divendres, 21 de setembre del 2012

EU I ARC IRIS S'OPOSEN RADICALMENT A QUE ES DOBLE LA POTÈNCIA DE LA LÍNIA D'ALTA TENSIÓ

Foto: Iberica2000


El regidor d'Esquerra Unida-Arc Iris, Víctor Mansanet, s'oposarà radicalment a l'ocupació temporal, per part de l'empresa Red Eléctrica Española, de 48.329 m2 (4,83 hectàrees) de muntanya del nostre terme municipal (situada en la Serra del Montdúver), per a potenciar la línia d'alta tensió de 132 kV a 220. "No podem consentir la repotenciació forçosa d'aquesta línia, perquè això suposa potenciar l'amenaça que hi ha contra la salut dels veïns i les veïnes de Simat", declara Mansanet, per a qui en les campanyes que es van fer fa uns anys, "tant EUPV com Arc Iris, així com altres organitzacions, vam demostrar els riscos que eixa línia comporta per a la nostra salut i la dels nostres fills i filles, a més del brutal impacte medioambiental i paisatgístic".
  En la superfície que pretén ocupar Red Eléctrica s'inclouen 22 m2 de servitud permanent, a més d'afegir-se'n 3.000 m2 més d'ocupació temporal durant sis mesos per a les obres de construcció i repotenciació de la dita línia. Tant l'empresa explotadora com la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient han acordat un període de 31 anys d'ocupació de les servituds permanents.
  Per a EU i Arc Iris, es tracta d'una renovació de les condicions de la línia que beneficia descaradament l'empresa explotadora, que haurà de pagar, si el Ple de l'Ajuntament de Simat ho aprova el pròxim dilluns, una indemnització mínima de 6.239,73 i una indemnització per prejudicis de 873,98 per hectàrea. La suma de danys i perjudicis que donarà lloc a la indemnització és de 7.113,73€/ha. Per tant, l'import total d'indemnització per la superfície ocupada és de 34.359,32€. "Un negoci redó per a Red Elèctrica i els seus socis del PP, quedemostren una vegada més els pocs escrúpols a l'hora de vetlar per la salut de la ciutadania i pel nostre ecosistema", assenyala Mansanet.
Irresponsabilitat
    Víctor Mansanet considera que l'augment de la potència de la línia "és un acte de premeditada irresponsabilitat i una gran pèrdua econòmica en afectar la qualitat de vida ambiental i el nostre hàbitat natural, elements determinants de l'impuls turístic i les activitats agropequàries". El regidor de la coalició d'esquerra recorda que en 1994, el Parlament Europeu aprovà una "resolució sobre la lluita contra els efectes nocius provocats per les radiacions no ionitzants". També el prestigiós Institut Karolinska de Suècia advertí sobre la perillositat de les línies d'alta tensió en una investigació exhaustiva sobre "els camps magnètics i el càncer en persones que viuen prop de línies d'alta tensió". A les mateixes conclusions arriben altres estudis del Departament de Medicina de Colorado, als Estats Units d'Amèrica; i l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid.
  El portaveu d'EUPV apel·la a la "unitat de tots els veïns i veïnes de la Valldigna contra la irresponsabilitat dels polítics que consenteixen eixa actuació perniciosa", i anuncia al·legacions, recursos i protestes contra la dita actuació, tal com va passar entre 2003 i 2007. "L'estratègia de Red Eléctrica opera en contra de la salut de les persones, contra el medi natural i també contra el nostre patrimoni cultural i l'economia de la Valldigna", assegura Mansanet, les organitzacions del qual aposten per un tipus d'energia alternativa "respectuós amb el rellotge biològic i l'ecosistema de la nostra comarca".
Burla
   El mes de desembre de 2003, els alcaldes de Benifairó, Jesús Ferrando (Bloc); de Tavernes, Eugenio Pérez (PP); i Simat, Vicent Palomares (PSOE); firmaven l'autorització perquè Iberdrola contruïra el tram de la Valldigna correponent a la línia d'alta tensió Castelló de la Ribera-Gandia, en contra del clamor popular de la immensa majoria de la ciutadania. El que aleshores era president de la Mancomunitat de la Valldigna i avui alcalde de Benifarió, Agustí Pascual, va donar el seu vist-i-plau al projecte. "La companyia elèctrica i el govern de la Generalitat menysprearen l'opinió de la majoria i ara faran el mateix si no els aturem", declara Víctor Mansanet. El portaveu d'EU manifesta que "els interessos reals, polítics i econòmics, de la línia no són únicament el subministrament d'electricitat a la comarca, sinó que ultrapassen els límits fins i tot de l'Estat espanyol" i s'emmarquen en l'estratègia, segons el regidor esquerrà, "d'implantar la indústria en zones del nord d'Àfrica on el capital troba mà d'obra barata i  governs insensibles en l'explotació de la classe treballadora".
  Finalment, Víctor Mansanet indica que "la protesta popular va aconseguir, fa uns anys, que la línia fóra soterrada al seu pas per la proximitat del nucli habitat de Simat". Ara, "faig una crida perquè s'impedisca que es doble la potència", i adverteix que tant EU com Arc Iris continuaran denunciant el que, en unes frases manllevades al professor simater Vicent Martínez Sancho, anomena els "depredadors que estan destruint el nostre món, que confonen la civilització amb la malversació energètica".

3 comentaris:

abuenas horas mangas verdes. ha dit...

Encara que ja fa mesos que s´han ocupat els terrenys i s´han fet les obres necesaries en les torres, enhorabona per la iniciativa. Feu força per evitar que puge l ´IVA.

Anònim ha dit...

La veritat és que els terrenys ja estan ocupats, però la repontenciació ha passat inadvertida, sense publicitat, sense protestes.. . ens l'hem engolida i prou, quan en realitat, allò perillós és la repotenciació de la línia, i no les torres.

Anònim ha dit...

Doncs, això ¨A buenas horas, mangas Verdes¨