divendres, 9 de desembre del 2011

SIMAT DEIXA PERDRE EL SEU PATRIMONI ARQUITECTÒNIC RURAL



La casa del Calderer i la Bassa de Caí, a la partida del Pla, ambdues cases molt deteriorades.

Les velles cases d'horta del terme de Simat s'estan perdent i moltes han entrat en un estat de deteriorament irreversible. EU-Arc Iris presentarà una moció a l'ajuntament en la que demanarà la seua valoració i catalogació com a pas previ per a la seua posterior recuperació i utilització amb funcions turístiques.
En una catalogació preliminar, Arc Iris ha contabilitzat fins una trentena d'estes construccions arreu del terme, tant pel que fa a cases consolidades com a patrimoni hidrològic. Algunes s'han recuperat, com la casa de la bassa de Gafarró. Altres estan molt deteriorades, com la bassa de Caí o la casa del Calderer. Altres, per la seua proximitat al poble, tenen moltes possibilitats, com ara el corral d'Emilio. A Malet s'han contabilitzat també una desena d'estes construccions, d'algunes de les quals només queden els murs.
La Conselleria de Cultura va començar a confeccionar en 2008 l'Inventari General de Béns Etnològics del País Valencià, amb la finalitat de donar a conèixer, preservar i difondre el nostre patrimoni.
Les antigues cases d'horta, la seva forma, la disposició dels seus espais, i els seus elements de construcció, són part important del patrimoni cultural de Simat. La seva valoració i catalogació són necessaris per a la seva protecció, i és ací on radica l'interès d'una iniciativa que fonamente les bases teòriques per al coneixement d'aquestes arquitectures en el nostre àmbit cultural i geogràfic, i la seua posterior recuperació amb finalitats turístiques.

52 comentaris:

Anònim ha dit...

Home, tant com que "SIMAT DEIXA PERDRE EL SEU PATRIMONI ARQUITECTÒNIC RURAL" tal com resa al titular de la noticia, serán els amos els que ho han deixat perdre, no???? Ara de segur que, al Calderer o als amos del corral de MIlio , si Simat li paga la reabilitació no dirán que no........

Per això estem ara.. I si deixò, li abonem els camps i netegem les broses també per a que es vega més bonic.

Anònim ha dit...

No patiu, que sempre hi haurà gent com el del primer comentari.
Quan una cosa és pública, no val la pena perquè com és de tots i no és de ningú, deixem-ho perdre........
I quan es privada, com ja té amo, pues tampoc cal fer res, deixem-ho perdre també.....
Aixina mos va tot, començant per les cooperatives, i acabant per .....

i dic jo ha dit...

home pues casa els meus pares deu de tindre si no els mateixos anys que estos pous poc faltara es de 1955,pero està en perfecte estat perque hi viuen, pero no estaria mal que l'ajuntament els pagara una bona capa de pintura i un bon cuarto de bany nou,el calderer es famos per pulvorisar els tarongers en sabò de la roba en pols de lo tacany que sempre a segut, i ara li em de arreglar casa en els nostres diners?mmmmmmmmmm,tema pelin peliagut,no?

Anònim ha dit...

2º comentàri, pregunta-li al poble què li pareix que li reabilitem la caseta al Calderer....

P.D. I m'encanta el turísme rural, he estat molt per la zona del Maestrat però, els Massos reabilitats, sempre han segut per iniciatíva privada i per traureli diners.

Anònim ha dit...

Xe, deixem-ho estar.
No cal que fem res de res.
Morim-mos d'asco, però això si, cadascú en sa casa.

Anònim ha dit...

Doncs sí, deixemo estar, que el Calderer no ve a pagarme la llum ni contribució ni cap típus de gasto de ma casa.

Forma una Cruzada i ves arreplegant diners per a reabilirar-li la casa al Calderer....

P.D. Els terrenys on s'asenta FORD Espanaya son d'éll i cobra el llogue religiosament.

Anònim ha dit...

El calderer serà un particular, i efectivament es discutible la cosa.
Però l'ajuntament de simat va comprar la casa de les madrilenyes en la plasseta, i la va tombar sense miraments.
Era una "joya" del modernisme de principis del segle XIX, i haguera sigut un lloc espectacular per a un centre cultural, per ampliar la biblioteca o per a un museu etnogràfic.
Però clar, per a que calfar-se el cap. La tombem i tot nou.
Burros !!!!

Anònim ha dit...

Terra Mítica 377 milions al fem.
Cicuit Urbà de la F1, 211 milions per a una empresa privada
Ciutat de la LLum d'Alacant, 300 milions per a no fer res.
Torres de Calatrava, 15 milions gastats en un projecte que ja no va a fer-se.

I ara ens queixem per voler donar-li valor a un patrimoni rural, que costaría quatre xavos i que ens beneficiaria a tots amb turisme i llocs de treball.
Simat té lo que es mereix, i encara més.

Anònim ha dit...

