dimarts, 31 de gener del 2017

VIATAGE A MADRID PER RESCATAR EL PROJECTE DE LAMINACIÓ

Els alcaldes de Tavernes, Benifairó i Simat, Jordi Juan, Josep A. Alberola i Víctor Mansanet, respectivament, han viatjat este dimarts 31 de gener a Madrid per a demanar al Ministeri de Medi Ambient que reprenga el projecte de laminació del riu Vaca, al qual el Govern va renunciar en 2014 per la seua inviabilitat econòmica (40 milions d'euros), i també per les suspicàcies entre diversos sectors. Ara l'interès per recuperar el projecte prové de Compromís, i en concret de l'alcalde de Tavernes, qui ha mobilitzat a diputats, senadors i assessors en Corts Generals per pressionar al Govern de Mariano Rajoy i rescatar el projecte. 
El projecte de laminació del riu Vaca suposa en la pràctica un sistema de retenció d'aigua en la part alta del curs del riu, és a dir, al terme de Simat, per tal de lliurar a diverses zones de Tavernes i la platja de la condició d'inundables. Del projecte, impulsat pel Ministeri de Medi Ambient, depenien al seu dia diversos plans urbanístics.
El projecte de laminació del riu Vaca, en la seua redacció original, suposaria al terme de Simat la inutilització de centeners de fanecades de tarongers a causa de la construcció d'un embassament que retindrà les aigües de pluja.
Les associacions conservacionistes van rebre amb suspicàcies el projecte durant la seua exposició al públic fa més d'un lustre, però Tavernes considera imprescindible l'actuació per preservar les urbanitzacions que han nascut de forma un tant controvertida a la vora del riu, i reduir el mapa de la inundabilitat a la platja. 
També s'ha considerat una casualitat, d'altra banda, que el sobtat interès de l'alcalde de Tavernes per recuperar este projecte haja coincidit amb els tràmits finals del Pla d'Acció Territorial i Infraestructures Verdes del Litoral (Pativel) que està en fase de consulta pública i que la Generalitat preveu aprovar en els pròxims mesos.  
Cal recordar que una sentència del Tribunal Suprem (TS) va ratificar en 2013 altra sentència del Tribunal Superior de Justicia de la CV segons la qual s'acredita l’Ajuntament de Tavernes, sota govern del PP, va permetre urbanitzar el Vergeret sense tindre el permís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). El TSJ va ordenar la paralització de tota obra en la zona y la retirada de les vivendes construïdes en la zona de policia del riu Vaca.
La solució de Tavernes ha estat negociar amb la Confederació del Xúquer una solució al problema d’inundabilitat de la zona que passa per convertir una zona inundable en zona no inundable mitjançant un conjunt d’actuacions en la marge esquerra del riu. Eixes actuacions encara no s'han executat i és molt probable que la intenció siga carregar-les al pressupost del projecte de laminació.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ole tus huevos. Per arreglar els deperfectes de Tavernes, que ells mateixa han fet, anulem terres en Simat, i el Sr. Alcalde que diu, esta d'acord?. Ya que Tavernes autoritza a construir al voltan del riu, ara que asumixca les consecuencies. Que amplein el riu en Tavernes, i que siguen ells els que perguen les terres, desde el Poble fins a l'autopista. A no aixo es impopular, com en l'alta tensio. Favorir al gran en detriment del menut.