Arc Iris va ser la primera força política de la Safor que va denunciar la discriminació que suposava el Pla d'Ocupació de l'Ajuntament de Gandia, en la mesura que afavoria als aturats empadronats a esta ciutat en detriment de la resta. Arc Iris va ser el primer en denunciar els fets en assabentar-se'n de que treballadors aturats simaters havien estat rebutjats en ofertes de treball a magatzems citrícoles de Xeresa i Xeraco. El motiu és que les empreses preferien aturats gandians per tal de cobrar subvenció.
Ara els ajuntaments de Xeresa i Xeraco han aprovat ja mocions en les que s'oposen al Pla de Gandia i que inclouen recursos judicials. Tavernes té previst acordar en el ple d'aquest dilluns emprendre accions judicials davant el TSJ contra l'esmentat pla, un recurs argumentat en la violació del principi de territorialitat en l'activitat de les administracions locals, i en la vulneració de drets fonamentals. Els mateixos motius que va exposar Arc Iris en el moment de fer la primera denúncia. Era tan obvi que resultat realment inversemblant que un ajuntament com el de Gandia no dispose de serveis jurídics que hagen advertit d'esta irregularitat.
Oliva prepara també accions i un pronunciament del ple en el mateix sentit.
Oliva prepara també accions i un pronunciament del ple en el mateix sentit.
En el fons, el que ha aconseguit Gandia és barrar les relacions de la capital amb la resta de municipis, unes relacions ja ferides per la posició de Gandia en la Mancomunitat de la Safor.
El que podria fer la comarca ara, en resposta, és deixar de passar les vacances a la platja de Gandia, o comprar als comerços de Tavernes i Oliva en compte d'anar als centres comercials de Gandia. El pa i la rebosteria de Castillo o la Cota no tenen res que envejar a Tano.