diumenge, 16 de novembre del 2008

EL FORN DE LA COTA MANTÉ LA TRADICIÓ


El Forn de la Cota és l'únic a Simat i un dels pocs de la Safor que continua coent a llenya, fidel a la tradició. És, a més, un dels pocs establiments que roman obert al casc antic, si comptabilitzem Ca Set Anys, l'hereu de Ca Prudencio, que s'ha traslladat ara al carrer Joanot Martorell, i afegim la carnisseria de Robert, que manté obert al cantó dels carrers Sant Antoni i Sant Josep, i el Forn dels Xiquets, al carrer Santa Anna.
Arrere queden els temps en els que gairebé tota l'activitat comercial estava al casc antic. Recordem establiments com Ca Baró al carrer de Sant Roc, Ca Beltrán al carrer del Calvari, les saladures de Ca Trini a dalt del carrer de l'Om, Ca Rosa a la plaça de l'Església, el mateix Forn de Piga a la mateixa plaça, Ca Clemente i Ca Guadalupe a l'avinguda Font Menor, Ca Isabel al carrer Barxeta, Ca la Merina i Ca Blai a la Font Gran, el mateix forn de Castillo antigament al carrer Sant Roc, i molts altres forns i carnisseries als carrers Santa Anna, Major, Sant Vicent, Font Menor, etc.
Aleshores a Simat era possible abastir-se pràcticament de tot sense haver de recórrer més de dos carrers. A un radi de pocs metres hi havia la carnisseria, el forn i la tenda. I no parlem quan Prudencio tenia el seu servei ambulant. Ara no. Proveu de fer una compra si viviu, per posar un exemple, a la Muntanyeta de la Font Menor: cotxe i al super.
Per això és important que comerços de tradició familiar com el de Carme la Cota romanguen oberts a la seua ubicació original, i a més mantinguen els procediments tradicionals de coure. Simat hauria de saber explotar millor aquestes singularitats, lluitar per mantindre-les, i difondre-les per tot arreu.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

jo no se la cota pero Castillo a pegat un bac en calitat importantissim en calitat eh??? en preu no!!!!

Anònim ha dit...

ja que parlem de bars; com pot ser que aci a este poble els baristes diuen que no guanyen diners i bla bla bla bla ( tot una plorera ) i aixo que ens atraquen cada vegada que anem i a pocs kms Barx tots els dissabtes este ple de simaters i tots ben contets e inclos de vegades no cap tota la gent que puja..... crec que es per a fer-seu mirar .... no baristes???