A vore, no anem a enganyar-nos a nosaltres mateixos, no unflem la "burbuja" de l'atractiu turístic. Jo com a molt, ajudaria a rehabilitar una de les cases d'horta eixes, i a poder ser que siga una que estiga ben propet del Monestir. Obviament el turista no anirà a visitar 30 cases velles de l'horta, així que ara en crisi parem de despilfarrar que acabarem com Tavernes i no podrem pagar ni el gasoil per als cotxes de policia

Anònim ha dit...

Això que tu dius: No ens enganyem.
Entre rehabilitar 30 cases de l'horta i no rehabilitar-ne ninguna en 30 anys (a l'inrevès, tombar-les), hi ha alguna diferència.
I ara l'excusa per a no fer res, és que estem en crisi, però i quan o hi havia crisi?
Conclusió: Ni abans ni ara, ni demà.

Anònim ha dit...

jo tinc un vespinet de fa 25 anys i la mobilet de monpare de mes de 30anys,estaria be que me les reabiltareu i si voleu vo les deixe cuant vullgau fer una exposiciò de els veicles que gastava simat fa trenta anys.

Anònim ha dit...

Lo que havien de fer es una exposició de tontos severos i posar-te a tu en un lloc destacat, dalt la mobilet.

Anònim ha dit...

Un 10 per al del Vespinet!!!!! Tota la raó i més barato.

Anònim ha dit...

No és casualitat que Simat estiga com està.
Sols hi ha que vore el nivell de cultura, l'interés i sabiduria d'alguns comentaris.
Com sempre, ple de gent que ni fa ni deixa fer.

Anònim ha dit...

Sip, com El Perro del Hotelano..............

Simpatizant del BLOC ha dit...

Al del vespinet vec el que entens tu sobre el patrimoni del poble que eres un iluminat?

Anònim ha dit...

no antipatic del bloc,pero es veu que tù sì.perque voler fermos creure que els pous,les bases,i les cases velles de l'horta que tota la vida an segut dels mes rics del poble i continuen sigent ara resulta que es un patrimoni del poble.jo em pregunte si a tot aso els amos ja ho saben que ja no es de ells,que es del poble,encara que si les feu les reabilitacions ells encantats de la vida,tambe teu dic jo,LISTO DE COLLONS. i al de 14:51 dirlique jo sere un tonto destacat pero tù que eres el listo pocs llibres auras escrit NINOT.

Anònim ha dit...

Xe, no passa res, els pocs diners que estem guanyant enguany els destinarem a rehabilitar les cases del horta i les nostres que se les enduga el banc...Redeu quin tall de burros hi han per aci.

Anònim ha dit...

No millor que els nostres ben volguts politics del PP, s'ho gasten en visites de papes, fòrmules 1, tapant places de bous per a fer 2 jonegades a l'any, o organitzant regates de multimillonaris.
La rehabilitació que diu este article, és una brossa de riu al costat de lo que els del PP estan furtant i despilfarrant.
Però d'això ni es queixeu ni sembla que vos importe.
O no s'havieu enterat encara?

Anònim ha dit...

Sereu ninots. Amb els temps que corren, amb la falta de diners que té tot el món i es calfeu el cap en reabilitacions de cases particulars. Si de cas s'haurien de reabilitar les primeres vivendes de gent més necessitada.

Anònim ha dit...

Pareix que els que estan en contra ens parega bé que el PP despilfarre diners en el grans esdeveniments i obres faraòniques. El que diguem, jo almenys, es que ara no és moment de calfar-se el cap en gastos de propietats particulars.

Simpatitzant de l'Arc Iris ha dit...

Jo tinc una bicicleta vella del meu aguelo que és una relíquia. Deu tenir almenys 90 anys. Si no es fa una intervenció sobre ella desapareixerà per sempre de les nostres vides.

Anònim ha dit...

hostia tù ,pues tu tens prioritat sobre el meu vespinet i la mobilette de mon pare pero no pasa res darrere de uns els altres.

Anònim ha dit...

Els ninots son els que remuguen per una proposta a discutir, però no diuen ni MU, quan despedixen a 100 investigadors per no gastar-se 5 milions d'euros, mentre van a gastar-se'n 15 per a continuar en la formula 1.
Tots sabem on estan ELS NINOTS.

Anònim ha dit...

si tu eres un ben gran

Anònim ha dit...

"si tu eres un ben gran"

Vegeu, una resposta que identifica perfectament la clase de comentaristes que aci hi han i quines son les seus propostes, apart de no fer res clar.

Anònim ha dit...

malgastar es lo que va fer BONO en la Macha un AVE y una mixa de 9 pasaxers per dia,lo que fa Rita te repercusio mundial tots el evens.

P.D. el AVE DE BONO ya lan suprimit 18.000E de pardues diaries.

Anònim ha dit...

I que Bono (PSOE) despilfarre, és l'excusa que tenen els del PP per a despilfarrar o robar encara més.
I la gent votant-los a uns i a altres tant contents.
Aviats estem !!

