La Unesco ha consumat el despropòsit i ha donat la oportunitat al president de la Diputació de València, Alfonso Rus, de llavar la seua cara al monestir de la Valldigna amb un discurs en el que ha assenyalat després de rebre este diumenge el premi Unesco-Valldigna 2014 de la X Multaqa de les Tres Cultures, que "a les persones no se les pot discriminar en raó de la seua cultura i creences". Haguera estat més adient, en opinió d'Arc Iris, atorgar el premi a la Diputació com institució.
Rus ha rebut el guardó en el transcurs de la cerimònia de clausura de la X Multaqa de les Tres Cultures en el Monestir de la Valldigna, on ha reivindicat el valor de la paraula en el món Mediterrani tant des del seu vessant de compromís i segell d'acords com en la de diàleg i convivència.
Així mateix, ha manifestat que, com a fill de Xàtiva, se sent hereu d'eixa tradició en la qual van coexistir les tres religions, àrab, cristiana i jueva, i s'ha mostrat orgullós de les grans aportacions de la cultura àrab des de la localitat, com la publicació de la joia literària El Collaret de la Coloma o la primera fàbrica de paper.
A manera d'exemple, ha recordat com el xeic Hamad, d'Abu Dhabi, va mostrar un gran interès a conèixer els orígens i vestigis àrabs en la capital de la Costera. A més, ha rememorat el seu paper de president de les Ciutats Històriques del Mediterrani de 1999 a Xàtiva.
El professor a Javier Paniagua, per la seua banda, ha destacat prèviament en el seu laudatio que tres aspectes distingeixen a Alfonso Rus, com el fet que "no siga una persona indiferent, la seua intel·ligència relacional a l'hora de connectar amb la gent i la lleialtat com a atribut fonamental".
Han acompanyat Rus els diputats provincials Carlota Navarro, María Jesús Puchalt, Oreto Segura i Salvador Enguix i els regidors de Xàtiva, Marian Soro, María José Pla, Jose Antonio Vidal i Enrique Perigüell.
Multaqa significa trobada amistosa i açò és el que s'ha celebrat durant una dècada a Simat de la Valldigna propiciant l'intercanvi i la diversitat cultural en els termes establits per la Unesco.
El Centre Unesco València s'ha dedicat durant aquest temps a posicionar en les ciutats històriques del Mediterrani la Multaqa com un dels vèrtexs de la seua construcció, basada en la solidaritat i la cultura com a mitjà per a aconseguir un mar en el qual encara actualment existeixen guerres i conflictes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada