dissabte, 14 de juny del 2014

EXPERTS INTERNACIONALS DEBATEN A SIMAT SOBRE ELS CONFLICTES A LA MEDITERRÀNIA

La Valldigna adquireix este cap de setmana protagonisme internacional amb la celebració de la desena edició de la Multaqa, una trobada internacional impulsada per la Unesco en la que partcipen representants de gairebé la totalitat de països de la Mediterrànea, amb un programa ple d'activitats culturals, reflexions intel·lectuals, contactes diplomàtics i actes lúdics i festius. 
Esta desena edició de la Multaqa ve marcada per la creixent sensació d'incertesa entre les societats del món davant fenòmens com la crisi econòmica mundial, les migracions, els conflictes bèl·lics i els reptes de la globalització, unes revolucions davant les quals els governs encara no han sabut reaccionar, i no sembla que la reacció vaja a produir-se a curt termini ni que siga efectiva. Només cal observar com el Govern d'Itàlia es troba desbordat davant l'arribada massiva d'immigrants procedents del nord d'Àfrica i d'Orient Pròxim, la dubtosa resposta d'Espanya davant el fluxe migratori a les colònies africanes, la manca de solució al conflicte de Síria, o la imparable degradació de la qualitat de vida dels sectors socials més febles al sud d'Europa. 
Amb la intenció d'analitzar aquests fenòmens, i fins ara amb més voluntat que encert, experts d'arreu del món iniciaren divendres una trobada que té com escenaris València i Simat. Este dijous s'inicià la Multaqa amb un acte al Museu de Belles Arts de València presidit per Salvato Blat, Rector Universitat Fernando Pessoa; Luis Aznar, president Centre UNESCO València; Alberto Fabra, president de la Generalitat Valenciana; Luis Ramallo, president de la Comissió Nacional de Cooperació amb la UNESCO; Guglielmo de ’Giovanni-Centelles, consigliere Fondazione Roma-Mediterraneo, i ambaixadors de diversos països, entre ells Malta, Egipte, Croàcia, Palestina, Alemanya, França o Itàlia, a més de representants de les tres confesions religioses de la Mediterrània. 
Una conferència de José Luis Villacañas, catedràtic d'Història de la Complutense de Madrid, va obrir dijous un dens programa. Li seguia a les 11:45 la intervenció de José Enrique Ruiz-Domènec, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat Autònoma de Barcelona titulada "Paisatge i memòria del Mediterrani medieval". L'escriptor i historiador Carles Recio parlà sobre el camí del Sant Grial, mentre el professor Josepg Fares va oferir una visió de Líbia.
Carlos López Rodríguez, director de l'Arxiu de la Corona d'Aragó; José Hinojosa Montalvo, catedràtic d'Història de la Universitat d'Alacant; Jesús Huguet i Pascual, secretari Consell Valencià de Cultura; Eduard Mira i Gonzàlez, escriptor i historiador, Universitat de València; Javier Martí Oltra, director del Museu d'Història de València; Rosa María Rodríguez Magda, directora de l'Aula de Pensament de la Institució Alfons el Magnànim; Mamen Enríquez Sánchez-Gómez, coordinadora de les digitalitzacions de les Diòcesis de  València i Oriola-Alacant, i Ignacio Gironés Guillem, catedràtic d'Història Medieval, són altres dels intervinents en les jornades. Tots ells visiten este cap de setmana Simat, on diumenge està prevista la cloenda. 
Dissabte i diumenge la Multaqa es trasllada a la Valldigna. A les 9:30 del matí de dissabte està prevista l'eixida dels autobusos cap al monestir de la Valldigna, on a més dels actes instiitucionals i les conferències, hi ha programat al llarg del cap de setmana un intens programa d'actes on el folclore, la gastronomia i l'etnologia són els protagonistes. Està previst un conert de Capella de Ministers dissabte a les 12:30 a monestir, després dels parlaments oficials. Diumenge a les 11 està prevista la cloenda, on s'exposara les conclusions de tres dies de conferències i reflexions, una actuació de la Tamborada d'Alzira, una representació festera de moros i cristians, i el lliurament dels premis Unesco-Valldigna.