dimecres, 22 de maig del 2013

EL GOVERN ES DECIDEIX FINALMENT PER FOMENTAR LA REHABILITACIÓ D'HABITATGES


Fa poc més d'una dècada, quan Simat estava immers en ple debat sobre la conveniència de construir o no un camp de golf lligat a una macrourbanitzacióamb centenars d'habitatges unifamiliars, Arc Iris ja va denunciar aquesta iniciativa, va advertir de la gran quantitat de cases buides a Simat, i va proposar com alternativa la rehabilitació. No cal recórrer a l'hemeroteca, el missatge va ser tan insistent que tothom el recordarà. Més de deu anys després, el Govern d'Espanya i la Generalitat s'han decidit finalment per la rehabilitació, tot i que ho fan per reactivar el sector de la construcció, i no perquè es creguen allò de posar en valor el patrimoni immobiliari i revifar els cascs antics dels municipis. 
El Govern central i la Generalitat han mostrat aquest dimecres la seua aposta pel foment de la rehabilitació i el lloguer d’habitatges, enfront de la construcció i la compra, amb la finalitat de reactivar el sector immobiliari. Així, han defensat l’engegada de mesures que facen possible aquest “canvi de mentalitat” com l’avantprojecte de llei de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbana, el Pla Estatal de Foment del Lloguer d’Habitatges, les noves vies de finançament, la col·laboració públic-privada i els incentius fiscals.
D’aquesta manera ho han plantejat la directora general d’Arquitectura, Habitatge i Sòl del Ministeri de Foment, Pilar Martínez, i la consellera d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, Isabel Bonig, durant l’obertura de les jornades ‘Urbanisme: noves perspectives per a nous escenaris’ que se celebren entre aquest dimecres i dijous a València.
L’objectiu d’aquesta trobada és analitzar el futur de l’urbanisme i del planejament territorial davant els nous escenaris que es plantegen a Espanya i que han portat a una reconversió del sector com a conseqüència de l’actual situació econòmica. Al costat de les mesures apuntades per Martínez i Bonig s’abordarà la necessitat de simplificar la legislació en matèria urbanística per a facilitar les actuacions en el sector.
En aquest sentit, la consellera ha comentat en l’obertura de la reunió que la societat demana en l’actualitat una “simplificació de les regles del joc” i claredat i ha instat a col·laborar en aquesta direcció per a “en lloc de discutir, conjuminar esforços per a progressar”, en aquest cas, en l’impuls del sector de l’urbanisme i l’habitatge. Ha apuntat que tenint en compte que la Comunitat està “en ple procés de refer tota la legislació urbanística” és “important crear aquests fòrums”.
La directora general d’Arquitectura, Habitatge i Sòl ha donat a conèixer, en la conferència inaugural, les “importants” reformes en matèria legislativa en les quals el Govern està treballant per a aconseguir aquesta fi. Així, ha parlat de l’avantprojecte de llei de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbana i del Pla Estatal de Foment del Lloguer d’Habitatges.
Ha indicat que es persegueix “fomentar la rehabilitació i la regeneració urbana” i “el mercat de lloguer”, també amb la finalitat de “concentrar les ajudes” en els sectors més vulnerables”. Martínez ha manifestat que davant els plans d’habitatge basats en “la construcció i la compra” el que es planteja en aquest moment, enfront de “condicions diferents”, és un canvi en els models”. D’aquesta manera, ha apostat enfront de l’habitatge propi, pel lloguer i enfront de la construcció, per la rehabilitació.
La representant del Govern central ha considerat que Espanya ha d’avançar en aquesta línia per a posar-se a nivell d’altres països de la Unió Europea amb aquesta mentalitat. Ha comentat que “la intenció de rehabilitar dels espanyols és de les més baixes d’Europa” i l’ha relacionat tant amb “la falta d’informació” com amb “els problemes de finançament actual” i amb “l’existència de barreres legals”.
Ha destacat que l’avantprojecte de llei en el qual es treballa pretén “remoure tots aquests obstacles i fomentar la rehabilitació”, segons ha dit, “la branca que millor es comporta a Europa” dins del mercat immobiliari “a diferència d’altres de la construcció afectades per la crisi” i una activitat “infradimensionada” a Espanya.
Pilar Martínez ha considerat que la rehabilitació ajudarà tant a l’accés a l’habitatge com a l’economia d’aquest sector i a la generació d’ocupació, tenint en compte que la construcció ha perdut 1.638.000 llocs de treball entre 2007 i 2012 a Espanya i uns 200.000 a la Comunitat. Com a elements que poden incentivar aquesta branca, Martínez ha citat les obres per a fer accessibles els edificis o per a aconseguir la seua eficiència energètica.
Per la seua banda, Bonig ha comentat després de la inauguració que la rehabilitació i la regeneració urbana són un “motor d’activació econòmica” que “a mitjà i curt termini pot generar de forma més directa treball en un sector com el de la construcció altament castigat. Així ha instat a “actuar sobre el ja existent” per a mantenir també en “perfectes condicions el nostre parc immobiliari”.
La consellera ha defensat, per a fomentar la rehabilitació, fer-ho també a través “dels incentius fiscals” més que per mitjà de les ajudes i subvencions. “Més que subvencions directes, advoquem pel tema d’incentius fiscals”, de manera que els ciutadans, “a través dels diferents impostos puguen desgravar-la de l’IRPF”, ha plantejat, alhora que ha dit que el seu departament treballa ja en aquest sentit amb la Conselleria d’Hisenda per a aconseguir aquestes mesures a la Comunitat.
Pel que fa al lloguer, la directora general ha apostat per “professionalitzar el sector” per a estructurar-lo i evitar “l’atomització” de l’oferta actual, molta en mans de particulars, així com les ajudes en funció de la renda i un parc d’habitatges per a lloguer social. Bonig, que ha valorat que la llei “s’adapte a les noves realitats”, ha insistit en la necessitat de dur a terme un “canvi de mentalitat” perquè el lloguer vaja guanyant camí a la propietat privada i també a “agilitzar el muntant del lloguer” per a fer-ho més accessible.
La responsable autonòmica ha apuntat, d’altra banda, que enfront de les reformes legislatives que planteja el Govern en matèria urbanística, concretament en el referit a l’avaluació mediambiental, la Comunitat traslladarà la legislació estatal “tal qual” per a “simplificar”. “S’està intentat acompassar la Llei Urbanística Valenciana i la Llei d’Avaluació Ambiental de l’Estat”, ha dit.