dijous, 12 de gener de 2017

PSPV I COMPROMÍS MANTENEN LA BARRERA ELECTORAL DEL 5%

El coordinador d’EUPV, David Rodríguez, va a presentar en tots els ajuntaments del País Valencià on té representació una moció en la qual sol·licita que es modifique la Llei Electoral Valenciana i es rebaixe la barrera del 5 al 3 per cent en cadascuna de les circumscripcions, equiparant-ho al que marca la LOREG, així com que aquesta modificació incloga també l’obligació de fer candidatures paritàries i cremallera al 50 per cent. Aquesta acció és la primera de moltes altres que la formació d’esquerres té previst engegar encaminades a fer una crida a tota l’esquerra social i política perquè es rebaixe el llistó del 5 per cent.
David Rodríguez havia sol·licitat a PSPV, Compromís i Podem que inclogueren aquesta modificació entre els nous acords que suposarà l’ampliació de l’Acord del Botànic i no li han fet ni cas. Arrere han quedat els temps en els quals UPV, ara Bloc, clamaven contra la barrera electoral. 
Rodríguez ha recordat que en la reforma de 2006, EUPV va aconseguir que s’eliminara aquesta barrera de l’Estatut d’Autonomia i, ara, aquest Estatut remet a la Llei Electoral Valenciana, més fàcil de modificar. En concret, la formació d’esquerres va presentar una esmena a la totalitat a la proposta de Llei Electoral Valenciana on es proposa eliminar la barrera del 5 per cent i que el límit ho marcara la mateixa Llei D’Hondt.
Així mateix, també va proposar EUPV que la proporció entre homes i dones no fora de 60-40 per cent si no del 50 per cent, a més d’establir l’alternança dels dos sexes per a assegurar la presència paritària no solament en les candidatures, sinó també, després, entre els diputats que resulten triats.
“Quan una candidatura suma més de 100.000 vots la situació és molt injusta perquè de tenir tres o quatre escons es queden en zero per unes centenes”, ha manifestat David Rodríguez, qui ha apuntat que en 1999 tant Unió Valenciana com el Bloc es van quedar fora de les Corts amb el 4’76 per cent i el 4’60 per cent dels vots, respectivament. Quatre anys més tard, “el Bloc es va tornar a quedar fora amb el 4’77 per cent i en els últims comicis va ser Esquerra Unida la que va haver d’abandonar la cambra valenciana amb el 4’38 per cent”, ha afegit el coordinador d’EUPV.