dimecres, 28 de gener del 2015

DE FRARES I HÀBITS


De la visita del president de la Generalitat, Alberto Fabra, dimarts al monestir, la segona en menys d'un any, cal extraure dues conclusions, o una conclusió i una verificació: que la Generalitat no sap ben bé com explotar turítsticament el monument, i que hi ha cert remordiment per la dràstica disminució d'activitats culturals al voltant del monestir des que el Consell va decidir destinar nou milions d'euros de la Fundació Jaume II a la Volvo Ocean Race d'Alacant.
Encara recordem els tems en els quals era gerent Vicente Burgos i es feien cicles musicals de qualitat al monestir, sobretot en els mesos de bon temps, poc apreciats pel públic autòcton,  i d'altra banda. Després d'uns anys en els quals l'activitat cultural ha quedat reduïda a un actor disfressat de frare per a amenitzar les visites guiades, el Consell ha decidit recuperar els cicles culturals amb la intenció d'augmentar la xifra de visitants. 
El motiu de la visita sembla més un pretext que no un fet tangible: la "inauguració" del claustre de l'abat. L'exultant i insultant indumentària Gürtel dels assessors/es del president que feien guàrdia al portal principal del monestir més d'una hora abans de la seua arribada feia presagiar més promeses que realitats. En efecte. El desdeny amb el tracte cap als Amics de la Valldigna eren l'avantsala d'una visita buida de contingut.
El sèquit era important, des de la consellera d'Educació i Cultura, María José Catalá (en un altre article ens ocuparem d'ella), fins la secretària autonòmica de Coordinació, Organització i Relacions Institucionals, l'enigmàtica Esther Pastor, especialitzada en fer compres a tendes gourmet per abastir el rebost del Palau, I un bon grapat d'assessors la funció principal dels quals era avisar abans de l'arribada de l'honorable si hi havia protestes. Simat s'ha tornat pacífic. 
I un  nou anunci:  el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport va a ratificar la inclusió davant el Consell d'Europa del Monestir de la Valldigna en la 'Ruta de les Abadies Cistercenques'. Una ruta més.
El ben cert és que el monestir rep cada any vora 80.000 visites, segons dades de la Fundació, però eixa xifra no reporta cap benefici a l'entorn, i la Generalitat no troba la manera de que hi repercutisca.  La reconstrucció del monument i les excavacions, d'altra banda, van a ritme lent, lentíssim. El compromís monetari del Consell no es correspon ni gens ni mica amb l'esplendorós article 57 de l'Estatut, un eructe floral sense efectes pràctics. 
Fabra veni, vidi, vici. Fem com que la cosa va.

1 comentari:

Gent del poble ha dit...

Els que tenen que fer rentable el entorn de Convent, como eu coneguem en Simat som els simateros, i no la Generalitat. Ells no tenen que vindre al poble, som nosaltres la gent del poble els que el te que rentabilitzar. Altre gall cantaria si el convent estiguera en altre lloc. Espàis molt menys importants estan molt mes rentabiliçats per la gent del seu entorn.