolit en els darrers mesos la màxima cota d'impopularitat a causa dels escàndols del monarca i els negocis de dubtosa legalitat d'alguns membres de la seua família. "Necessitem una regeneració total de la política, i això suposa indefectiblement la desaparició de la monarquia", asseguren tant Mogort com Ferrando i Mansanet.

Restes del mur d'afusellament


Víctor Mansanet i Toni Ferrando instaran al grup d'EU a les Corts Valencianes perquè se sol·licite la "creació d'un parc públic i d'un centre de la memòria històrica en la zona externa del cementeri de Paterna", concretament en un paratge pròxim totalment abandonat, convertit en un abocador i malauradament oblidat per la ciutadania. Eixe lloc encara conserva restes del mur en què van ser afusellats 2.238 republicans entre els anys 1939 i 1956, dels quals 219 eren de la Safor (36 simaters), de diverses adscripcions polítiques. L'estat actual de mur és lamentable i podria desaparéixer si no s'hi practica una intervenció urgent.

Durant la dictadura i després de la mort de Franco fins avui, no s'ha fet res per restaurar almenys part d'eixe mur i poder dotar-lo d'una funció didàctica i recordatòria, tan com s'ha fet per exemple a Alemanya amb els camps de concentració nazis. "Ací han fet tot el contrari les autoritats franquistes i de la "transició", junt amb l'església, és a dir, no demanar perdó, esborrar qualsevol símbol del brutal extermini exercit durant tants anys, silenciar els fets inhumans i 'oblidar', d'una manera insidiosa, les víctimes i la part més vergonyosa de la repressió", indiquen els dirigents d'EUPV. "Nosaltres i els nostres fills i filles hem d'impedir-ho", afirmen. 

dimecres, 10 d’abril del 2013

ARC IRIS DEMANA AL GOVERN LOCAL QUE EXIGISCA ALS BANCS EL MANTENIMENT DELS SEUS IMMOBLES


Els despreniments patits fa uns dies a un pis propietat d'un banc a la plaça de l'Església han posat en evidència la manca de manteniment de les propietats immobiliàries en mans de les entitats bancàries provinents de desnonaments. Este despreniment ha obligat a restringir amb cinta policial el pas de vianants, i els ocupants de la planta baixa han d'accedir al domicili travessant la cinta policial exposant-se a risc. Arc Iris recorda al govern local que els propietaris d'immobles tenen l'obligació de mantindre'ls en condicions, i demana a l'Ajuntament que exigisca a l'entitat bancària propietària de l'immoble afectat aque execute les mollores que pertoque, com ho faria, i en realitat ha fet, amb qualsevol altre particular. Seria massa, d'altra banda, demanar-li a un govern del PP, que fera com l'Ajuntament d'Oriola i obligara a les entitats bancàries a posar els immobles desocupats a disposició de famílies desnonades amb un lloguer social. 

dilluns, 8 d’abril del 2013

ASFALTEN EL CAMÍ DE L'AIGUA POTABLE


L'Ajuntament de Simat ha asfaltat la totalitat del camí rural que comunica la carretera de Xàtiva a l'altura del motor de l'aigua potable, amb el carrer Ovidi Montllor. En realitat es tracta d'una senda que dóna accés a diverses zones de producció agrària, cases de camp, i xalés. 

dimecres, 3 d’abril del 2013

ALUMNES DE DIVERSOS PAÏSOS PARTICIPEN A SIMAT EN EL VIII CURS D'ESPECIALITZACIÓ EN HISTÒRIA MEDIEVAL


El monestir de Santa María de la Valldigna acull, per vuitè any consecutiu ,el VIII Curs d'Especialització d'Història Medieval que en aquesta edició porta per títol 'A la llum de l'Edat Mitjana. Materials, documents, testimoniatges (segles XIII-XVI')segons ha informat la Generalitat en un comunicat.
El curs, organitzat per la Fundació de la Comunitat Valenciana Jaume II el Just en col·laboració amb el Departament d'Història Medieval de la Faculta de Geografia i Història de la Universitat de València, es va iniciar el 2 d'abril, i es desenvoluparà fins al 4 d'abril.
En el seminari participen una selecció de professors, tant nacionals com a internacionals, especialitzats en diferents camps de la Història Medieval. Així, l'organització acadèmica d'aquesta trobada és a càrrec dels catedràtics Rafael Narbona i Paulino Iradiel.
En aquest sentit, ha apuntat que els cursos d'Història Medieval del Real Monestir de Santa María de la Valldigna tenen caràcter anual i places limitades i tenen com a finalitat aprofundir des d'una perspectiva integradora en el coneixement de la Història d'Europa, del Mediterrani, de la Corona d'Aragó i del Regne de València, mitjançant la presentació de successius temes monogràfics.
Per a aquesta vuitena edició, s'han seleccionat 25 alumnes, dels quals 20, pels seus resultats acadèmics, gaudiran d'una beca d'estada i participació per al congrés finançada per la Fundació Jaume II el Just. Entre els estudiants es troben alumnes procedents d'Itàlia i d'Espanya, tant de la Comunitat Valenciana com d'altres llocs del nostre país.
El curs està dirigit a doctorands, màsters, llicenciats i alumnes de l'últim any de les Graus d'Història, Art, Lletres i Humanitats de les universitats valencianes, espanyoles i europees, interessats en la Història Medieval i té un caràcter teòric-pràctic. A més aquestes jornades compten amb la col·laboració tècnica de la Societat Espanyola d'Estudis Medievals.