divendres, 25 d’abril del 2008

HUI REMEMOREM LA DESFETA


L'any 1645 es van reunir per darrera vegada les Corts a València abans que el decret de Nova Planta, l'any 1707, abolira en bloc el dret valencià com a conseqüència de la conquesta del país per l'exèrcit del rei borbó Felip V. Amb posterioritat a aquest decret, les Corts Valencianes ja no van ser convocades ni celebrades fins a la seua nova implantació per l'Estatut d'Autonomia de 1982. I vist el que hem vist des d'aleshores i fins hui mateix, no pagava la pena, sincerament. L'últim espectacle protagonitzat a les Corts ha tingut lloc esta mateixa setmana, quan el PP ha utilitzat el Parlament per a llançar atacs polítics a l'enemic Zapatero mitjançant la convocatòria d'un ple monogràfic i extraordinari per a parlar d'aigua. És a dir, tota la maquinària parlamentària es posa en marxa, amb tot el que costa i suposa, per a que un "pijo" de Castelló al que el PP ha anomenat portaveu isca a la tribuna a insultar al president del Govern d'Espanya, que no és dels seus, vaja.
Doncs bé, poc hem avançat des d'aquella darrera sessió de les Corts del 1645. Potser hui els braços militar, eclesiàstic i reial d'aquelles antigues Corts proporcionarien debats més seriosos.
No tenim, doncs, res de què enorgullir-nos per haver recuperat ara fa 25 anys el Parlament propi. Senzillament estem decebuts, i a cada dia que passa, més.
D'ací a poc, quan s'aprove la Llei del Monestir de la Valldigna, l'antic recinte monacal passarà a ser seu de la Generalitat, la qual cosa vol dir que podrà acollir, entre altres coses, al ple de les Corts. És a dir, ens portaran l'espectacle a la porta de casa.
O els polítics nostres dignifiquen l'exercici de la representació, o acabaran convertint-se en titelles de drap d'una òpera bufa, una cosa nostàlgica, o de museu, com aquelles Corts de 1645. El monestir de la Valldigna els vindrà d'allò més bé com a escenari adequat. Més valdria deixar-los enclaustrats al recinte i reposar les nostres instituciones de polítics nous que es prenguen en serio les seues tasques.
Al ramat, seguirem ofrenant noves glòries a Espanya, si no governa Zapatero, vaja, perquè si governa Zapatero ací l'única cosa que ofrenarem seran baralles institucionals, deslleialtats, victimismes i demagògia. La víctima: el poble.
Bon 25 d'Abril.