dilluns, 7 d’abril del 2008

L'ESGLÉSIA VOL TORNAR AL MONESTIR

L'avantprojecte de llei del Monestir de la Valldigna (el podeu consultar al lateral dret d'aquest portal) no ha deixat indiferent ningú. El document l'acaba de remetre el Consell a les Corts Valencianes per a la seua tramitació parlamentària, i si el PP té a bé convocar plens, s'aprovarà aviat.
Des d'Arc Iris ens sembla perfecte que el Consell pretenga regular els usos, les funcions, i els órgans rectors del Monestir i la Fundació Jaume II, encara que hem de fer una advertència: l'avantprojecte de llei, tal com està redactat, permet l'ús del monestir per a cerimònies religioses. Ja la tenim. Amb l'Església hem topat. El debat està obert.
De moment, el regidor d'EU-Arc Iris a l'Ajuntament de Simat, Víctor Mansanet, ha presentat una moció en la que demana que l'Ajuntament de Simat inste a la Genearalitat a eliminar l'apartat de l'avantprojecte de llei que permet la celebració de misses a l'antiga església de l'antic monestir. La moció es presentarà a més a la resta d'ajuntaments de la Valldigna, i no es descarten accions populars si el Consell insisteix en entregar de nou el monestir a l'Església Catòlica, eixa mateixa Església que s'oposa a l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania, eixa mateixa Església que vol interferir en les nostres vides privades, que vol dir-nos i dictar-nos amb qui podem casar-nos i amb qui no, de quina manera hem de conviure, com, quan, amb qui i de quina manera hem de tindre fills, i com els hem d'educar.
On estava l'Església catòlica quan l'antic propietari del monestir dinamitava les estàncies monacals per a plantar tarongers? Què deia aleshores l'Església catòlica? S'ha comdemnat arreu del Món als talibans per dinamitar dos escultures milenàries, i a Simat es va dinamitar el monestir amb total impunitat, fins i tot amb el silenci còmplice de l'Església catòlica.
Però ara que l'antic monestir ja està rehabilitat, ara que ja se li ha llavat la cara, i ara que ja fa goig de vore'l, ara ve l'Església catòlica amb la seua pretensió de fer-ne ús del recinte.
Arc Iris s'oposa per distints motius. En primer lloc ha estat la societat civil qui ha comprat i rehabilitat el monestir, amb diners de les institucions públiques laiques que són de tots, catòlics i no catòlics, agnòstics, ateus, musulmans, jueus i mormons. Per tant, l'antic monestir és ara un recinte civil que s'ha d'utilitzar per a usos civils.
L'Església catòlica ja té tres recintes a Simat per a celebrar les seues serimònies i ritus: l'església de Sant Miquel Arcàngel, la capelleta de la Mare de Déu de Gràcia (per cert, annexa a l'antic monestir), i l'antiga mesquita de la Xara, ara ermita de Santa Anna. Però pel que es veu no són prou recintes, necessita també ocupar l'antiga església principal de l'antic monestir.
Eixe apartat de l'avantprojecte de llei va a generar un conflicte a Simat. En primer lloc perquè a Simat hi ha un gran, tradicional i històric sentiment anticlerical. I en segon lloc, perquè és de justícia que si la societat civil i les reivindicacions civils han recuperat l'antic monestir, éste es dedique només a usos civils. Simat, a més, no va sobrat de contenidors culturals, i el monestir salva el buit per a acollir concerts, conferències, trobades, exposicions, teatre, etc. Misses no, sisplau.
Diumenge vam assistir a una discusió entre u partidari de les misses a l'antic monestir i l'altre contrari. El primer deia que Simat té altres problemes com per a calfar-se el cap amb oposar-se a misses. I l'altre li va respondre, amb bon criteri, que efectivament, Simat té massa problemes com per a ocupar-nos de reinstaurar els usos religiosos al monestir. Un gran debat.
Hem de desterrar l'hipocresia, i a Simat hi ha tanta hipocresia que eixos mateix que són partidaris de fer misses a l'antic monestir, s'escandalitzarien si la comunitat musulmana demanara celebrar els seus rituals a l'antiga mesquita de la Xara.
Arc Iris lluitarà per mantindre a Simat lliure de la dominació religiosa, sense privar ningú del seu dret a assitir a cerimònies religioses, si ho desitja. Per a això ja tenen l'església de Sant Miquel, la capelleta i l'ermita de Santa Anna. Arc Iris no s'oposarà a que es celebren misses a eixos recintes ni a que els creients hi acudiscquen amb la regularitat que els marca les seues creences. Però lluitarem per a que l'antic monestir siga un gran conjunt històric i artistic, una joia arquitectònica, i un magnífic contenidor cultural, sense cap altra connotació.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Simaters fills de frare. Frares ereu i frares sereu.

Anònim ha dit...

El monestir per al poble. Prou d'interferències de l'Església en la vida dels ciutadans.

Anònim ha dit...

Feu bé en referir-se a l'edifici com "antic monestir".