divendres, 12 d’octubre del 2012
AL TALL I LA PRIMERA REPÚBLICA SERAN PRESENTS EN LA FIRETA DEL LLIBRE DE SIMAT
Els autors signaran exemplars de les respectives obres
Els llibres Al Tall, música per a un poble (Bromera), de l'escriptor simater Víctor Mansanet; i La Primera República a Tavernes de la Valldigna (La Xara), de l'historiador valler Josep Ciscar, seran presents en la Fireta del Llibre que s'inaugura aquesta vesprada a Simat, i que està instal·lada davant la Porta Reial del Monestir de la Valldigna. Els dos autors van impartir ahir una xarrada sobre l'educació i la República en la Casa de la Cultura de Simat, i dissabte i diumenge, tant al matí com a la vesprada, signaran exemplars en la paradeta de la llibreria-quiosc Les Graes.
Amb el nou llibre sobre Al Tall, Víctor Mansanet torna a recrear la qualitat artística del cèlebre grup valencià de música tradicional i ho fa com una crònica biogràfica, no exempta de referències històriques i analitzant-hi la trajectòria artística d'un conjunt que, segons l'autor, "ha salvat de l'oblit una part importantíssima del patrimoni sonor del País Valencià". El volum inclou un CD amb temes com ara El tio Canya o El Cant dels Maulets.
Mansanet ja va publicar el llibre Al Tall, 20 anys, en 1995. Fa poc, va redactar el text per al llibre-catàleg de l'exposició Al Tall, 35 anys de música mediterrània des del País Valencià, per a la Universitat d'Alacant. Precisament aquest llibret va ser el primer en llengua catalana que inaugurà la secció de Música Tradicional de l'Instituto Cervantes. Víctor Mansanet ha estat finalista del premi Vicent Andrés Estellés amb el poemari Varium et mutabile (Germania, 1973). Ha publicat també la biografia Lluís Llach, alè de revolta (La Màscara, 1998), Pols d'estels. Rafa Ferrando i la València contracultural (La Xara, 1998), els estudis Situació de l'ensenyament a la Comunitat Valenciana (Generalitat Valenciana, 1991), Obra periodística de Vicent Andrés Estellés (Denes, 2003), junt amb Emili Casanova; Aproximació al joc de la pilota valenciana (Grup 10, 2007), Fuster entre nosaltres (Generalitat Valenciana, 1993), junt amb altres autors; les novel·les In articulo mortis (Bullent, 1987 i 2004) i De nit tots els gats són negres (Camacuc, 1995), els assajos Ausiàs March (Abalorio, 1997), Pseudonímia en la premsa dels països de llengua catalana (Actes del Congrés Internacional de Toponímia i Onomàstica Catalanes. Universitat de València, 2002).
A més a més, Víctor Mansanet ha editat la versió al valencià del l'obra de teatre Narcís, de Max Aub (Denes, 2003), estrenada al Teatre Talia de València el 2004, i va fer també una versió al valencià del poemari L'antiquari dels deu espills (Institució Alfons el Magnànim, 2000), de José Albi. Durant deu anys ha coordinat els llibres editats pel Grup 10 i va incorporar-hi escriptors i escriptores de la categoria de Bernardo Atxaga, Pere Bessó, Isabel-Clara Simó, el director de cine José Luis Borau, Enrique Cerdán Tato, Susana Fortes, Josep Franco, Almudena Grandes, Andreu Martín, Juan José Millás, Carmen Martín Gaite, Pablo Motos, José Luis Sampedro, el periodista Jon Sistiaga, Ferran Torrent i Manuel Vicent, entre d'altres. Va ser el padrí literari de l'escriptora simatera Lourdes Boïgues, que s'estrenà precisament en un dels llibres coordinats per Mansanet, Sentiments, al costat de l'autor argentí Roberto Fontanarrosa, Josep Piera i Juan Eduardo Zúñiga.
L'autor simater exerceix de periodista en El Periódico de Catalunya. Ha estat cap de redacció d'El Punt (edició del País Valencià), cap de redacció de la revista Quaderns de Debat, cap de la secció de cultura de la revista El Temps i ha col·laborat en els periòdics Diario 16, El Sol i As, de Madrid; i també en el Diari de Barcelona, Levante-EMV, Las Províncias, Superdeporte, El Punt de Girona i les revistes Presència (Girona), La Revista (Barcelona) i Argia Egunkaria, d'Euskadi. Va ser director de l'emissora Ràdio Xúquer, S.L., de Sueca, i col·labodor del programa Los Kamikazes, d'Onda Cero, amb Pablo Motos. Finalment, ha col·laborat com a guionista a TVE (La 2) i a Canal 9 (1991).
La I República a Tavernes
Josep Ciscar Vercher és llicenciat en Geografia i Història i exerceix com a professor de Secundària a l'IES La Valldigna. Tot i que la seua especialitat va ser Geografia, ha elaborat nombrós material didàctic tant de Geografia com d'Història, com ara el llibre El castell de la Reina Mora i la Valldigna dels seglex XV al XVI. Fruit d'aquesta activitat, ha estat la concessió de diversos premis, entre els quals cal destacar el Premi 2002 de la Comunitat Valenciana a la Innovació Educativa pel treball Viatge en el temps al poblat ibèric de la Bastida de les Alcuses, i els XX Premios Francisco Giner de los Ríos a la Mejora de la Calidad Educativa, del Ministeri d'Educació; Premi de l'Àrea d'Humanitats i Ciències Socials pel treball Itinerari geogràfic-medioambiental i dos breus apunts històrics.
En l'actualitat, comparteix l'activitat docent amb la participació en el grup Gea-Clío, on ha estat ponent de nombrosos cursos. Sol tractar-hi temes sobre les competències de l'alumnat i del professorat, el patrimoni i la seua utilització a l'aula i, especialment, l'aprofitament del medi ambient com a recurs educatiu.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada