dimarts, 7 de març de 2017

15 DE MARÇ: SENYOR PUIG, LA VALLDIGNA ESTÀ ENUTJADA

L'apocalíptica figura de José Manuel Orengo abandona el monestir de la Valldigna
en una visita privada que va fer per l'any 2010. 

Amb motiu de la celebració del Dia de la Valldigna, Arc Iris deixa esta carta oberta al president de la Generalitat:
Senyor Joaquín Puig Ferrer, la Valldigna està enutjada. Encara no hem digerit la dissolució de la Fundació Juame II, única esperança de revitalització cultural, social i turística, i ens assabemtem de que el seu amig José Manuel Orengo "Orenguet de Gndia" té el seu vist-i-plau per muntar-se una fundació que pretén nodrir-se de fons públics fins a 1'4 milions, dels quals 400.000 euros li'ls tenia reservats vostè de pressupost de la Generalitat.
És a dir, vostè no té diners per a la Fundació Jaume II, però si per a la paradeta mitjançant la qual l'amic Orenguet pretenia espoliar una pila d'administracions públiques amb la missió planetària d'assessorar als ajuntaments en tot allò relatiu a les legislacions locals, un paper, d'altra banda, que ja juguen, o haurien de jugar altres administracions. Per a què vol vostè un director general d'Administració Local, un Institut d'Administració Local o una Federació de Municipis i Províncies?
La Valldigna està enutjada, però no només per haver dissolt la Fundació Jaume II mentre vostè reclama per al seu poble que es faça el Parador Nacional de Turisme que li van prometre i que està paralitzat per inviable, també està enutjada perquè una vegada dissolta la Fundació, la gestió ordinària amb la qual va dir que supliria les tasques de l'organ extingit no s'ha vist per cap banda. Només s'hi veu de quan en quan a Frai Perutxo fent de guia. 
Tots sabem que la Valldigna és la seua particular aldea gal·la: cap alcaldia. Però d'això no en tenen la culpa els valldignencs, sinó les polítiques que ha desplegat el seu partit quan ha tingut ocasió, i els intents d'influir dels seus escuders, Orenguet i el seu cosinet Alfredet. 
No sabem si se n'haurà adonat la seua honorabilíssima que Orenguet deixa rastre per allà on passa i potser és qui li ha recomanat que a la Valldigna ni aigua, i a Simat menys que aigua. L'exalcalde de Gandia i exnúmero tres del PSPV ja va haver de retirar-se de secretari local del PSPV a Gandia i renunciar a la candidatura a l'alcaldia. "Si el problema sóc jo, me'n vaig", va dir aleshores, per recalar a la Diputació de cap de gabinet del president, Jorge Rodríguez, qui no va tardar en desfer-se de l'exalcalde gandià. Poc després eixia a la llum l'intent d'Orengo de pagar al voltant de mig milió d'euros des de l'empresa pública de la Diputació a un despatx d'advocats que presumptament l'havien representat a ell en diverses causes. 
Però Orengo, estimat president, ho té tot previst quan es tracta d'allò que els seus adversaris polítics anomenen "espoliar les institucions", una tasca en la que, afirmen, Orengo és especialista. Amb l'eixida de la Diputació José Manuel Orengo ja tenia en ment una nova fòrmula en forma de fundació. L'invent es diu Cical i ha estat presentat gairebé d'amagat, amb escassa difusió i una fotografia de la qual s'havia eliminat a Orengo, i un breu peu explicatiu. Però l'escenari era el Palau de la Generalitat. El president d'aquest òrgan és el propi president de la Generalitat, Ximo Puig, i ja havien fet comptes dels ingressos: la Generalitat anava a aportar 400.000 euros. La resta confiaven oconseguir-ho de les diputacions i dels ajuntament, i havien fixat fins i tot una tarifa en funció del nombre d'habitants de cada municipi. 
Compromís se n'ha desvinculat i ha exigit la retirada del seu representant en esta fundació, el diputat Emili Altur, escandalitzats per les quanties previstes per a finançar el projecte, que pretén traure de l'erari públic 1,4 milions necessaris per a cobrir tot el seu pressupost, del qual 350.000 euros anaven destinats a despeses de personal, i 50.000 a dietes.Compromís, però, ha ficat la seua signatura al document pel qual s'autoritzava a finançar amb 120.000 euros de Divalterra a la Federació de Municipis per a posar en marxa la paradeta d'Orengo. Vista de xoriguer, primer finança la paradeta sense adonar-se'n de les intencions, i quan se n'adona diu que no hi haurà diners públics per a l'invent, i a més retira al seu representant. "Maestros".