divendres, 25 de novembre del 2011

EL CANVI D'HÀBITS ALIMENTARIS POSA EN PERILL AL COMERÇ LOCAL

Un carnisser simater ha declarat a Arc Iris que només als darrers cinc anys ha disminuït un 50% la venda dels arranjaments per a putxero i guisats, i segueix disminuïnt a raó del 10% anual; l'elaboració de botifarrons és ara un 90% menor que fa cinc anys, i en percentatge semblant s'ha reduït la venda de botifarra de peça i la resta d'embotits artesans.
Més que a la  implantació de franquícies i grans superfícies comercials, el carnisser consultat atribueix el descens de les vendes en major part al canvi en els hàbits alimentaris. Les famílies joves han perdut el costum d'elaborar els plats tradicionals, com ara putxero, arròs caldós, guisat o cassola, a la qual cosa cal afegir una creixent preferència per pizzeries, kebabs i menjars preparats o precuinats.
A Simat queden tres carnisseries, menys de la meitat de les set que romanien obertes fa 25 anys, i el seu futur perilla si no s'estimula des de l'administració local el comerç tradicional.
El cas dels forns és diferent. Les seues vendes sí que s'han vist afectades en gran part per la instal.lació d'un supermercat i per la venda de pa prefabricat en alguns casos per davall del preu de cost i de dubtosa qualitat. Als darrers 20 anys han tancat 4 forns a Simat.
EU-Arc Iris va a tractar de garantir la pervivència del comerç tradicional, per a la qual cosa instarà al govern local a emprendre mesures de promoció, més enllà dels concursos nadalencs que rifen tickets de compra. En primer lloc cal difondre la qualitat dels productes artesans simaters, en comparació a la producció industrial de pa i embotits, de molta menor qualitat. Comprar figatells a un supermercat és una aberració.
Cal concienciar als simaters que quan estan comprant una barra de pa a 40 cèntims, sense importar-li la qualitat, amb eixe gest està posant en perill una tradició i uns productes autòctons. Cal pensar que els establiments que venen pa industrial a 40 cèntims mai estaran en condicions d'oferir-nos una bona coca de mestall.
Simat ja va deixar morir la seua llet merengada. Si ara moren els embotits i la rebosteria autòctons, haurem perdut qualitat alimentària i personalitat pròpia.

5 comentaris:

Simpatizant del BLOC ha dit...

Com a Simater que s'estima el seu poble el comerç local es el que dona vida al nostre bonic poble hem de deixar les grans superfícies per a tornar als nostres comerços el comerç local

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ARC IRIS SIMAT ha dit...

Les acusacions de fets presumptament delictius no es poden fer de forma anònima.

i dic jo... ha dit...

no se que es el que em dec aver perdut.pero com collons es pot pasar de un article que parle de comersos locals,embutits,figatells,botifarrons,i barres de pa,pot provocar la eliminaciò de algun comentari per"acusacions presumptament delictius".desde luego el personal esta fatal.

Anònim ha dit...

teniu tota la rao,pero comprar en simat es carissim,i la calitat a vegades es la mateixa