dissabte, 16 de març del 2013

ALCALDES I REGIDORS PROTESTEN CONTRA EL MACROABOCADOR DEL CONSORCI RIBERA-VALLDIGNA


Més d'un centenar d'alcaldes i regidors de 25 pobles de la comarca de la Ribera Alta s'han concentrat aquest dissabte per a mostrar el seu rebuig al macroabocador i la nova planta de residus de Guadassuar, on porten els seus residus els municipis de la Valldigna. 
En la concentració han participat membres del PP, PSPV, , EUPV, Compromís i formacions independents. A més, la convocatòria ha sigut recolzada també per la Plataforma Cívica Contra el macroabocador de la Ribera i Xúquer Viu.
Aquesta acció de protesta es produeix després de l'eixida a informació pública de l'autorització ambiental integrada de la nova planta, un projecte que va ser aprovat el 3 de febrer de 2012 
Els assistents han alertat sobre els riscos mediambientals d'aquesta instal·lació, en estar projectada sobre una zona d'afecció als aqüífers de l'Ave i del Caroig, i es troba a més a tan sol cinc metres de la Sèquia Real, les aigües de la qual nodreixen a l'Albufera i els 'ullals' del Riu Verd.
Per la seua banda, el president del Consorci Ribera Valldigna, José Ribera, considera una demagògia i tergiversació de la realitat esta postura, que atribueix a l'alcalde de l’Alcudia, Robert Martínez, i el seu antecessor, Francesc Signes, sobre la proposta que es plantejà l'Assemblea del Consorci. El president del Consorci ha matisat que la proposta de modificació per a situar l'abocador a Guadassuar "no contempla en cap moment la construcció d'un “*macroabocador”. Molt al contrari, l'abocador de residus proposat s'executarà per fases, a manera de microabocadors, amb les mesures escaients per a minimitzar el seu impacte i en els quals s'anirà regenerant la terra segons es colmen. La instal·lació només albergarà fraccions de resta dels municipis de la Ribera i la Valldigna, i s'anirà construint segons les nostres necessitats".
D'altra banda, segons Ribera, la modificació del Pla de Gestió proposat soluciona els problemes econòmics i ecològics de la gestió de residus de tots els municipis del Consorci, i la instal·lació de l'abocador i la planta de voluminosos s'allunya dels nuclis
poblats existents pel que fa al ja aprovat en l'actual Pla de Gestió, i ambdues instal·lacions no passen de la classificació de 3 en el Nomenclator d'activitats molestes i perilloses com en qualsevol Polígon Industrial de la zona.
Commina així, a l'alcalde de l'Alcúdia, Robert Martínez, a recolzar aquesta solució, "doncs ell mateix es va comprometre públicament a votar a favor la construcció d'aquestes instal·lacions sempre que no superaren el grau 3 d'activitats molestes i perilloses. Consten en l'expedient informes tècnics qualificats que aclareixen els aspectes als quals ens estem referint. Cal recordar que una granja com la de San Francisco, situada en el mateix polígon, sobrepassa amb molt el grau 3. Ningú ha posat el crit en el cel per aquestes instal·lacions que ja existeixen".
A més, el president del consorci afig que la proposta de modificació crearà 56 nous llocs de treball, i repercutirà en la baixada de la taxa per tractament de residus als veïns en tots els  municipis. "Hauran de respondre l'alcalde de l'Alcúdia i l'exalcalde, Francesc Signes, davant els seus propis companys de partit, que veuen com amb la nostra proposta la taxa es redueix fins a en 20 euros per família i any en nombrosos municipis".
Daltra banda, argumenta que la modificació proposada comportarà que el Consorci siga el titular de totes les instal·lacions de gestió de residus, amb el que es garantirà el preu de la seua gestió per a les generacions futures.
"No podem deixar de pensar, vistes totes les dades, que la negativa de l'alcalde de l’Alcudia i del seu antecessor és pel seu particular enfrontament a tot el que ha plantejat Guadassuar durant tots aquests anys, però que no es correspon amb el sentir de nombrosos alcaldes i regidors de tots els partits polítics, que ja han manifestat estar a favor d'aquesta solució per a la Ribera i la Valldigna", afirma el president del consorci, qui afig que la baixada de la taxa per tractament per a totes les famílies del Consorci es podrà realitzar una vegada estiguen les instal·lacions proposades realitzades, i és necessari que s'aproven les tres principals propostes. Si només s'executara la Planta de Voluminosos prevista en el Pla Zonal però no l'abocador, la taxa pujaria. Amb la construcció, al costat de la planta, de l'abocador i el nou model de gestió d'ecoparcs, la taxa es podrà reduir per a tots els municipis del consorci.