dijous, 10 de juny del 2010

PACO CLAR, MESTRE LUTHIER


Després de dos anys de formació a la Xina, el simater Paco Clar fa les maletes per culminar la seua formació en la fabricació d'instruments musicals a Parma (Italia), on hi ha un dels principals centres internacionals de lutheria. En acabar, Paco Clar tindrà la certificació que l'acredita com a mestre en luthería, un art que consistix en la construcció d'instruments musicals, principalment cordófonos compostos -de corda, amb caixa de ressonància i pal-. Ara mateix Paco Clar no sols s'encarrega d'elaborar, sinó també de reparar i inclús vendre. Té la seua pròpia empresa, on hi ha tot un catàleg de productes a la venda, a més de servei de reparació per a tot tipus d'instruments, de metal i fusta.
La luthería ha assolit en el cas de Paco Clar la categoria de ciència, qui a més de fabricar, dedica gran part del seu temps a investigar sobre nous mètodes de treball, tècniques d'elaboració, materials i resultats sonors per tal d'optimitzar el treball i aconseguir l'excel·lència musical que tot artista anhela.
Un bon luthier beu coneixements de l'organologia -ciència que estudia la morfologia dels instruments musicals- i té en compte en les seues creacions factors físics, acústics i químics.
La paraula luthier procedix de ‘luth', vocable francés amb què es denomina al llaüt, instrument que es va fer especialment popular durant l'Edat Mitjana. Llavors, durant aquella època, als luthiers se'ls coneixia com ‘faedors d'instruments', a
rtesans a qui també s'anomenava ‘tocadors d'instruments' i/o ‘mestres de dansa'.
A Simat ens podem sentir orgullosos de poder gaudir d'aquest art de la mà de Paco Clar.

22 comentaris:

Anònim ha dit...

Enhorabona, ara ja podrá cobrar a 10 cèntims l'hora, com els 1.000 luthiers xinesos que treballen amuntonats en les empreses de Pekin.

Anònim ha dit...

tu q cobres 5000 € al mes? qeres ministre? o un bocas q no te ni idea del q xarra? tu no patixques x ell q no cobrarà això i x a la teua informació exa pobra gent no són luthiers!

Anònim ha dit...

Poques coses tenim en Simat per a destacar, i encara son objecte de polèmica.
Que mes dona lo que Paco cobre o deixe de cobrar.
Lo important és que faça be la seua feina.

Anònim ha dit...

si no son luthiers, q son? pq farien la mateixa faena que ell, i tindran més experiencia ja que farà mes temps que fan això

Pau ha dit...

Hi ha gent que a treballat tota la vida "fent" cotxes i nomes sap posar als dos tornillos del "tubo descape". Es lo que te treballar en una fabrica on mana la cadena.

En canvi Paco esta convertintse en un artesa! i el seu merit te!

PD: que be deu sonar el violi eixe... rebentantlo contra al cap de 10c/h!!!


Va Paquito q dasi poc ningu sabra qi era Stradivarius !!

Anònim ha dit...

Es que com són xinesos, la paraula "luthier" els ve massa gran... visca el racisme!!!

Anònim ha dit...

Per desgràcia ja no fan falta més luthiers. Els músics saben que amb 4 duros tenen un intrument fabricat a la Xina, que hui en dia ja no són de qualitat tan baixa com abans. Al haver menys compradors, amb la actual "flota" d'artesans sobra per abastir als pocs músics que en volen un instrument caríssim i de máxima qualitat. Entonces la nova generació de luthiers no té cabuda en el mercat laboral i s'espera que la cosa vaja a pitjor.

Anònim ha dit...

Jo crec que Paco pot treballar en lo que li done la gana, així com cobrar més o menys, a ningú li importa. Ara, si el tragueu ací com el "nuevo niño prodigio" de Simat i a algú no li pareix proporcionat, deixeu que explique les seues raons...

Anònim ha dit...

