dijous, 11 de setembre del 2014

ELS ALUMNES DE L'IES LA VALLDIGNA NO ENTREN A CLASSE EN PROTESTA PER LA CALOR

Els alumnes de secundària de l'IES la Valldigna, tret dels de primer i segon curs, han romàs ese dijous tot el matí al pati i s'han negat a accedir a les aules en protesta per la forta calor. 
Les protestes per les altes temperatures que s'estan registrant en aquest inici de curs en els col·legis i instituts valencians han arribat aquest dijous a moltes aules, on s'estan desenvolupant concentracions i manifestacions d'alumnes de Secundària. També hi ha equips directius i col·lectius de pares que recomanen no portar als xiquets a classe o arreplegar-los abans per a evitar les hores centrals del dia. 
Aquestes accions s'estan estenent en "multitud de centres" de tota la Comunitat Valenciana, han assegurat fonts del Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEP-Iv), que han agregat que les accions i estan impulsat des de diferents fronts de la comunitat educativa.
Així, han comentat que des de l'alumnat s'estan duent a terme manifestacions i concentracions per a exigir unes adequades condicions de temperatura i humitat en les aules. Est és el cas dels IES Sant Vicent Ferrer de València, de Montcada o de l'IES Tavernes Blanques, on els xavals s'han negat a entrar a classe.
També han decidit no anar a classe i quedar-se en el pati estudiants de tercer cicle i batxiller d'un institut de Torrevella, que han convocat l'acció mitjançant un whatsapp en el qual la justifiquen per a "cridar l'atenció del Conselleria" i perquè "s'estan infringint lleis de Sanitat".
A STEPV també li consta que hi ha associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA) que han recomanat als seus membres no portar avui als xiquets a classes -València es troba en alerta segons la predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha assenyalat avís groc (risc) per a aquesta província per màximes de fins a 36 graus- o van a anar a arreplegar-los abans d'hora, com en la localitat alacantina d'Altea.
Aquestes protestes s'uneixen a les viscudes en dies anteriors, quan s'ha vist a xiquets acudint a classe amb vestit de bany, tovallola i sandàlies de goma en protesta per les temperatures superiors als 27 graus que marca la legislació laboral.
En aquest context, la Junta de Personal Docent no universitari va sol·licitar a la Inspecció de Treball la suspensió de la classes en el centres de la província, reclamació que ha sigut denegada en considerar l'administració que per a açò "hauria de constatar-se risc greu en cada centre" i "no cal afirmar que la problemàtica siga igual per a tots".
STEPV ja va animar en la vesprada d'ahir, davant la previsió que demà i els pròxims dies augmenten les temperatures a la Comunitat Valenciana pel vent de ponent, a les direccions dels centres a suspendre les classes i a informar els pares d'aquesta mesura.
El sindicat, que ha criticat reiteradament les altes temperatures que s'estan registrant en les aules per l'avançament del curs (va arrancar el dia 3) i ha demanat a Inspecció de Treball la suspensió de l'activitat en uns 200 centres valencians, agrega que les temperatures que s'esperen per a aquest dijous "fan impossible l'activitat docent, no solament en les aules sinó també en el pati o altres llocs que no disposen d'aire condicionat".
Per açò, suggereixen que se suspenguen les classes i que les direccions dels centres comuniquen de forma immediata aquesta decisió a les direccions territorials corresponents, mitjançant un model d'escrit que estan facilitant, igual que altres organitzacions.
D'aquesta manera, "les direccions dels centres queden eximides de qualsevol responsabilitat en cas que algun alumne o docent tinga problemes de salut per les altes temperatures", agrega aquesta entitat, que assegura tenir constància de casos de "desmais, vòmits, marejos, obstrucció de vies sudorípares i inflamació d'ulls". 
Recomanacions d'EUPV
Sobre aquesta qüestió, la coordinadora d'Esquerra Unida, Marga Sanz, ha manifestat, a través d'un comunicat, que "el caos escolar s'està generalitzant per les altes temperatures mentre que la Conselleria no té més resposta que les amenaces als equips directius que suspenen les classes o els cotxes de policia i guàrdia civil en les portes d'alguns centres".
En opinió d'EU, la consellera d'Educació, María José Català, "ha de dimitir per la seua incapacitat per a assumir i rectificar l'avançament de l'inici de curs en ple estiu i de forma immediata la Conselleria ha de dictar les ordres que permeten la interrupció de les classes".
Aquesta formació ha elaborat, "a causa de les queixes i preocupacions rebudes per mares i pares sobre el risc per als seus fills i filles de les altes temperatures en els centres educatius, un document de reclamació que els tutors legals dels menors poden presentar davant les autoritats, amb la finalitat de justificar la falta d'assistència dels menors als centres educatius durant aquests dies d'insuportable i perillosa calor, i que els poders públics actuen per a solucionar-ho ja".
En concret, insten al fet que en cada centre educatiu s'ha de cridar a la Policia Local perquè estiga present en un mesurament de les temperatures en les aules, i sol·licitar-los que alcen un acta policial del resultat on s'especifique el lloc, hora i resultat del mesurament de temperatures superiors als 27º. Aquesta acta policial ha d'adjuntar-se a l'escrit que us deixem ací i la mateixa val per a tots els escrits.
Aconsellen igualment "cridar a la Policia i dir que hi ha un problema amb els xiquets sense més explicacions, quan arriben estar preparats amb el termòmetre i els dieu que el problema és les altes temperatures i que per favor estenga acta d'açò", expliquen des d'EU.
Aquest document, prossegueixen, "valdrà per a tots els escrits però algú ha de ser el pioner de fer-ho en el seu col·le o institut, i assegurar-se que es deixen diverses còpies de l'escrit de reclamació i de l'acta policial a la disposició dels "pares i mares" que no vulguen que els seus fills patisquen aquesta situació de risc".
Quan es presente l'escrit, ha de dirigir-se tant a la direcció de centre educatiu que es tracte, com a la Conselleria d'Educació, com a la inspecció de treball. El mateix escrit serveix per als tres.