divendres, 7 de juny del 2013

LA CASA DE LA CULTURA INAUGURA L'EXPOSICIÓ DE FOTOS ANTIGUES "COMARQUES EN BLANC I NEGRE"


La casa de la cultura de Simat acull des d'aquest divendres l'exposició "Comarques en Blanc i Negre" una iniciativa del Museu Valencià d’Etnologia destinada a reunir i difondre el patrimoni fotogràfic dels veïns de les comarques de la província de València. A més del disseny de la imatge del projecte, el Museu s'encarrega de dissenyar els catàlegs que acompanyen a les exposicions en cada comarca, les invitacions, els cartells, la pancarta i els panells que la componen.
A més hi ha un projecte editorial paral.lel que consisteix en la publicació de llibres antigues per comarques. La campanya de recollida portava per nom “Passa la foto” i a la Safor va reunir més de 9000 fotografies vinculades a la quotidianitat de la societat tradicional. A partir d'aquests materials el Museu Valencià d’Etnologia en col·laboració amb l'editorial Tívoli, ha editat diversos llibres d'imatges, que aproximen al lector al nostre passat proper, imatges que ens parlen de treball, d'esforç, de les gents que van viure el segle XX i finals del XIX, també de la festa, dels llocs que ja no existeixen, dels àmbits perduts.

Una visió esbiaixada, subjectiva, la mirada generalment amable del fotògraf. 



El llibre dedicat a la Safor està prologat pel col·leccionista Suso Monrabal, que ofereix un panorama dels fotògrafs professionals a la Safor. El llibre és una obra col·lectiva en la qual han participat prop de 50 institucions, més de 15 arxius de col·leccionistes i 75 arxius particulars. 


La majoria de les fotografies provenen d'àlbums familiars, fotografies obra d'aficionats, juntament amb alguns retrats dels fotògrafs de gabinet de la comarca, però de cop i volta apareixen conjunts que ens enlluernen, com la crònica de la quotidianitat del suec Sune Wesling en les fotografies d'Almoines dels anys 50, les d’Emma Köning en la platja de Bellreguard o les estupendes d'Oliva del fotògraf Navarro. 


Fotografies que arrepleguen moments, fragments del dia a dia. Imatges d'oficis perduts, d'activitats del camp, de la pansa, de la toronja , de l’arròs, de casinos, bars, bandes de música, de modernitat i tradició.
Memòria recuperada, un gran àlbum familiar de la Safor que conté també desenes de fotografies de Simat en les quals podem comprovar, per exemple, que la muntanya del Toro tenia a principis del segle XX tant poc arbrat com ara, tot i que en aquella època s'explotaven els recursos forestals i es baixaven amb corrioles des de dalt la muntanya fins al carrer de l'Om. 

1 comentari:

Anònim ha dit...

És una exposició que desegur a la gent més major li portarà molts records.