dimecres, 16 de novembre del 2016

TAVERNES CAU ARA EN EL COMPTE DE QUE ELS TRES POBLES ES NECESSITEN

Després de fer l'espantada de la Mancomunitat de la Valldigna, el Ple de Tavernes ha aprovar ara sol·licitar a la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori la modificació de l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana (ETCV), per tal de passar a formar part de l'Àrea Urbana Integrada de Benifairó i Simat. La iniciativa no és altruista i ho justifica amb dos arguments: poder accedir a una ajuda de cinc milions d'euros de la Unió Europea a la qual en solitari no podria accedir, i "donar contingut" a la Mancomunitat de la Valldigna, que és l'órgan que s'encarregarà de gestionar la sol·licitud de fons europeus en nom dels tres pobles. Un contrasentit si es té en compte que Tavernes no forma part de la Mancomunitat. 
Tavernes ha caigut ara en el compte que els tres municipis "tenen problemes comuns i busquen fórmules de cooperació per a ordenar els sistemes de transport públic o la infraestructura verda, entre altres coses".
Amb la incorporació de Tavernes a esta Àrea Urbana Integrada "es podrà aconseguir un territori més competitiu en l'àmbit econòmic, més respectuós amb el medi ambient i més integrador en el vessant social", apunten fonts de l'Ajuntament de Tavernes.
Es tracta en definitiva d'una simbioso, perquè cap dels tres municipis pot accedir en solitari a les ajudes que ha convocat Europa, però alhora no deixa de ser un exercici d'hipocresia perquè Tavernes tira mà de la comarca i la Mancomunitat quan no ha tingut més remei. Tavernes no podria solicitar eixes ajudes en associació amb cap altre municipi, d'acord amb les bases de la convocatòria.
Esta condició d'Àrea Urbana Integrada a la qual vol pertànyer ara Tavernes amb Simat i Benifairó permetrà accedir, d'acord amb uns criteris de població (més de 20.000 habitants), a diverses convocatòries de finançament europeu. En este moment, l'objectiu més immediat seria poder accedir a l'EDUSI (Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat), dins de les línies d'actuació europees conegudes com a Europa 2020.
El disseny de l'EDUSI comptarà amb la participació de la ciutadania. Per això, la Mancomunitat de la Valldigna, que serà l'òrgan gestor d'este pla, ha impulsat un procés de participació que ha de guiar les accions de l'entitat durant el programa de fons europeus.
El regidor d'Urbanisme, Josep Llàcer, ha insistit que "este projecte en comú de Tavernes, Simat i Benifairó és una estratègia de desenvolupament que defineix com volem que siga la Valldigna i els nostres municipis en un futur. Alhora, dotem de contingut la Mancomunitat perquè tinga un treball que siga productiu per a totes les poblacions".
És a dir, Llàcer ratifica el que és una evidència: el treball de la Mancomunitat no ha estat fins ara productiu, ni la institució ha tingut contingut, motius de sobra per a que Tavernes abandonara l'ens.  No obstant, anar-se'n i retornar a conveniència tampoc queda cavalleresc. Potser Tavernes tinga la necessitat ara de dotar de contingut a la Mancomunitat coincidint amb la presidència de Compromís a l'ens comarcal, perquè per coordinar la sol·licitud d'ajudes europees tampoc era necessari ressucitar el mort. 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El regidor d'EU-Arc Iris, Víctor Mansanet, ha remés una carta a l'alcalde de Simat, Sebastià Mahiques, en resposta a la invitació de l'acte de presentació del calendari de la Mancomunitat de la Valldigna, en la que rebutja acudir per diversos motius.
Segons diu la carta, normalment, i sempre que hi haja un "àgape" pagat amb diners públics, tant EU de Simat com Arc Iris no solen anar als actes oficials, i encara menys d'una institució en la qual no creuen i de la que Víctor Mansanet, com a portaveu d'EU-Arc Iris a l'Ajuntament de Simat, ha demanat la seua dissolució per ineficaç i malbaratadora de recursos públics. Però a més, tot i saber que no ha estat cosa de l'Alcaldia de Simat, ni de bon tros, la persona o autoritat que ha cursat les invitacions ha discriminat, conscientment o inconscientment, tant EU com Arc Iris, ja que cap dels seus representants a Simat tenen invitació, cosa que sí que han tingut altres partits i organitzacions menys representatius. Fins i tot l'alcalde de Benifairó, amb tots els nostres respectes, però amb la nostra perplexitat, té una invitació personal i una altra com a alcalde (sempre hi ha hagut "classes", i ja es sap que en EU i en ARC IRIS estem en contra de les "classes" i els privilegis).
Per tant, i considerant que l'edició d'un calendari és una cosa banal (tot i que reconeguem el valor de les fotografies i imatges) i que s'ho hagueren pogut estalviar en una època com la que estem patint i invertir-ho en ajudes socials a persones i famílies necessitades, ni Arc Iris (el nom del qual no apareix per cap costat, però sí el de la Casa Calba o el de Siete y Medio Noticias) ni EU, ni Víctor Mansanet com a representant i portaveu d'aquestes dos organitzacions, assistiran a l'acte de presentació de l'esmentat calendari per coherència i dignitat.

Anònim ha dit...

Ole tus huevos. Per aixo es per a l'unic que aprofita.