dijous, 4 de juny del 2009

LA DIETA MEDITERRÀNIA SERÀ EL TEMA CENTRAL DEL FÒRUM INTERNACIONAL DE LA VALLDIGNA


La Generalitat Valenciana ha deixat de banda a la Mancomunitat de la Valldigna i a l'Ajuntament de Simat a l'hora d'elaborar i presentar el programa del Fòrum Internacional i la Multaqa que es celebraran este mes a l'antic monestir. El secretari autonòmic de Cultura de la Generalitat i el president del centre UNESCO de València s'ho han guisat i s'ho han menjat.
El V Fòrum Internacional Valldigna-Mediterrani i la V Multaqa de les tres cultures, que se celebraran de manera conjunta els pròxims dies 19, 20 i 21 de juny, impulsaran i contribuiran a la declaració de la dieta mediterrània com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Així ho ha dit el president del centre UNESCO de València, Luis Aznar, i el secretari autonòmic de Cultura, Rafael Miró, durant la presentació d'estes dos trobades, un acte del que han estat absents les autoritats de la Valldigna.
En esta edició, estes dos reunions tindran com a tema central la dieta mediterrània, que es troba en fase d'estudi per a ser declarada Patrimoni de la Humanitat. Ambdós cites es desenvoluparan, davall el títol 'La Dieta Mediterrània Patrimoni UNESCO de la Humanitat', en l'antic monestir de la Valldigna, i en el Tano Hotel ReSort de la platja de Gandia.
En elles, representants de diversos centres UNESCO, de l'administració i de diferents cultures, enginyers agrònoms, enòlegs, representants d'unes quantes universitats i de centres de nutrició, i periodistes abordaran diferents aspectes de la dieta mediterrània, a més de "difondre els seus valors". Esta gastronomia s'estudiarà des de distints vessants, tant com patrimoni d'una cultura comuna, com des de les vinculacions existents entre els països del Mediterrani i des del punt de vista mèdic.
En este sentit, es parlarà del paper d'esta dieta pel que es referix a la prevenció de malalties cardiovasculars i dels els antioxidants dietètics en la prevenció de l'estrés oxidatiu i malalties relacionades. A més, en diferents ponències es tractaran aliments i begudes concretes com el pa, oli i sal; les fruites i hortalisses; els llegums, les sopes i els potatges; l'orxata, i el vi.
De la mateixa manera, s'exposaran les característiques de la cuina del Mar Adriàtic; de la cuina sefardita en el Mediterrani i de l'art culinari marroquí. Amb tot, es pretenen defendre la tradició, les peculiaritats i els beneficis de la dieta mediterrània per a "contribuir" a la seua declaració com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.
En esta línia, està prevista la participació de la subdirectora general de Planificació i Control Alimentaris de Qualitat del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Isabel Bombal, que oferirà una ponència titulada 'Espanya impulsora de la candidatura de la Dieta Mediterrània davant d'UNESCO'.
El president del centre UNESCO València va explicar que enguany, després que el passat es dedicaren el fòrum i la Multaqa als Drets Humans, pel 50 aniversari de la seua declaració, es va decidir centrar-los en la dieta mediterrània, aprofitant les gestions que es duen a terme per a aconseguir la seua declaració com a Patrimoni de la Humanitat.
Luis Aznar va indicar que abordar la dieta mediterrània serà un "nou desafiament" per als participants en el V Fòrum Internacional Valldigna-Mediterrani i de la V Multaqa de les tres cultures amb què es pretén "contribuir de manera decisiva" a esta declaració. Va confiar que els debats que tindran lloc en Santa Maria de la Valldigna servisquen per a "ratificar" esta designació.
"DES DE VALÈNCIA"
D'altra banda, el secretari autonòmic de Cultura va confiar també en la contribució que estes dos trobades poden tindre per a "impulsar i reforçar" la dita declaració universal, a fi que "en poc de temps s'aconseguisca". Va afirmar que aconseguir que això se "faça des de València i la Comunitat Valenciana" és per a la Generalitat valenciana "un verdader orgull".
Rafael Miró va considerar que la dieta mediterrània és "un tresor de sabors ancestrals i un luxe diari a l'abast de tots" que "mereix ser Patrimoni de la UNESCO per la frescor i la varietat de la seua matèria primera". Va agregar que els plats d'esta gastronomia "han traspassat les riberes del mediterrani per a aconseguir a tota la humanitat".
Així mateix, va estimar un "enorme encert" haver triat la dieta mediterrània com a tema central del V Fòrum Internacional Valldigna-Mediterrani i de la V Multaqa de les tres cultures, "emmarcat en la declaració de Patrimoni de la Humanitat", va ressaltar.
El responsable autonòmic va comentar que la Generalitat "aposta un any més" per ambdós trobades, que se "reafirmen" com a iniciatives en què abordar "grans projectes" que afecten "diferents cultures" i que tenen "repercussió autonòmica, nacional i internacional". Miró, que va desitjar que estes reunions compten amb la "màxima participació de públic", va defendre també la "aposta" de la Conselleria de Cultura pel "diàleg cultural".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

La Fartera com a aperiiu de les patxuxades que pensen pegar-se les tres cultures més els tres ajuntaments
Aneu-vos-en a fartar a un altre lloc, Fartons.
I no em referisc als Fartons d´Alboraia.

Anònim ha dit...

Tot s'acaba.
A veure si algun dia, a més de la fartera, també s'acaben els privilegis.