Cartell de comiat d'Al Tall per al concert del 18 d'octubre a València. |
"Ha arribat l'hora de plegar", ha declarat Vicent Torrent, alma mater d'Al Tall, aquest migdia a València en una roda de premsa dirigida per Víctor Mansanet, biògraf de la banda, celebrada en el Centre de Cultura Octubre de València, seu d'Acció Cultural del País Valencià. L'acte ha estat presidit pels músics Manolo Miralles, Jordi Reig, Maribel Crespo i el mateix Torrent, i ha comptat amb la presència de nombrosos mitjans informatius, tant del País Valencià com de Catalunya, i d'intèrprets com Rafa Xambó i Xavier Sarrià, fundador d'Obrint Pas, així com gent del món de la cultura (Joan Francesc Mira, Núria Cadenes). Definitivament, el mític grup dirà adéu el pròxim 18 d'octubre en un concert que se celebrarà al Palau de Congressos de València.
Mansanet ha obert l'acte afirmant que "Al Tall se'n va per a quedar-se en l'imaginari col·lectiu del nostre poble" i ha destacat l'encomiable treball que ha fet al llarg de 38 anys", la qual cosa ha permés d'incorporar i restaurar "els substrats elementals d'una música nostrada, mediterrània, que no ha sigut explotada, ni desvirtuada, ni immolada en l'altar de la mercaderia". Per a l'escriptor simater, la trajectòria artística d'Al Tall, l'abast del seu treball, el ressò de les seues actuacions públiques, el seu valor cívic i la qualitat de les seues creacions "constitueixen una rica experiència potser única i irrepetible". El biògraf del grup s'ha mostrat crític amb les "polítiques negadores de la indentitat del País Valencià" i ha denunciat la "persecució maccarthista al Col·lectiu Ovidi Montollor", la qual cosa qualifica "d'injust, vergonyós i poc intel·ligent". També ha valorat l'aplicació del grup de la fórmula denominada riproposta, és a dir, "una música feta per músics d'avui que componen d'acord amb l'estètica de la tradició", així com les Trobades de Músicadel Mediterrani i la Fonoteca de Materials, "un autèntic monument al patrimoni sonor valencià".
Fet nacional
Fet nacional
Vicent Torrent i Manolo Miralles han repassat la trajectòria del grup i han destacat l'elenc de músics que n'han format part. Per al darrer, la millor època d'Al Tall va ser la primera, malgrat les dificultats d'aquell període convuls, i també els darrers anys, en què "hem fet realment el que volíem fer". D'altra banda, Jordi Reig reconeix que "he gaudit més en els assajos que dalt l'escenari", mentre que Maribel Crespo s'ha referit a Al Tall com "una vertadera escola d'aprenentatge i una part importantíssima de la meua vida com a intèrpret i alhora com a persona". Tots ells han subratllat el compromís de la banda amb el fet nacional, atés que "no podem oblidar que nosaltres també formem part d'aquest poble que volem lliure i al qual hem volgut aportar-hi el nostre treball amb la intenció de recuperar la consciència nacional, cultural i lingüística".
El grup reposarà per al 18 d'octubre la figura i la veu de Miquel Gil, i Torrent assegura que "eixe dia ens acompanyaran molts convidats que han col·laborat amb nosaltres". A més, Al Tall oferirà al públic que hi assistisca un repertori integrat pels temes clàssics (Tio Canya, Cant dels Maulets o Darrer diumenge d'octubre) i una selecció variada de les creacions més reeixides de la seua discografia (Tocs i vares, Xarq al-Andalus, Quan el mal ve d'Almansa, Europ-Eu! i, no cal dir, Vergonya, cavallers, vergonya, l'últim treball discogràfic). Tot això, adobat amb un audiovisual sobre Al Tall enregistrat per la Universitat de València.
1 comentari:
Ja era hora!!!! Què, amb la matraca que li doneu per ací....
Publica un comentari a l'entrada