Simpatitzant de l'Arc Iris ha dit...

Ja estem en lo de sempre, les dos corrents del PPSOE barallant-se a vore qui furta més. Xe aneu a fer la mà els dos. ¡¡¡ Lo de Rita de repercussió mundial!!! serà ninot!!!! en la falta de diners que hi ha per a sanitat pública i ensenyament i el ninot este defenent al PPros.
Pd: soc dels que no vol la rehabilitació de les cases partículars, que se les paguen ells. Que collons!!!!

Anònim ha dit...

Jo propose que eixos diners , es destinen a crear un centre d'investigació d'enfermetats incurables.
Supose que tots estareu d'acord. O esteu en contra de la investigació cientifica?

Anònim ha dit...

Quant de bovo. No es tracta de pagar-li la restauració al Calderer, això són ganes d'embolicar sense trellat. Es tracta d'estimular la iniciativa privada per tal de posar en valor coses que podrien resultar ben profitoses per als propietaris i per al conjut de la població.

Anònim ha dit...

home es veu que tù eres el listo i vols estimular la iniciativa privada en diners publics i cuant eu tingen nou les propietats privades seran beneficioses per al poble,QUE TAS FUMAT XAVAL????.

Anònim ha dit...

Que s'han fumat tots, perquè que jo sàpia, hi han un fum d'hospitals construits amb diners públics i que el PP els ha deixat a la gestió privada, per a que guanyen diners amb la salut de tots. O d'escoles concertades privades subvencionades amb diners de tots.
I damunt tots votant-los.
Es queixen de quatre cases particulars del terme i no diuen res dels milions que hi han en joc amb la sanitat i l'educació.
No volies fumar, pues ahi ho tens.

Simpatitzant de l'Arc Iris ha dit...

Reòstia... entre el PP i el PSOE, o el que és el mateix PPSOE, ens han arruinat este País Valencià nostre. I encara hi ha titiriteros que van tirant-se els trastos uns ala altres. Sou igual, uns que altres. A qui voleu enganyar? Sou FARTONS DE BOCA PLENA. Visca Islàndia.

Anònim ha dit...

vixca perejgil!!!!

Anònim ha dit...

no eu tenies molt dificil espavilat 18:49.ja que sempre an manat,pp ò SOE,i per a be o per a mal segur que un fet entre ells.pero tù que eres el listo,i el enamorat del pais valencià acabes referinte en un vixca islandia,es menester ser borinot!!!

Simpatitzant de l'Arc Iris ha dit...

El borinot ets tu,BORINOT. Si no sap perquè dic viSca Islàndia no parles, BORINOT.

Simpatitzant de l'Arc Iris ha dit...

TITIRITERO... Ha hahahahahaha seràs tonto

Simpatitzant de l'Arc Iris ha dit...

Almenys sapieres escriure, hahahahaha

Simpatitzant de l'Arc Iris ha dit...

Almenys sapieres escriure, hahahahaha

Anònim ha dit...

home 23:37no se si el teu cas es que no saps escrire tant com et penses o es que eres tant re insulso,soso i malapatos que en lloc de riuret en gana,JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJA,et rius com si fores una sirena de la hola marina,hahahahahaHAHAHAHAHAHAHAHAhahahahahaha...
au pallasot.tots els que esburleu per aci de la forma de escriure del personal vos tendrien que caure els ous en terra i anar de cagaxoles 10 dies sense parar,com a minim.

Anònim ha dit...

Al de Islàndia, a vore si es pensa què és un lletrat, tan sòls vore els telediaris i en l'època en que estem i el bombardegen.........

Lo del Volcan no es, no? ;)

Simpatitzant de l'Arc Iris ha dit...

Incult. Hahahahaha és la forma de representar el riure en valencià. Vullgues tu o no vullgues perquè així ho decideixen els acadèmics de la llengua. Igual que els de la RAE del castellà decideixen el jajajajajaja.

I que conste que jo no t'havia insultat abans que tu em digueres borinot. Au, borinot.

Anònim ha dit...

au pallaso

Anònim ha dit...

Pallaso no es amb i grega???

Anònim ha dit...

Paiaço.

Anònim ha dit...

mere meua....

Anònim ha dit...

palurdos indocumentats es lo que sou

Simpatitzant de l'Arc Iris ha dit...

Quan no tens arguments insultes, jajajero? Tu viu inmers en la teua puta incultura que jo faré el què em done la gana, hahahahahahaha.

Anònim ha dit...

TÙ faras lo que et done la gana a TÙ ,pero bona cosa que tagra insultar i burlarte del que no fa lo que a TÙ et pareix que te que fer,aixina que TÙ continua en la teua puta intolerancia i viu inmers en la TEUA especial sabiduria,hahahero.

Anònim ha dit...

Vixca Hahaluñaaaaaaaaaa!!!!!!!

Anònim ha dit...

hahahahaha,hui perdo esque ja se sap que el que sajunta en un tonto...jajajajajajajajaja(ara sì)