diumenge, 22 de juny del 2014

HORTA FICCIÓ (L'HORTA DE LES GALAXIES)

Article de Marc Cabanilles


L'horta històrica de Simat va “vent en popa”: Els preus són bons, l'aigua és barata, ha sobreviscut a la pressió urbanística i es defensa molt bé contra l'abandó de l'activitat agrícola. L'Ajuntament sempre ha protegit aquesta zona al màxim nivell, impedint camps de golf i macrourbanitzacions.
Per açò, el govern local llança ara un projecte integral de rehabilitació de l'horta històrica de Simat. I començarà per la protecció més estricta dels seus camps, amb una tanca perimetral de 7.000 metres i la instal·lació de 20 portes d'entrada als camins rurals, reservades als agricultors.
L'objectiu és protegir l'horta, intentar posar-la en ús i evitar els robatoris. Al mateix temps, el pla espera incentivar l'ús agrícola, posar en valor el paisatge i recuperar el patrimoni hidràulic del regadiu, ja que inclou la millora i neteja de la xarxa de sèquies, herència mil·lenària d'una cultura de l'aigua que desapareix.
El projecte abasta tota l'horta compresa entre Simat, Benifairó, el Castell d’Alfandech i la Fontarda (XXX hectàrees) i inclou l'eliminació d'abocadors i la neteja de camps degradats, amb la idea d'animar de nou als agricultors a conrear-los. Segons destaca l'Ajuntament, més del 40% de la superfície de l'horta històrica està abandonada. Per a rematar la rehabilitació, el pla proposa habilitar un itinerari perimetral d'uns 5 quilòmetres, totalment per als vianants i ciclista perquè els veïns puguen passejar allunyats de l'actual Camí del Mig l'Horta pel qual transcorre la línia d'Alta Tensió.
La combinació de l'ús agrícola, el paisatge, el patrimoni hidràulic del regadiu i la ronda cicle-piatonal, contribuirà a posar en valor tota la zona. A més, l'ajuntament col·locarà panells explicatius de la seua història, de l'ús de l'horta, de la seua fauna.
El municipi engegarà un ambiciós pla de “màrqueting” per a explicar el projecte al Govern Central, Generalitat i Diputació, per a poder obtenir 1.000.000 euros, que previsiblement costarà la iniciativa.
L'horta històrica de Simat i Benifairó, que acull el Monestir de Simat, el Castell d’Alfandech, la mesquita de la Xara i paratges com la Fontarda, pot tenir un alt valor en el futur i per tant va a elevar-se a la Generalitat per a la seua aprovació, un pla de protecció especial de tot aquest entorn.
L'Ajuntament, des de sempre molt preocupat pel tema, porta anys llançant iniciatives per a preservar-la de l'abandó i la desfeta urbanística.
En el PGOU vigent, l'horta disposa de la màxima protecció legal permesa.
Es va construir un gran Centre d'Interpretació Mediambiental (casa de l'oncle Carmelo que durant anys va mantenir net el municipi, arreplegant el fem) per a poder explicar la importància de conservar i potenciar l'ús de la terra.
Es va obrir un cinturó verd al llarg del Ric Vaca, amb una albereda urbana de 3 quilòmetres.
L'Ajuntament de Simat va ser dels primers municipis a arrendar parcel·les a persones jubilades per al seu cultiu, de manera que s'entretenen, formen a altres persones i de pas, es trauen uns petits rendiments. Avui són 55 els horts d'oci, una iniciativa que amb aquest pla, l'Ajuntament estudia ampliar.
Tot açò que en Simat sona a una pel·lícula de ficció (L'Horta de les Galàxies), que sembla alguna cosa irrealitzable, que et callen la boca dient que estàs boig, resulta que ja és una realitat en alguns municipis (Aldaia, Almoines,...)
Però en Simat, atès que tot va tan bé, haurem d'esperar al fet que es resolguen altres problemes més importants (que coalicions es formaran per a obtenir l'alcaldia, qui maneja el pressupost, quants assessors em toquen, quantes carrers pose de direcció única, repartir puntualment el cava i el raïm en la nit de cap d'any, el programa de festes, programar la missa del pròxim dia de la Valldigna, repartir-se la cadavérica mancomunitat……).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Entonces el projecte econòmic es basa en la producció agrícola (que tants diners ens està donant) i en turiste de... horta??? (ningú en la Comunitat podrà competir amb eixe actiu, no???). Ara expliqueu-nos com arriben els diners a Simat per favor, que m'he perdut.

Anònim ha dit...

En Aldaia i Almoines son tontos. Els listos están en Simat, i per això està com està.