Tot enveja. Envejós, envejós, envejós i malaltís. Que potser se t'ha frustrat algun objectiu en la vida?

Anònim ha dit...

Yo conec a un cullidor que esta fet un artiste, cull com lostia. A exe li tindrieu que fer un reportage home. Tambe conec un crupier.

Anònim ha dit...

El reportatge te'l deurien fer a tu, frustrat de la vida. Què tens contra Paco? Tens enveja o complexe d'inferioritat? Potser tu no serveixes més que per a rascar soques?

Anònim ha dit...

i jo conec a un mestre faedor de sabates d'espart, les fa de puta mare. Ha estat molts anys investigant sobre la resistència de l'espart als canvis de temperatura, la xafada òptima per al peu i la influència de les noves tecnologíes. Diu que fa de tot menys guanyar diners.

Pau ha dit...

Esta clar que Paco no sera "el niño prodigio" de Simat, pero fa una feina molt extranya, yo personalment conec pocs luthiers, ademes de bonica per el producte que fa.

Per estes raons crec que es mereix un reportage a una web LOCAL!!

I en canvi crec que si que fan falta luthiers. No per a fabricar instruments nous sino per a reparar els q estan en us.

Per cert si algu coneix a alguna persona del poble que faça alguna feina extranya (no tant com anar a cullir) que o comente avore si li fan un "reportaje"

Anònim ha dit...

El meu cunyat sap tocar la guitarra amb el sobaco, jo li he dit que ací li podrieu fer un reportatge que alomillor el lloguen al Dalt la Font i podria guanyar-se la vida així en un futur.

Anònim ha dit...

El teu problema és que tú no saps fer res ni has fet res de trellat en la vida i estàs acomplexat i ho pagues amb la gent que té un poc d'iniciativa.

Simpatizant de Paco ha dit...

Crec que gent com paco, o els integrants de grups de musica "Cabos Sueltos" aporten riquesa al nostre poble, mereixen una menció ja que ens fan arrubar una part de cultura que per a molts simatres es desconeguda, per el que respecta al que critíca, si es dedica a netejar el clavegeram no necesites una menció específica ja que la demostres en els teus comentaris. Anims Paco
P.D No tinc rs en contra dels que netegen els clavegerams era un exemple per al individu que critica i no dona la cara

ANDREA ha dit...

Paco a mi hem pareix que eres un gran artiste!!!! i que la gent diga lo que vullga axo es enveja, perque avore qui te un amic que faja de un tross de madera una maravilla com aquesta!!

Anònim ha dit...

Ahi en la font menor , enfront de lo dels abonos i a un home (que abans tenia una carniceria) que li dones un tronc de madera i el fa una escutura bona per a un museu, sense plantilles ni res, nomes amb un escarpe i un martell,sense estudis especialitzats ni tituls ni res, es asombros el talent que té.

També es mereix un reportatge com aquest.

Anònim ha dit...

Pues fes-li'l tu el reportatge i deixa de lladrar. Pareix que et senta mal l'anonimat. No pots soportar no ser ningú.

Anònim ha dit...

soc el del comentari del 21 de juny

perdona, flipat, q estas mes t.nto que una col. en el mensatge de Dani del 16 de juny, diu que qui conega a algu que faja algo interesant que eu posen ací, i això es el que e fet.
I que dius de l´anonimat si tu tmb comentes en anonim. El burro li diu al cerdo orellut.

I això que jo no e criticat a paco clar, que si l´arribe a criticar...
buenooo.
bueno, ja veurem el progres d´aquesta luthier

Anònim ha dit...

No era dani el del 16 de juny, era el de Pau.
Rectificat està

Pau ha dit...

Tota la rao tens (el del 21 de juny), conec a eixa persona i e vist coses fetes per ell i tambe es de admirar

el responsable del blog q o tinga en compte

per cert el violi de la foto en directe guanya molt!! anim Paco!!!