dimarts, 30 d’agost del 2016

LES TRAMPES DE LA DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA


JOAN FRANCESC PERIS          
Portaveu de Els Verds

Reflexionant sobre el cas de Tavernes de la Valldigna i altres poblacions, que han vist com, després de celebrar un referèndum municipal que ha prohibit la celebració de festejos taurins en la localitat, novament, s'autoritzen aquest tipus d'espectacles per iniciativa privada, s'arriba fàcilment a la conclusió que de res serveix la democràcia participativa com a via executiva de desitjos o opinions majoritàries d'una població davant un Estat de dret, on preval la llei i les seues reglamentacions.

En el cas dels espectacles taurins, no només les corregudes de bous, sinó i sobretot en els anomenats "bous al carrer" (bous ensogats, embolats, vaquetes...) ha sigut un recurs fàcil i repetit per molts polítics locals, per una estratègia calculada de no perdre vots, ni d'ací ni d'allà, derivar la resposta a la celebració d'un referèndum local sobre el tema. Així, no se sol dir res i es deixa que siga la població la que es manifeste. Allò dramàtic ve després quan, havent guanyat el no als festejos taurins, s'imposa la realitat que els protaurins poden exigir a l'Ajuntament l'autorització d'aquests festejos per iniciativa privada, tenint, com tenen, les lleis i els reglaments al seu favor. No està malament que, almenys, el referèndum servisca perquè els diners públics no es destinen a fer del maltracte animal festa, encara que la sensació que li queda al conjunt de la població és de decepció i, en part, d'aixecada de camisa. Però no hi ha funcionari públic que faça un informe contrari a una activitat reglada si el promotor compleix els requisits que marca la legislació. Denegar una activitat legal -per poc que ens agrade- és prevaricació i pot tenir greus conseqüències que, molt pocs o ningú, afronten per pura opinió personal.
És per açò que el que s'ha de fer -i seria una bona mostra que l'actual majoria progressista dels Corts Valencianes està per la nova política i propera al que es discuteix en el carrer- és portar el debat sobre la prohibició de festejos que suposen maltracte animal a les Corts i que de les mateixes isca una nova legislació valenciana que prohibisca les corregudes de bous en tot el territori valencià i tot tipus de festejos amb animals que suposen el seu maltractament, psíquic o físic. D'aquesta forma, ja no seria necessari un referèndum local que, al final, ens porta a una major decepció i sentiment d'impotència.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Simat de la Valldigna: l’alcalde Víctor Mansanet, d’EU, accepta i paga els bous amb diners de l’Ajuntamen.
Josep Rafael Marí i Mollà, d’EU, forma part del govern d’Alfara del Patriarca i és regidor de cultura i celebra bous. Bon exemple.
Francisco Javier Descalzo Heras, del grup municipal EUPV-EVPV-ERPV-AS:AC, forma part del govern de la Pobla de Vallbona, localitat on fan bous. No s’ha oposat als bous.
Vicente Mahiques Margarit, del grup EU-ERPV, es l’alcalde de Barxeta que fa bous i els paga dels diners de l’ajuntament.
Valentín Mateos Mañas, d’EU, regidor de Silla de Territori, Urbanisme i Infraestructures, i Cultura i Memòria Històrica, permet que al seu poble facen bous.
Manuel Clemente Silla i Jacobo Morales Sanchez, d’EU-Verdes que estan governant en Xiva, permeten i no diuen res dels bous al seu municipi.
En Serra, el regidor d’EU no consta que s’haja queixat pels bous al carrer del poble.

Supose no es publicara, pero vale

Anònim ha dit...

Pero el Sr. Peris de que va, si no el vota ni la seua dona. Un any si i altre tambe presentan se i ni la familia. Vesten a casa i deixa de donar lliçons.

Anònim ha dit...

Que pasa que per a opinar el tenen que votar ?
Si no ixes elegit, ja no pots opinar ?
Vaja poca cultura democratica, i una bona ramalá d'intolerancia.

Al menys, Peris dona la cara, no com els que aci escrivim, que mos amaguen darrere de l'anonimat.

Anònim ha dit...

Respetant les paraules de Peris, voldria fer un comentari. El pasat disapte es manifestaren en contra dels bous, 98 persones, si 98, contaetes. Si estes persones representen el sentir de tota la Valldigna, i a mes algunes eren de fora, Gandia, y altres voltants. Quina força moral tenen, respeteu les decisions de la majoria al igual que vos respeten el demes.

Anònim ha dit...

No totes les opinions o decisions son respectables.
Si parlem de respectar, també deuriem respectar als animals.
I si la majoria vol tindre esclaus per a fer bons negocis, Que fem, també respectem la seua opinió ?
I si la majoria vol apallissar homosexuals, que fem, també respectem eixa decisió ?

Que poc costa amollar tonteries anònimes !!