dijous, 10 d’abril del 2008

EL PLATANER DE LA FONT MENOR

Un plataner de molts anys i bona soca acaba de ser serrat al mig del parc de la Font Menor. Arc Iris ha tractat d'averiguar els motius, i sembla que el delicte de l'arbre ha estat alçar el paviment amb les seues arrels. És el segon arbre monumental serrat a Simat en poc de temps, després del ficus que van fer desaparéixer de la plaça de l'Església. En ambdós casos, encara hi ha el tronc del delicte com a testimoni nefast de decisions arbitràries i, a judici d'Arc Iris, poc meditades.
Simat no pot presumir precisament de patrimoni natural urbà, llevat del mig centenar de palmeres de la Font Gran, que tot cal dir-ho, es van plantar a l'època de Baldomero Mansanet. Des d'aleshores cap govern municipal se n'ha ocupat d'enriquir la verdor dels nostres carrers. Dit d'una altra manera: ningú ha plantat un nou arbre a Simat des dels xops del llavador, les moreres del carrer del Sol i les palmeres de la Font Gran, pels anys cinquanta. Com a molt s'ha reposat alguna palmera, i al tram final de l'avinguda de la Font Menor sembla que ha hi hagut un tímid intent, doncs van aparéixer dos arbrets a la vorera, encara que ahí va quedar la cosa.
Un clima com el mediterrani convida a crear ombres per a que els vianants puguen transitar als mesos de xafogor sense exposar-se a una insolació.
No obstant això, amb un passeig pel poble només hi trobarem arbres, a més de la Font Gran, potser al carrer del Calvari, i pare vostè de contar. Hi ha vertaderes atrocitats urbanes com la de la que coneguem com la plaça del Metge. Un gran espai urbà completament quitranat, sense res més. Ni tan sols un banc on seure.
Simat només té tres places, a banda de la de l'Ajuntamet. La del Metge és una immensa esplanada de quitrà, la de l'Església fa vergonya i s'utilitza com aparcament de cotxes, i la del Colomer va desaparéixer l'any 1957 quan va ser ocupada pel mercat municipal. No hi ha més. Trist.
Arc Iris proposarà al seu representant a l'Ajuntament una moció en la que s'inste al govern municipal a elaborar un projecte de plantació d'arbres als carrers de Simat. La nostra agrupació calcula que es poden plantar vora tres-cents arbres a carrers i places sense necesitat d'eliminar llocs d'estacionament. Per tant, cal anar per feina.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Em sembla encertada la proposta.