dilluns, 14 d’abril del 2008

EU-ARC IRIS APOSTA PER UNA PLAÇA DE PEDIATRIA A SIMAT

En un acte celebrat dissabte, 12 d’abril, a la Casa de la Cultura, el regidor d’EU-ARC IRIS, Víctor Mansanet, apostà clarament per la creació d’una plaça de pediatre per al Centre d’Atenció Primària de Simat, la qual cosa “acabaria amb l’actual precarietat del servei”. Mansanet va estar acompanyat pel regidor de Benifairó i coordinador comarcal d’EUPV, Toni Verger; i Manuela Martínez, infermera de pediatria del Centre de Salut de Tavernes de la Valldigna.

Esquerra Unida-Arc Iris denuncià a principis d’any la precària situació del servei de pediatria del Centre d’Atenció Primària de Simat de la Valldigna, una situació que està produint-se des de fa molts anys i que, segons el regidor de la coalició d’esquerres, “impedeix que els especialistes presten el servei assistencial amb garanties de qualitat per als xiquets i les xiquetes”, assegura l’esmentat regidor.

En l’actualitat, la població infantil i adolescent de Simat està atesa per dos pediatres, els quals només assisteixen dos dies a la setmana (dimarts i dijous) a la consulta i atenen els pacients una hora cada dia. Eixa situació “incideix negativament en la qualitat de la prestació sanitària, amenaça la continuïtat de l’atenció pediàtrica i desvia els pacients cap a la sanitat privada o cap als titulars de medicina general”, explicà Mansanet, qui qualifica la dita situació de “vergonyosa i tercermundista”.

El regidor d’EUPV-ARC IRIS culpa l’administració sanitària autonòmica del deteriorament del servei públic de pediatria, un servei que per a Mansanet representa “una conquesta a la qual no devem renunciar ni permetre que es desvie cap a la medicina privada”. L’augment de la natalitat causat per l’arribada a l’edat de reproducció de la denominada “generació baby-boom” i els moviments migratoris “deixa l’atenció pediàtrica de la sanitat pública en una situació que cal esmenar, tant a Simat com a Benifairó”.

D’altra banda, la infermera de pediatria Manuela Martínez, va explicar la situació global del servei de pediatria, i va dir que la ràtio perquè Simat i Benifairó tinguen un especialista és de 1.200 xiquetes i xiquetes. “Potser si s’ajuntaren les poblacions infantils dels dos pobles es podria arribar, d’una manera aproximada, a eixa ràtio”, va dir la professional sanitària. Per a Manuela Martínez, “és important la moció presentada a l’Ajuntament i també la mobilització popular”. De fet, EU-ARC IRIS va iniciar una campanya de recollida de firmes i el regidor del grup municipal ha realitzat diverses gestions davant l’admistració sanitària perquè el Centre d’Atenció Primària de Simat tinga un pediatre com més prompte.

Situació extrema

Víctor Mansanet es lamentà també que el nou centre de salut que està a punt d’inaugurar-se a Simat “no soluciona els problemes d’espai ni millora el servei”. Per a Mansanet resultat “intolerable que el municipi es quede cinc dies sense cap tipus d’atenció sanitària”, com ha passat en setmana santa, i que per les vesprades i els caps de setmana els pacients hagen de desplaçar-se a Tavernes o Gandia per ser atesos, amb la qual cosa “moltes persones majors i xiquets i xiquetes de famílies humils esperen el dilluns per poder ser visitats en la consulta”, assegura el regidor, qui qualifica la situació d’extrema.

Mansanet demanarà explicacions i exigirà responsabilitats per esta situació als responsables de l’àrea sanitària de la Safor i al conseller de Sanitat. De fet, ja ho ha fet a través de la moció presentada el 25 de febrer d’enguany, la qual va ser aprovada per unanimitat pel plenari de la Corporació Local, i també ho ha elevat al grup d’Esquerra Unida de les Corts Valencianes perquè formule les corresponents preguntes al conseller de Sanitat.

Escoleta Municipal

D’altra banda, en la reunió informativa Víctor Mansanet reclamà un nou emplaçament per a l’Escoleta Municipal, que que, segons les dades que aportà, “no es poden atendre totes les peticions de matrícula”. EU-ARC IRIS considera que l’actual Escoleta Municipal es va fer amb precipitació i sense calcular les conseqüències de l’actual emplaçament, inadequat i obsolet. Víctor Mansanet manifestà que amb la proposta que va fer en l’anterior legislatura ARC IRIS, “no patiríem ara els problemes d’espai i de matrícula, i disfrutaríem de més ajudes i subvencions”.

De fet, l’Escoleta de Simat disposa actualment de tres unitats, les quals reuneixen 50 alumnes (set més dels permesos per la normativa en vigor, però adequats a l’ampliació de ràtio que es va fer l’estiu passat gràcies a l’informe favorable de la inspecció educativa). Precisament, la gestió d’EU-ARC IRIS davant les autoritats de la Conselleria d’Educació va permetre que l’Escoleta rebera una subvenció d’entre 1.200 i e 1.400 euros per xiquet i xiqueta, d’acord amb el nivell que cursen. Amb la proposta d’Escoleta d’ARC IRIS, s’haguera guanyat una quantitat molt superior i hi haurien més alumnes, en comptes d’anar-se’n alguns a l’Escoleta de Benifairó.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Sembla que a l'acte hi havia molt poca gent.
Com sempre la gent parla, critica, demana però no es mou per res.
Simplement, en alguns temes, el poble té lo que es mereix.

Anònim ha dit...

la gent no vol que li solucioneu vosaltres els problemes, si es que encara no se n'heu adonat.

Anònim ha dit...

Jo crec que si ho saben, però hi ha gent cabuda.
La veritat és que la gent espera que els problemes es solucionen tots sols o que els solucione gent com el de la opinió anterior, que ja es veu l'aportació tant bona que fa.