dimarts, 26 de març del 2013

El 'rodillo' de PP esclafa la majoria de propostes de l'oposició

 

De sis mocions que havia registrat EUPV-AI per al Ple de passat dilluns, només una va ser aprovada (per unanimitat). Aquesta moció urgeix a les autoritats sanitàries perquè invertisquen en les obres de manteniment de l'hospital comarcal Francesc de Borja, de Gandia, i finalitzen les obres del nou hospital, que s'havia d'inaugurar en 2010. Fa poc, va caure un tros de sostre de l'antic hospital que va ferir un pacient.


Víctor Mansanet (EU-AI)
Víctor Mansanet (en la foto) va ser l'únic regidor que va votar en contra de la modificació dels Estatuts de la Mancomunitat de la Valldigna. Per al regidor de la coalició d'esquerres, els nous estatuts s'ajusten a una llei discriminatòria i antidemocràtica, ja que redueix la representació i discrimina els partits minoritaris. Mansanet es va queixar que EU va traure regidors en els tres pobles de la Mancomunitat, i això no ha servit per tindre-hi un representant. "Estem farts que se'ns utilitze", protestà, i va afegir que "és indignant que se'ns convide a participar en 'sopars de gala', als quals no hem assistit mai, però ens neguen la veu i el vot". "No hem de conseguir que el vot d'un ciutadà d'un altre poble valga més (o menys) que el del nostre poble", va concloure.

El PP no admet la crítia contra la reforma dels ajuntaments

Els regidors d'Esquerra Republicana i Esquerra Unida, Joan Serra i Víctor Mansanet, van presentar al ple dos mocions conjuntes. La primera sobre la celebració de l'Any Estellés i l'Any Salvador Espriu, i la segona sobre la defensa de l'autonomia local. Les dos mocions van ser rebutjades amb la majoria del PP. Tant Serra com Mansanet van acusar el Govern de Rajoy de "criminalitzar els ajuntaments i de voler intervenir-los" pel malbaratament de les institucions de l'Estat, quan en realitat els municipis només són responsables del 3,5% del total del deute públic.

La reforma de la Llei de Bases de Règim Local que intenta imposar el PP per reial decret "portarà com a principal conseqència la privatització d'un bon nombre de serveis públics", segons el regidor republicà, mentre que el representant de la formació ecosocialista i llibertària denuncià que en l'avantprojecte del decret desapareix qualsevol referència a les competències en educació i sanitat, i s'eliminen les relatives a igualtat de la dona, protecció del medi ambient i habitatge. A més, la normativa que intenta aplicar Rajoy ´"és una bomba de rellotgeria que pot fer esclatar la vertebració del nostre país al potenciar les diputacions i convertir-les en autèntics "virreinats" del poder central", apuntà.


Si s'aprova la reforma del Govern central, Simat perdria pràcticament tota la seua autonomia local, a més de representativitat, i podria fins i tot desaparéixer l'Escoleta infantil i altres serveis públics que es presten en l'actualitat, entre els quals hi ha els serveis socials, ja que l'avantprojecte de decret preveu la desaparició de les mancomunitats, i amb elles, de molts dels serveis que presten en l'actualitat.

Especialment indignats es van mostrar els dos edils d'esquerres quan el rodillo del PP impedí que s'aprovara la moció de reconeixement i homenatge als poetes Vicent Andrés Estellés i Salvador Esrpriu. "L'Ajuntament de Simat s'ha carregat aquesta nit l'Any Estellés, promogut per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, i ha menyspreat un dels poetes més significatius en llengua catalana,  Espriu", declarà Víctor Mansanet, per a qui l'equip de govern local "ha fet un pas arrere en el suport a la nostra cultura i ha mostrat una actitud impròpia de persones sensates", ja que ni tal sols van justificar el seu vot negatiu.

Els regidors de la dreta van aprovar una moció del PSOE a favor de la revocació d'indult a un conductor homicida, però van rebutjar la creació d'una brigada municipal per a tasques de millora de les voreres, també presentada pel grup socialista.

El plenari va aprovar amb els vots a favor del PP, les abstencions del PSOE, EU i Bloc, i el vot negatiu d'ERPV la reforma del Reglament de l'Escoleta Municipal, que contempla un horari nou. A partir de l'aprovació d'aquest reglament, l'entrada i eixida dels xiquets i xiquetes pel matí serà de 8.30 a 9.30 h, i de 12.30 a 13 h, respectivament; i per la vesprada de 15 a 15.30 h i de 18 a 18.30 h., respectivament. La matrícula s'estableix en 50 euros i la mensualitat en 100 euros. El representant d'EU-Arc Iris reclamà, una vegada més, la creació del consell escolar de l'Escoleta, i el grup socialista proposà la rebaixa de la quota mensual "per la precària situació laboral de moltes de les famílies". Joan Serra criticà la falta de participació i manifestà que els estatuts minven, en certa manera, la qualitat de l'ensenyament que s'hi imparteix.

Recaptacions d'exercicis anteriors

El Ple aprovà el compte de recaptació de 2012, presentat pels serveis de gestió recaptatòria de la Diputació de València i l'alcalde donà compte de la liquidació de l'exercici de 2012. A hores d'ara hi ha un compte pendent per al 2013 de 461.874 euros, mentre que la liquidació del 2012, d'acord amb les dades de tancament de novembre de 2012, dóna un saldo positiu de 90.906 euros, líquid que tranferirà la Diputació a l'Ajuntament.


Penyalba, afectada pel darrer incendi forestal
Finalment, tots els grups, a excepció del PP, van criticar la tardança dels efectius de la Generalitat en actuar contra l'incendi que va afectar quasi 90 Ha de bosc del terme de Simat el passat cap de setmana, tot i que van ressaltar el coratge i l'excel·lent treball de les brigades forestals en aquesta nova tragèdia que atempta contra el patrimoni natural de Simat i de la comarca. Tots els grups polítics van proposar mesures de prevenció, i l'oposició criticà les retallades que el govern autonòmic ha fet en matèria de medi ambient i de defensa de la naturalesa. L'alcalde assegurà que les mesures d'emergència van funcionar correctament.