dilluns, 3 d’octubre del 2011

ARC IRIS I EU SIMAT A L'HOMENATGE AL MAQUI A SANTA CRUZ DE MOYA (CONCA)

Panoràmica de l'acte
Actuació de Pau Alabajos
 Arc Iris i Esquerra Unida del País Valencià de Simat van participar en l’homenatge als maquis de l’Agrupació Guerrillera de Llevant-Aragó (AGLA), que celebrà el proppassat diumenge a Santa Cruz de Moya (Conca) organitzat per l’associació cultural La Gavilla Verde.
La representació simatera va estar integrada pel regidor de l’Ajuntament, Víctor Mansanet; l’exregidor i president d’Arc Iris, Marc Cabanilles; junt amb Àngel Cucarella, Toni Guillén i Fede Oltra Merino, tots els quals van destacar “l’emotivitat de l’acte i el seu valor cívic”.
Antic maqui
L’acte d’homenatge al maqui va consistir en el lliurament de corones de flors al monument als guerrillers, la intervenció de diversos poetes i també dels guerrillers antifranquistes José Navarro, de l’Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó; Enric Pubill, en nom de l’Associació d’Antics Guerrillers Espanyols a França (AMICAL) i Luis Berlinches Raso, de la Guerrilla Urbana de Madrid.
Tots tres van criticar el buit que té la Llei de la Memòria Històrica, que no els reconeix com a víctimes del franquisme, i van reclamar justícia davant el silenci i l’oblit als quals els han sotmés els distints governs de la democràcia.
Cal dir que l’acte va estar amenitzat pel cantautor valencià, Pau Alabajos, qui interpretà diversos temes del seu repertori musical i acabà entonant el "Canto a la Libertad", de José Antonio Labordeta, a l’ombra d’una bandera tricolor de la República, i acompanyat de pràcticament tot el públic que va assistir-hi. Prèviament, se celebraren unes jornades sobre la memòria històrica, les quals va inaugurar el president de la Unió Progressista de Fiscals i portaveu de Jutges per a la Democràcia, José Antonio Martín Pallín.
Aquest homenatge a la guerrilla antifranquista se celebra des de 1986 a Santa Cruz de Moya, un dels últims reductes del maqui, on el dia el 7 de novembre de 1949, la Guàrdia Civil, atacà el campament guerriller ubicat en aquest municipi i va assassinar 12 persones. L’AGLA va ser una de les estretègies guerrilleres més ben estructurades de tot l’Estat.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Aixina som el personal.
Gent que es va deixar la pell lluitant contra el feixisme per la muntanya, molts d'ells morts, altres tancats un muntó d'anys a la presó, altres a l'exili.....
I com els hem pagat?
Tratactant-los com a "perros" i oblidant que existeixen.

Anònim ha dit...

el MAQUI no té la fusteria ja???

Anònim ha dit...

Continue sense comentaris.

Anònim ha dit...

Avui ja no queda gent con la d'abans.
I per això ens prenen el pel, començant pels polítics i acabant per les mateixes directives de les cooperatives.

Anònim ha dit...

Però si Pau Alabajos és independentista, no té res a veure amb el moviment republicà espanyol. Aquest per mitjà d'algun que altre president de la República va reprimir durament els intents de les nacions de viure lliures. Azaña deia: Barcelona hi ha que bombardejar-la cada cinquanta anys per reprimir els dessitjos independentistes.
Espanya... ni monàrquica ni republicana.

Anònim ha dit...

La república no es la solució definitiva ni molt menys, però es un passet endavant.
Jo no voldria un pais independent i que estiga governat gent com Artur Mas a Catalunya o els beatos del PNV a Euskadi.

Anònim ha dit...

Pau Alabajos serà independentista, però això no lleva que tinga dos dits de front per a saber en quina gent pots comptar i a quina gent val la pena arrimar-se.
O es que els independentistes sol poden relacionar-se amb altres independentistes?

Anònim ha dit...

Des de l'òptica independentista, hi ha republicans en els que es pot parlar i altres que no . Alguns presidents de govern de la república van ser igual o més centralistes que Franco. I no em malinterpretes, sols dic que van ser centralistes, no que foren dictadors com Franco. Figueras i Pi i Maragall foren federalistes però altres no.

Anònim ha dit...

Tot no es pot aconseguir de repent.
Hem d'anar passet a passet.
A la gent no la pots obligar a viure i pensar d'una determinada manera. S'han de convencer i participar.
I això val igual per als que volen l'independència com per als que volen un vertadera societat socialista (no la que proposa el psoe clar).

Anònim ha dit...

M'acabes de convencer,,jajajajaja.

Anònim ha dit...

Me n'alegre.
I ara ja saps, una vegada convençut,... a participar en tot allò que ens aproxime a la meta, siga l'independència, el socialisme o l'anarquia.
Salut.